În perioada 1 Iunie-25 August 2023, s-a desfășurat a treia ediție a campaniei-concurs ”ACTIV ÎN VACANȚĂ!”, un proiect inițiat de Inspectoratul Școlar Județean Dolj și destinat elevilor de gimnaziu și liceu din județul Dolj. Campania-concurs ”ACTIV ÎN VACANȚĂ!” și-a propus să vină în sprijinul elevilor și personalului didactic din învăţământul preuniversitar doljean cu activități suport de dezvoltare personală a elevilor prin lectură, în direcţia îmbunătăţirii competenţelor de lectură, dar și a responsabilizării lor în vederea implicării active în viața socială. În ziua 30 august, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a avut loc premierea celor de pe primele locuri, dar recompense au primit şi participanţii, din partea sponsorului principal.
În cadrul campaniei-concurs, elevii au citit o carte, pe care au promovat-o prin intermediul unui scurt filmuleț de prezentare, care să se încadreze în limita a trei minute. Cartea promovată este văzută de elev ca fiind cea mai interesantă carte/lectură care l-a inspirat să fie/să devină activ în viața socială. Vorbim de premierea a 22 de elevi de gimnaziu și liceu care s-au implicat în această campanie-concurs. Câștigătorii acestui concurs au fost:Marin Carina Gabriela (Școala Gimnazială ”Sf. Dumitru” Craiova, Premiul I, Gimnaziu), Dumitrașcu Florentina Adela (Liceul Teoretic ”Tudor Arghezi” Craiova, Premiul I Liceu), Fîrtat Cristina Crina Felicia (Liceul Teoretic ”Tudor Arghezi” Craiova, Premiul II Gimnaziu), Schatz Anita Maria (Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu” Craiova, Premiul II Liceu), Marin Eduard Mihai (Școala Gimnazială ”Sf. Dumitru” Craiova, Premiul III Gimnaziu), Mitruți Raisa (Colegiul Național ”Elena Cuza” Craiova, Premiul III Liceu), Dinu Petru Vlad (Liceul Teologic Adventist Craiova, Mențiune Gimnaziu), Arnăutu Ștefania (Liceul Teoretic ”Tudor Arghezi” Craiova, Mențiune Liceu), Ilie Maria Ștefania (Școala Gimnazială ”Traian” Craiova, Premiu special Gimnaziu), precum și premierea a 19 elevi de gimnaziu și liceu pentru participare și implicare în această campanie-concurs. Premiile au constat în diplome și bani: Premiul I (500 lei), Premiul II (400 lei), Premiul III (300 lei), mențiune (225 lei), Premiul special (200 lei) și 150 lei pentru fiecare participant la această campanie-concurs. Sponsorul acestei ediții a fost AMP Grup SRL Craiova, suma totală fiind de 5000 lei. Motto-ul proiectului:“Dacă acțiunile tale îi inspira pe ceilalți să viseze mai mult, să învețe mai mult, să facă mai mult și să devină mai mult, atunci ești cu adevărat un lider” – John Quincy Adams.
Manifestare de gală, declaraţii la fel
Manifestarea a fost una de gală, iar Coordonatorul proiectului, prof.dr. Marinela Claudia Dumitrescu (inspector școlar socio-umane) a precizat: ”Campania-concurs își propune să dezvoltarea unei mentalități pozitive, de deschidere în rândul elevilor/tinerilor către viața socială. Lumea cărților este cea care oferă tinerilor șansa de a vedea cu ochii minții realitățile zugrăvite de autori, de a absorbi cu interes și diferenția moduri de abordare, de gândire, precum și de reflectare a acestora în viața socială. Imaginația și creativitatea sunt apanajul oamenilor liberi, al oamenilor capabili să construiască, al celor care au inițiative în plan personal”. A fost o acţiune de succes, reiterată şi de inspectorul şcolar general al învăţământului doljean, prof. dr. Daniel Alexandru Ion, cel care a şi oficiat festivitatea de premiere: ” Este ceva extraordinar, prin ceea ce s-a realizat. Suntem la a III-a ediţie, dar sunt convins că vor urma şi altele. Şi în vacanţă, lectura trebuie să continue. Pentru rezultatele obţinute, merită aprecieri şi părinţii şi cadrele didactice care s-au implicat. Lectura, indiferent de timp, trebuie să devină o obişnuinţă. Nu putem decât să le mulţumim tuturor celor implicaţi în acest proiect, iar premiile acordate nu putea veni fără sprijinul sponsorilor”. Vorbind de ajutorul material, trebuie să ascultăm şi vocea reprezentantului sponsorului. Este vorba de Andreea Pădeanu, care ne poate spune mai multe: “Sunt absolventă al unei unităţi de învăţământ de elită din Craiova, Colegiul Naţional “Elena Cuza”, sunt, în prezent, studentă la “Informatică”, la Universitatea “Babeş – Bolyai” din Cluj – Napoca, dar nu uit de unde am plecat. Eu, în această zi (30 august), îi reprezint pe părinţii mei, cu toţi încercând să dezvoltăm învăţământul doljean şi să promovăm performanţa “.