România va beneficia de două echipamente de producere a oxigenului medical donate de NATO

0
325

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, în acest sens, donaţia făcută de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) statului român, constând în două echipamente de producere a oxigenului medical destinate încărcării buteliilor. Premierul Nicolae Ciucă a convocat astăzi, în format hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru aprobarea procedurilor prin care România va beneficia de această donaţie. “Mulţumesc partenerilor noştri din Alianţa Nord-Atlantică pentru acest act puternic de solidaritate şi sprijin, dovadă a relaţiei strategice consolidate, orientată spre rezilienţă şi protecţie a comunităţilor în faţa dezastrelor”, a afirmat prim-ministrul, conform unui comunicat al Guvernului.

CNSU a aprobat Hotărârea nr. 38 din 30.08.2022, ca urmare a scrisorii Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre prin care informează reprezentantul României la NATO cu privire la faptul că Alianţa Nord-Atlantică îşi exprimă disponibilitatea de a face o donaţie României. Donaţia este formată din două instalaţii de umplere cu oxigen pentru cilindrii de oxigen medical şi echipament complementar în valoare de peste 900.000 dolari, respectiv 4.447.426 lei, calculat în lei la cursul BNR din data 29 august. Bunurile vor intra în proprietatea privată a statului şi se dau, prin Hotărâre de Guvern, în administrarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în vederea constituirii ca stoc de urgenţă medicală.

În cadrul transportului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă preia şi transportă în Republica Moldova – Chişinău şi asistenţa internaţională furnizată acestei ţări de către NATO prin proiectul PRTF B/07, constând în materiale sanitare – echipamente de protecţie, se mai arată în document.