Încep lucrările la reţelele de apă şi canalizare, în Călăraşi!

0
452

Localitatea Călăraşi intră, de astăzi, într-un mare şantier. Este vorba de o lucrare de anvergură care se va întinde pe mai multe străzi din comună şi care va aduce, la finalul ei, confortul mult dorit de localnici: apă curentă şi reţea de canalizare. Investiţia se ridică la 4 milioane de euro, bani europeni atraşi prin Consiliul Judeţean Dolj, care asigură utilităţile respective pentru trei sferturi din gospodăriile din Călăraşi. Se va lucre timp de aproape un an, autorităţile fiind gata să ofere tot sprijinul necesar pentru constructori. În paralel, continua lucrările începute în vară şi la modernizarea şi extindrea Căminului Cultural, care se conturează deja ca una dintre cele mai plăcute clădiri din comună.  

Locuitorii din comuna Călăraşi vor avea apă curentă şi canalizare, un confort pe care şi-l doreau de mai mulţi ani. Primarul Vergică Şovăilă are o veste bună pentru săteni, anunţându-i că, de astăzi, demarează lucrările la Masterplanul de apă şi canalizare şi în comuna lor. Lucrarea este una extrem de importantă întrucât va aduce apa în trei sferturi din gospodăriile din Călăraşi. „Investiţia ajunge la 4,3 milioane de euro şi presupune introducerea unei reţele de aproape 25 de kilometri de canalizare şi 10 kilometri de apă curentă. Şantierul va dura aproape un an şi va începe concomitent la Călăraşi, Dăbuleni şi Bechet”, a precizat primarul Vergică Şovăilă. Licitaţia de execuţie a fost organizată de Compania de Apă Oltenia, iar autorităţile locale speră ca o parte dintre cei care vor munci la introducerea reţelei de apă şi canalizare să fie localnici. Reţeaua de canalizare va beneficia de o staţie de epurare care va funcţiona la Bechet, pe râul Jieţ. În ceea ce priveşte reţeaua de apă, va exista avantajul construirii unui bazin de mare capacitate care va asigura apa îndeosebi pe timpul verii când agricultorii din Călăraşi folosesc din plin această resursă.

Restul de 30% din gospodării, racordate de Primăria Călăraşi

Restul gospodăriilor din Călăraşi care nu vor putea fi acoperite de masterplanul de apă nu vor rămâne pe dinafară prea mult timp. Primarul Vergică Şovăilă i-a asigurat pe aceştia că se vor bucura de aceleaşi facilităţi în viitorul apropiat întrucât autorităţile intenţionează să realizeze extinderea reţelelor de apă şi canalizare printr-un proiect propriu al primăriei. „Restul de 30% din casele din Călăraşi le vom racorda noi la utilităţi, urmând să facem extinderea reţelelor cu fonduri de la bugetul local, pentru că vrem ca toată comuna să beneficieze unitar de aceste avantaje”, a precizat Vergică Şovăilă. Satul Sărata nu este cuprins în acest masterplan cu reţea de canalizare, însă autorităţile intenţionează ca şi aici să rezolve lucrurile. „Noi am făcut o adresă, la timpul respectiv, către proiectantul care a proiectat masterplanul şi s-a făcut o redimensionare a conductei de aducţiune de aici şi până la Jieţ, unde va fi o staţie de epurare, în aşa fel încât să preia şi Sărata”, a mai spus primarul comunei Călăraşi, care a dat asigurări că documentaţia există în acest sens şi că se aşteaptă găsirea unui oportunităţi de finanţare. În schimb, Sărata este singurul sat din Călăraşi care dispune de o reţea de alimentare cu apă.

Mini-secţie de utilaje, în subordinea Consiliului Local

Primăria Călăraşi îşi propune să înfiinţeze o mini-secţie de utilaje agricole pe care să le pună la dispoziţia localnicilor la nişte preţuri mai mici faţă de cele practicate de privatizaţi. „Cu banii proveniţi din subvenţia APIA, am achiziţionat un tractor de 180 de cai putere, cu o tocătoare pentru resturile vegetale, o balotieră, un disc, precum şi un MIC pentru împrăştiat îngrăşăminte. Vrem să avem toată gama de maşini agricole, două-trei tractoare, semănători, disc şi un plug pentru că se simte nevoia acestor utilaje, cele care există fiind vechi şi se pierde sămânţa pe câmp”, a explicat primarul Vergică Şovăilă. Până la sfârşitul acestui an, societatea va fi înfiinţată. Ea va avea asociat unic  Consiliul Local Călăraşi, care va stabili şi preţurile pentru folosirea acestor maşini de către agricultorii din zonă. După cum a spus primarul, se va avea grijă ca tarifele de închiriere să fie mai mici decât cele care sunt percepute de societăţile agricole care funcţionează în Călăraşi. Spre exemplu, un localnic a plătit, în această vară, şi 2 lei pe balotul împachetat cu ajutorul utilajelor de la privaţi, în timp ce primăria a oferit acelaşi serviciu la un preţ la jumătate. Autorităţile spun că societatea va avea succes întrucât există un precedent, Consiliul Local Călăraşi înfiinţând anterior şi o societate de panificaţie.

 

Reabilitarea Căminului Cultural se apropie de sfârşit

În această perioadă, odată cu lucrările de la masterplan, continua şi reabilitarea Căminului Cultural. După ce toată vara au efectuat lucrări de consolidare a structurii de rezistenţă a clădirii, şantierul fiind deschis pe data de 1 iulie, constructorii au ajuns acum la înlocuirea acoperişului. Primăria Călăraşi şi-a dorit să extindă clădirea cu o suprafaţă de aproximativ 70 de metri pătraţi pentru a găzdui aici şi biblioteca, cu tot cu reţeaua Biblionet. „Suntem la faza de acoperiş şi sperăm ca muncitorii să lucreze în continuare cu avânt. Dorim să aduucem şi Căminul Cultural la acelaşi nivel cu alte clădiri din centrul comunei, şi aici mă refer la şcoala nr. 1 şi la sediul primăriei. Biblioteca noastră are 15.000 de volume, dar dorim să le asigurăm tinerilor care doresc să consulte anumite informaţii pe intern şi posibilitatea de a accesa paginile dorite prin intermediul Biblionetului”, a mai spus Vergică Şovăilă. În incinta Căminului se va găsi şi o sală de lectură care va fi pusă la dispoziţia tuturor celor care vor dori să citească. Tot aici va fi găzduit şi Ansamblul Folcloric ”Bordeiaşul” din localitate, care este apreciat pentru autenticitatea folclorului pe care îl promovează, în cântece şi costume, la festivalurile din ţară la care participă.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU