„De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”, cu Cristina Maria Gelep şi Victor Martin

0
797

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” organizează astăzi, de la ora 18.30, în Salonul Medieval, o nouă întâlnire din cadrul proiectului „De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei”. Prin această manifestare, organizatorii şi-au propus să familiarizeze publicul craiovean cu poezia contemporană din zona Olteniei. Invitaţii acestei ediţii sunt Cristina Maria Gelep şi Victor Martin. Întâlnirea va fi moderată de Petrişor Militaru, iar intrarea este liberă.

Cristina Maria Gelep a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova şi masterul „Literatură română în context european”, în cadrul aceleiaşi facultăţi. Este premiantă a colocviilor studenţeşti de critică literară de la Iaşi, Sibiu şi Braşov şi colaboratoare a revistei de cultură „Mozaicul”. În prezent este doctorandă în anul I la Facultatea craioveană de Litere cu o lucrare despre Max Blecher, sub coordonarea prof. univ. dr. Cătălin Ghiţă.

Victor Martin, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a absolvit Institutul Agronomic din Cluj-Napoca. La începutul anilor ’90 s-a dedicat  scrisului, exersându-şi talentul în aforisme, eseistică, poezie, proză, roman, editoriale şi articole de critică literară. Un rol important în formarea sa l-au avut colaborările la numeroase reviste, între care „Familia” (Oradea), „Napoca Universitară”, „Echinox, „Tribuna”, „Steaua”, „Apostrof” (Cluj-Napoca), „Caietele silvane” (Zalău), „Biblioteca Nova”, „Almanah science fiction”, „Helion” (Timişoara) „Vatra” (Târgu Mureş), „Nord-Est Magazin”, „F şi SF Magazin”, „ALTERNATIV sf” „Super Nova”, „Timpul” (Iaşi), „Telegraful”, „Sigma” (Piatra-Neamţ), „România literară”, „Luceafărul”, „Ştiinţă şi Tehnică”, „Anticipaţia”, „Jurnalul SF”, „Placebo”, „Singular”, „Art Panorama”, „Revista X”, „Caţavencu incomod”, „Caţavencu Internaţional”, „Contemporanul – ideea europeană” etc. Cel mai recent volum al său de poezie este „Îngerul hipnagogic”, apărut la Editura „Autograf MJM” din Craiova, în anul 2013.

„De la Cetatea Băniei la Cetatea Poeziei” este un proiect care se desfăşoară lunar, în prezenţa a doi poeţi din zona Olteniei, un tânăr şi un senior, care citesc din creaţia proprie şi împărtăşesc publicului impresia pe care poezia tânără o face unui poet consacrat şi modul în care un poet tânăr receptează poezia contemporană. La finalul întâlnirii, poeţii invitaţi răspund întrebărilor din public.