Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova a anunţat, ieri, că a finalizat primul proiect de sprijinire a tinerilor doctoranzi prin acordarea de burse lunare de 1.850 de lei, din fonduri alocate prin Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2017-2013. Programul poate continua, însă după noi reguli, impuse de Legea Educaţiei. Astfel că, din anul universitar 2011-2012, bursele nu vor mai fi alocate pe centre universitare, ci nominal doctoranzilor, după o evaluare a proiectelor de cercetare la nivel naţional. În plus, acest venit lunar va fi impozitat.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova primul program de sprijinire a tinerilor doctoranzi a început în 2008 şi s-a derulat în parteneriat cu Universitatea din Piteşti. Până în prezent, 33 de doctoranzi au beneficiat de o bursă lunară de 1850 de lei, dar şi de sprijin financiar pentru deplasări în străinătate şi achiziţionare de materiale consumabile. Rezultatele bursierilor au fost prezentate, ieri, de prodecanul Universităţii de Medicină din Craiova, prof.univ.dr Tudorel Ciurea. „Bursele doctorale au crescut standardele de cercetare. Până acum beneficiari au fost 33 de doctoranzi, din care 21 au fost din Craiova. Aceştia au avut parte de stagii de cercetare în centre universitare din Franţa, Italia, Germania, Marea Britanie. Pe perioada stagiului au avut un sprijin financiar de 3.700 de lei pe lună. Doctoranzii au beneficiat de 140 de mobilităţi în afara ţării şi au realizat 120 de lucrări, publicate în reviste internaţionale şi au fost prezentate la seminarii ştiinţifice naţionale şi internaţionale. 70 % din doctoranzi bursieri şi-au finalizat tezele”, a subliniat prodecanul UMF Craiova. Proiectele de sprijinire a tinerilor doctoranzi continuă, după aceleaşi reguli pentru cei care au luat lucrări în 2010.
Metodologia pentru acordarea burselor nu a fost publicată
Pentru doctoranzii din 2011, declaraţi admişi în urmă cu câteva zile, regulile se schimbă. „Bursele se vor acorda, pentru locurile bugetate, în funcţie de proiectele pe care le depun coordonatorii de doctorat şi doctoranzii. La nivelul Universităţii de Medicină din Craiova sunt 15 locuri, finanţate de la bugetul de stat şi sperăm ca toţi doctoranzii de la buget, declaraţi admişi în această toamnă, să aplice şi obţină bursă. Nu s-a publicat însă deocamdată metodologia de acordare a burselor, dar sperăm să apară cât mai repede”, a precizat prof.univ. dr Tudorel Ciurea. Bursa pentru doctoranzii din 2010, dar şi pentru cei care au fost admişi în acest an la doctorat, a crescut, fiind de 2.200 de lei. Banii se acordă şi celor care sunt medici rezidenţi, înscrişi la doctorat. Pentru toţi bursierii se vor aplica însă impozite, care vor diminua din venit. Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova speră ca tinerii pregătiţi prin aceste burse doctorale să fie angajaţi în cadrul instituţiei de învăţământ superior şi să reuşească să răspundă cerinţelor impuse de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru a intra în rândul centrelor universitare cu mai multă finanţare din partea statului.