Campioni la export / Moviplast, un brand de succes aflat la 20 de ani de activitate

0
916

Una dintre companiile de succes din Craiova, Moviplast, aniversează astăzi, 20 de ani de activitate, rămânând în continuare un brand în sectorul de producţii folii şi pungi de polietilenă. Cu o strategie bine pusă la punct, cu o viziune de ansamplu în ceea ce priveşte economia de piaţă, Moviplast nu numai că a rezistat de-a lungul anilor, dar a impus calitate şi respect. Exportul a fost una dintre direcţiile creionate de conducerea societăţii, iar pentru acest tip de activitate a impus bineînţeles, seriozitate. De la şase salariaţi cât avea societatea în 1993, a ajuns ca astăzi să asigure traiul zilnic pentru 115 de familii. De la câteva utilaje achiziţionate din Turcia, s-a ajuns ca astăzi muncitorii să lucreze cu o tehnologie de ultimă oră, care răspund exigenţelor şi standardelor europene.  Viitorul sună bine pentru Moviplast, Germania rămâne partenerul de suflet al companiei, iar mai nou, este abordată cu seriozitate şi piaţa asiatică, pungile de la Moviplast fiind livrate chiar şi în China. 

Virgil Fira

„Noi am început din dorinţa de a face ceva nou în zona asta, a Olteniei şi a Craiovei, şi ne-am îndreptat către această activitate deoarece toate produsele noastre sunt de unică folosinţă şi, în al doilea rând, nu mai făcea nimeni aşa ceva”, aşa a început dialogul nostru cu Virgil Fira, directorul general al unei companii de succes, Moviplast SRL, un brand în sectorul de producţie folii şi pungi din polietilenă. Întreprinzătorul privat vorbeşte cu mândrie despre ceea ce înseamnă astăzi, această societate, în ani de activitate, 20 la număr, ceea ce  chiar înseamnă ceva. Astăzi, Moviplast SRL împlineşte două decenii de producţie şi nu e puţin lucru dacă ţinem cont că Europa a trecut printr-o puternică criză economică, iar România nici astăzi nu-şi găseşte încă direcţia. „La Moviplast se fabrică produse de unică folosinţă, pentru care cererea este în creştere. Asigurăm traiul a peste 100 de familii. Sunt şi rude între ei, deoarece, aici am crescut împreună, 20 de ani, nu-i puţin lucru. În al doilea rând, în Oltenia, nu există nici un producător similar”, a spus Virgil Fira, directorul societăţii Moviplast SRL.

De la 6 la 115 angajaţi

În toată această perioadă, managerul general Virgil Fira a fost ajutat şi de echipa sa, iar solidaritatea a fost cuvântul de ordine când a venit vorba ca fabrica să-şi remodeleze strategia de lucru. Alexandra Fira, directorul comercial al societăţii ne-a vorbit despre ce este astăzi Moviplast, pentru cine produce societatea şi ce perspective de viitoar are, acum, la ceas aniversar. „Am început producţia la finele lui 1993, într-un spaţiu destul de modest, aveam acolo în jur de 240 mp, fiind vorba de spaţiu închiriat la Reut SA şi cu un număr de  şase salariaţi. Producţia întregului  an, 1994 o realizăm acum, în 40 zile. Am început cu şase angajaţi, astăzi, suntem 115. Prelucrăm cel puţin 2000 de  tone de politilenă  pe an din care 25 – 30 % pleacă la export”, ne covinge efectiv de performanţele vizibile ale societăţii, chiar tânăra directoare.

Din 2000 societate colaborează cu parteneri din Germania

Firma îşi bazează în principal activitatea pe exporturi. Pentru primele nouă luni din acest an, peste 40% din totalul producţiei  a plecat către export. În anul 1997 şi 1998, produsele fabricate la Craiova, la Moviplast SRL au fost distribuite pe piaţa din Republica  Moldova, iar din anul 2000 societatea colaborează cu parteneri din Germania. Ceea ce este extrem de interesant este faptul că firma exportăm şi în China şi nu este poveste. „Exportam aşadar în Germania, Austria, Olanda, Belgia, Italia, Bulgaria, Republica Moldova, Elveţia, dar şi în … China. Da este  adevarat, mergeţi la Vamă şi vă veţi convinge de volumul mare al ambalajelor pe care le facturăm către China, în Hong Kong”, a spus Alexandra Fira. Directorul economic al Moviplast a ţinut să precizeze că există o dezamăgire vizavi de clienţii din Italia, care nu au fost foarte serioşi, învâţînd şi ceva din acesată experienţă tristă : la partenerii italieni se solicită plata în avans, în această ecuaţie ne mai existând încrederea. În rest, colaborarea cu ceilalţi merge excelent. „Toţi clienţii au fost în regulă. Nu acelaşi lucru putem să spunem şi despre clienţii italieni, care s-au dovedit în cea mai mare parte a fi niste ţepari şi cu care nu recomandăm nimănui să lucreze, decât cu plata în avans. Având o serie de experienţe triste,  vom evita pe viitor această ţară ca partener de afaceri, mai ales dacă patronii italieni mai pretind că sunt şi născuţi în Craiova”, a subliniat Alexandra Fira, directorul comercial al companiei Moviplast.

Certificată la standarde europene

Societatea se vede nevoită să importe materia primă, cam 90 %  şi asta pentru că acum, în ţara, nu se mai produce polietilenă decât la rafinaria Rompetrol care fie are preţuri mai mari, fie asigură linii de finanţare mici. „Apelăm la firme din străinătate, firme care sunt recunoscute, materia primă pe care noi o folosim fiind una de calitate. Astfel, cumpărăm materie  primă (granul di polietilenă) din Olanda, Austria, Anglia , Serbia , Qatar, Ungaria şi nu în ultimul rând, Suedia. Adică, ţinem la calitate”, a completat Virgil Fira, managerul general al Moviplast SRL. Când vine vorba de calitate, directorul executiv al societăţii doljene ne aminteşte că societatea este certificată ISO 9001 din 1997 atunci când 90 % din oamenii de afaceri nu aveau habar ce implică acest ISO. Este un criteriu după care îşi selectează partenerii şi întreprinzătorii germani, care nu stau de vorbă dacă nu esti serios şi mai ales calificat. „Vreau să vă spun că sunt extrem de corecţi, nemţii, nu intră într-o relaţie înainte de a se asigura că partenerul este unul serios. Noi am luat certificatul ISO 1001 în 1997, avem 16 ani de când suntem certificaţi ISO. În anul 2000, pentru că partenerii germani aveau reţineri vizavi de organismele româneşti de certificare, am adus de la TUV din Germania auditor, care a venit numai pentru noi în România şi ne-a certificat pe domeniul calităţii. TUV nu avea reprezentanţă în România la momentul respectiv. În 2005 am obţinut Certificatul ISO 14001, am fost prima firmă din Oltenia care am luat acest certificat şi în primele 15 firme din România care au obţinut această certificare. În 2004 am luat Certificatul OHSAS 18001, fiindcă ei îl cer. Am fost pionieri absoluţi în toate certificările”, a completat Virgil Fira, directorul Moviplast SRL.

Doar 3% din producţie merge pe piaţa din Dolj

Revenind la producţie, pentru că este cel mai important aspect pe care-l implică o economie sănătoasă, directorul comercial, Alexandra Fira pune punctul pe „I” şi ne spune clar, că în acest moment, se lucrează foarte puţin pentru Craiova şi Dolj, probabil, undeva sub trei la sută din producţie, dar mult mai mult pentru parteneri din Bucureşti şi nu numai. „Clienţii naţionali importanţi se află concentraţi în zona Capitalei.  Este vorba de colaboratori precum  Livram Real, Carrefour, Kaufland, Benvenutti, Intersport, Meli Melo, Centrofarm şi Danone. Lucrăm totodată şi cu multe firme producătoare de bunuri materiale Elba Timişoara, Eurofoam Sibiu, Minet Rm.Vâlcea, IMP Timişoara, DSS Smith Timişoara, Fornetti, Koyo România,etc”, a subliniat Alexandra Fira. Directorul comercial a dorit să menţioneze şi câteva din probleme cu care se confruntă oamenii de afaceri în România şi în mod special cei din domeniul sectorul de producţie folii şi pungi din polietilenă. Tânărul manager a vorbit de o piaţă neagră a sacoşelor şi de cum se proliferează această piaţă. „Din dorinţa de a nu plăti ecotaxa de 0,1 lei/buc plus TVA, majoritatea sacoşelor care se găsesc pe piaţă provin de pe piaţa neagră sau fac parte din economia gri. În peste 80 % din cazuri acolo unde sacoşele se oferă gratuit ele sunt nefiscalizate. Acest fapt este încurajat şi de legea care le impozitează cu 200 %  plus TVA şi care nu acceptă  produsele oxobiodegradabile ca produse  biodegradabile. Dacă noi, prin această taxă oferim un produs mai scump de cel puţin două ori, este normal să nu vindem », a consemnat directorul comercial al Moviplast.

De la dorinţa de stabilitate la cea de diversitate

Conducerea societăţii a vorbit şi despre personalul firmei. Sunt foarte mulţi angajaţi cu  experienţă, unii fiind salariaţii fabricii chiar din 1993, ei având şi rolul de îndrumători pentru cei mai noi angajaţi. Din păcate, nu toţi salariaţii au continuitate în muncă, cei tineri au mirajul străinătăţii, iar după o perioadă de testare, prin ţările Uniunii Europene, aceştia se întorc şi solicită o nouă şansă, o nouă reangajare. „Sunt probleme şi cu personalul. Sunt mai multe categorii. Oameni care vor stabilitate şi muncesc în fabrică de 20 de ani şi oameni care se plictisesc cu acelaşi loc de muncă, vor diversitate şi părăsesc fabrica după perioade mai mari sau mici de timp. Sunt salariaţi care pleacă după o săptămână sau o lună, prospectează piaţa din Italia şi nu numai, stau acolo câteva luni şi apoi se întorc disperaţi şi cer reangajarea la noi la firmă. Pentru unii există o a doua şansă, pentru alţii, din păcate, nu », a spus directorul comercial.

Utilaje de sute de milioane

Fabrica este într-o continuă retehnologizare.  Iniţial, s-au investit zece milioane de lei, bani din care s-au cumpărat utilaje din Turcia, astăzi la Moviplast angajaţii lucrează cu utilaje speciale de ordinul a câteva sute de milioane de euro.Am început acum 20 ani cu trei maşini, un extruder, o sudeză şi o maşină de reciclat, toate fabricate in Turcia. De la utilaje turceşti, pe măsura dezvoltării business-ului, am trecut la utilaje fabricate în Taiwan, mult mai fiabile, iar apoi la utilaje mult mai performante,  fabricate în Uniunea Europeană. Putem să ne şi lăudăm spunându-vă că avem în dotare singurul extruder din România care poate fabrica folii în cinci straturi, avem maşini cu care putem oferi pieţei o gamă extrem de largă de produse : folii, pungi din polipropilenă  şi politilenă pentru alimente, saci în rolă, saci individuali, saci cu umeri înclinaţi pentru ambalare confecţii, saci pentru gunoi menajer. Imprimarea se poate realiza flexografic în 1-6 culori inclusiv policromie », a ţinut să precizeze Virgil Fira, directorul Moviplast SRL..

,,Oameni pentru oameni,,

Moviplast este o firmă care se respectă şi respectă, de aceea, conducerea societăţii este decisă să se implice din ce în ce mai mult în activităţile sociale. « Încercăm să ne implicam în activităţile social corporative. Am asigurat în ultimii doi ani  sacii de gunoi folosiţi în acţiunile LET S DO IT România , am contribuit şi la campania de anul acesta. Suntem  un partener serios. De altfel la prima ediţie desfăşurată în România a manifestării social corporative ,,Oameni pentru oameni,, am câştigat locul întîi pe ţară la categoria întreprinderi mijlocii. Proiectul nostru s-a numit ,,Pentru un oraş mai curat,, .De asemenea, anul trecut, am primit diploma de Excelenţa de la Habitat for Humanity România pentru participarea activă şi suportul oferit la realizarea evenimentului « Big Build 2012 din Preajba »,Dolj. Şi nu ne vom opri aici. Vom continua să susţinem proiectele sociale cu impact şi să fim un parter de nădejde  pentru comunitatea locală », a mai spus Alexandra Fira, directorul comercial al Moviplast.

Diplome şi trofee de excelenţă

Moviplast este o societate bine plasată în orice top. De-a lungul celor 20 de ani de activitate a fost premiată de Consiliul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, de Camerele de Comerţ, asta pentru a marca pe de o parte seriozitatea actionariatului, iar pe de altă parte şi calitatea, produselor. Directorul Virgil Fira spune că trofeu câştigat la prima ediţie organizată de Camera Americană de Comerţ şi Industrie din România, a fost cea mai mare mândrie, fiind vorba de o festivitate elegantă, de o decernare fastuoasă care a avut loc la Crown Plaza, în Bucureşti, unde au luat parte şi principesa Margareta, prin cipele Duda, o mulţime de oameni politici  « Sunt foarte multe diplome acordate de Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, Consiliul Naţional al IMM-urilor, pentru excelenţa noastră în afaceri. De altfel, suntem membrii în Colegiul de Conducere al Camerei  de Comerţ şi Industrie  Oltenia şi încercăm cât putem să contribuim la redresarea acesteia dar fără suportul majorităţii membrilor va fi foarte greu.În cadrul topului firmelor organizat de Camera de Comert şi Industrie Craiova, în anul 2012, pentru anul 2011, am câştigat Trofeul de Excelenţă pentru ultimii 10 ani consecutivi de activitate. Tot anul trecut, la categoria fabricarea articolelor din material plastic, la întreprinderi mijlocii am câştigat locul 1.

Felicitări şi la cât mai multe rezultate pozitive. Şi colectivul redacţional al cotidianului Cuvântul Libertăţii din Craiova vă urează La Multi Ani !