Cinci ani de închisoare pentru Samir Sprânceană în dosarul falsificării de carduri

1
855

După aproape un an de la trimiterea în judecată, ieri, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa în dosarul în care a fost judecat grupul de carderi condus de Samir Sprânceană. Instanţa i-a condamnat pe cei şase inculpaţi la pedepse cu închisoarea între 3 ani şi 6 luni şi 5 ani şi, pentru că sentinţa nu este definitivă, a menţinut faţă de ei măsura obligării de a nu părăsi localitatea. În plus, fiecare inculpat este obligat la plata a câte 3.500 lei cheltuieli judiciare.

Prin rechizitoriul finalizat la jumătatea lui octombrie 2010, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a lui Samir Sprânceană, Ovidiu Doran, Bogdan Niţulescu, Claudiu Bălan, Aurel Gigi Toma zis “Gherghe” şi Liviu Sfetcovici, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi deţinere, fără drept, a unui dispozitiv, program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică, în plus în sarcina lui Toma reţinându-se şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în timp ce Bălan mai este acuzat şi de deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu. Conform procurorilor craioveni din cadrul DIICOT, împreună cu ofiţerii BCCO Craiova  s-a stabilit că în Craiova, cu ramificaţii în alte zone ale ţării, îşi desfăşoară activitatea un grup infracţional organizat care avea ca preocupare montarea la ATM-uri bancare în ţări ale UE, în special în Germania, Franţa şi Italia, a unor dispozitive de tip “skimmer” şi a unor camere video speciale, cu care se copiau datele de pe cardul introdus în bancomat şi codul PIN aferent. Datele obţinute în acest fel erau utilizate pentru clonarea cardurilor originale, o mare parte din banii obţinuţi prin retrageri frauduloase fiind folosiţi în ţară, pentru achiziţionarea de bunuri imobile şi maşini de lux. Anchetatorii au precizat că grupul era condus de Samir Sprânceană, iar pe 1 iunie 2010, ofiţerii BCCO Craiova i-au reţinut, la vama Cenad, pe Samir Sprânceană, Ovidiu Doran şi Bogdan Niţulescu înainte să iasă din ţară, cu destinaţia Germania.

Cei şase au stat câteva luni în arest, apoi au fost eliberaţi, însă procesul a continuat, iar aseară, judecătorii Tribunalului Dolj au anunţat sentinţa. Astfel, porivit reprezentanţilor Tribunalului Dolj, Ovidiu Robert Doran a primit o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare şi doi ani interzicerea unor drepturi. Bogdan Niţulescu a primit tot 5 ani de închisoare, în timp ce Claudiu Bălan s-a ales cu 3 ani şi 6 luni închisoare. Liderul grupării, Samir Sprânceană a primit 5 ani de închisoare, Aurel Toma tot 5 ani, iar Liviu Sfetcovici 3 ani de închisoare. Bălan şi Sfetcovici nu au voie să părăsească ţara, în timp ce faţă de ceilalţi patru se menţine măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. În plus, instanţa i-a obligat pe fiecare din cei şase inculpaţi la plata a câte 3.500 lei, cheltuieli de judecată. Sentinţa Tribunalului Dolj poate fi atacată cu apel.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.