Marian Jean Marinescu : De la 1 august a intrat în vigoare așa numitul regulament “Să economisim gaz pentru o iarnă sigură”

0
338

De la 1 august a intrat în vigoare așa numitul regulament “Să economisim gaz pentru o iarnă sigură”. După prezentarea de către Comisia Europeană pe 26 iulie, documentul a fost adoptat de către Consiliu cu o majoritate calificată într-o variantă revizuită față de propunerea Comisiei și a fost publicat pe 28 iulie. 

Ideea principală este: reducerea cu 15% a cererii de gaz în statele membre UE începând cu 1 august 2022 și până în 31 martie 2023. Această reducere are caracter voluntar însă nu și în cazul unei situații de criză. “Războiul pe care îl duce actualmente Rusia pe teritoriul european a început înainte de invazia Ucrainei. Volumul de gaze transportat din Rusia a fost diminuat cu luni de zile înaintea izbucnirii războiului. Rusia a menținut intenționat aprovizionarea cu gaze cât mai scăzută, iar una dintre consecințe a fost și creșterea prețului gazelor. Gazprom nu a făcut nici un efort pentru reechilibrarea pieței. Dimpotrivă, și-a menținut nivelul de stocare cât mai scăzut posibil, a diminuat și aprovizionarea, reducând astfel oferta. Consecința? Creșterea prețurilor.”, susține Marian Jean Marinescu.

Mai exact, ce se spune în Regulament. Deputatul european spune că în Regulament se stipulează clar că în caz de urgență, cum ar fi o întrerupere completă a gazului rusesc, Comisia Europeană va declanșa o alertă generală solicitând statelor membre să reducă consumul de gaze cu 15%. Oprirea totală a gazului rusesc ar conduce până în martie 2023 la un minus de 30 de miliarde de metri cubi (BCM). Prin măsurile propuse, statele UE vor putea economisi 45 BCM.