„Căpşunile şi orfanii” / „Erdbeerwaisen” – proiect internațional realizat împreună cu Teatrul de Stat Braunschweig (Germania) și werkgruppe2, a cărui premieră absolută a avut loc la Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova duminică, 28 septembrie – va fi prezentat, luna aceasta, pe alte trei scene din țară. Spectacolul are la bază un text dramatic rezultat în urma discuțiilor avute cu rude ale unor doljeni plecați la muncă în străinătate, numiți „căpșunari” indiferent de domeniul în care lucrează în Spania, Italia, Grecia ori Germania. Îndelungata documentare – realizată cu sprijinul structurilor locale ale organizațiilor „World Vision” și „Salvați Copiii” – a scos la iveală adevărate drame prin care copiii celor plecați, dar nu numai ei, trec în perioada în care sunt lipsiți de prezența și afecțiunea părintească. „A fost o experiență extraordinară să lucrăm împreună și să abordăm o asemenea temă, una despre care astăzi nu se vorbește suficient în Europa”, spun actorii din distribuție ai teatrului german.
„Căpşunile şi orfanii” / „Erdbeerwaisen” este produsul final al unui proiect teatral intercultural, experimental, multilingvistic şi documentar – derulat sub egida Convenției Teatrale Europene (CTE), cea mai importantă rețea de teatre din Europa –, ce explorează arta de a îmbătrâni în societatea europeană, demarat în anul 2013. Regia artistică a spectacolului îi aparține Juliei Roesler, care a realizat și documentarea, împreună cu Silke Merzhauser și Gina Călinoiu. Scenografia este semnată de Adrian Damian, iar muzica este compusă de Kim Efert. În distribuție: Gabriela Baciu, Gina Călinoiu, Sven Honig, Oliver Simon și Kim Efert.
Spectacolul urmează a avea premiera pe data de 23 octombrie și la Teatrul de Stat Braunschweig din Germania, însă anterior acestui eveniment va fi prezentat în cadrul unui turneu naţional. Astfel, pe 1 octombrie se va juca la Teatrul GONG din Sibiu, pe 3 și 4 octombrie – la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov, iar pe 4 octombrie – la Teatrul „Nottara” din București. De asemenea, în Germania va putea fi văzut nu numai în Braunschweig, ci și în alte orașe.
Directorul artistic al Teatrului de Stat din Braunschweig, Axel Preuss, a apreciat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că „lucrul pentru spectacol în această echipă româno-germană a fost o experiență extraordinară”. „Mi s-a părut un subiect foarte important, chiar crucial de dezbătut. Important nu numai pentru România, ci și pentru Germania și pentru întreaga Uniune Europeană. Pentru că este vorba despre respectul față de oameni și față de viitorul nostru, al tuturor”, a mai spus Axel Preuss. Pe de altă parte, actorul Oliver Simon consideră că „noi nu vorbim suficient despre acest subiect în Europa, ceea ce ar trebui să se întâmple, pentru că va fi o parte din viitorul nostru”.
Actriță a Naționalului craiovean, direct implicată în documentarea pentru realizarea spectacolului „Căpşunile şi orfanii” / „Erdbeerwaisen”, Gina Călinoiu a subliniat că teatrul documentar este foarte puțin cunoscut astăzi în România. «Însă putem să învățăm despre el de la actorii germani, care integrează toată problemele sociale și politice în spectacole și le aduc pe scenă. Este și o modalitate de a trezi interesul pentru teatru. Pentru că tratează realmente poveștile noastre, ale oamenilor de lângă noi. Iar spectacolul „Căpşunile şi orfanii” vorbește despre aceste probleme și în special despre copii, din poziția lor de victime, din poziția de viitori oameni maturi care sunt traumatizați în prezent. Eu cred că pentru tineri este foarte important să aducem pe scenă această temă, pentru că îi face să nu se mai simtă singuri. Îi face să vadă că problemele lor sunt cunoscute, trezesc interes», a declarat Gina Călinoiu.
Se estimează că aproximativ 5.000.000 de români lucrează, în ultima perioadă, în străinătate, inclusiv cei angajați la negru, reprezentând o cincime din forța activă de muncă românească. Câți din orfanii Uniunii Europene locuiesc în România nu știe nimeni exact. În 2008, UNICEF număra 350.000 de copii. Sinuciderile unora dintre ei, care au menționat în scrisorile de adio cât de mult le lipsesc mamele, sunt sin ce în ce mai numeroase. Numai în anii 2006 și 2007 au fost documentate 19 astfel de cazuri.