Cooperarea între regiunile de graniţă: Consultare pentru identificarea obstacolelor transfrontaliere

0
419

 Vineri, 2 octombrie 2015, ora 10:00, Charlina Vitcheva, director în cadrul DG Regio a Comisiei Europene, va vizita  două proiecte finanţate în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013.

În anul 2015 programele de cooperare interregională finanțate de Uniunea Europeană (Interreg). aniversează 25 de ani! În tot acest timp, politica de coeziune a Uniunii Europene a finanțat cooperarea transfrontalieră între regiuni, prin intermediul programelor Interreg, care au oferit susţinere financiară proiectelor de cooperare în domenii ca: dezvoltare teritorială, dezvoltare urbană, transport, infrastructura de frontieră, IT, mediu, energie, educaţie, antreprenoriat, cultură, social, sănătate, cercetare-dezvoltare, resurse umane. În perioada 2014-2020, noile programe Interreg vor continua să finanţeze activităţi de cooperare în domeniul cercetării, dezvoltării IMM-urilor, protecţiei mediului sau gestionării riscurilor din zonele de frontieră. „Implementarea programelor transfrontaliere sugerează, totuși, că obstacole transfrontaliere există în continuare, şi că finanţarea nu poate rezolva problemele persistente, dintre care multe sunt legate de legislație și de guvernare. Acest lucru ar necesita măsuri administrative şi legale la nivel european”, se precizează într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Un raport final cu recomandări va fi prezentat până la sfârșitul anului 2016

Comisia Europeană (prin Direcția Generală pentru Politică Regională și Urbană – DG REGIO) a lansat un proces de analiză a obstacolelor transfrontaliere existente și a politicilor conexe pentru care ar fi necesare acțiuni care depășesc simpla finanțare. Inițiativa a fost lansată de comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu pe 21 septembrie, cu ocazia Zilei Cooperării Europene. Consultarea se va desfășura în perioada 21 septembrie – 21 decembrie 2015, rezultatele urmând să fie făcute publice on-line. Scopul studiului este să ofere concluzii și sugestii privind modul în care UE și partenerii săi pot atenua sau elimina aceste obstacole. Un raport final cu recomandări va fi prezentat până la sfârșitul anului 2016. Până atunci, membri ai conducerii DG REGIO vor vizita regiunile transfrontaliere de pe întreg teritoriul UE, ca să atragă atenția asupra acestui proces de consultare  și pentru a marca cei 25 de ani de ani de programe de cooperare Interreg.