Cel mai probabil, în această iarnă, craiovenii vor plăti facturi mai mari pentru încălzirea locuinţei, indiferent dacă primesc agentul termic de la centrale sau de la unul din punctele termice. SC Termo se pregăteşte să aplice o majorare de 7% a preţului de facturare a gigacaloriei consumate de agenţii economici, dar şi de populaţie, începând cu sezonul rece care urmează. Societatea de termoficare vine cu o expunere de motive, dar şi cu avizul de la ANRSC.
Proiectul de hotărâre privind majorarea preţului la gigacalorie se află pe ordinea de zi a şedinţei de joi, fiind propus votului consilierilor municipali. Reprezentanţii SC Termo solicită municipalităţii o majorare cu 7,42% a preţului gigacaloriei, începând din această iarnă, majorare pentru care a solicitat şi a obţinut avizul ANRSC (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare). Concret, din luna noiembrie, încălzirea populaţiei ar urma să fie facturată la un preţ nou de 236,86 lei pe gigacalorie, faţă de 220,50 lei pe gigacalorie, cât este în prezent. Majorarea cu 16,36 de lei ar urma să se reflecte în absolut toate facturile, atât la craiovenii care primesc căldură prin puncte termice, cât şi la cei care sunt alimentaţi de la centralele termice.
CEO a scumpit primul
Conducerea Termo susţine că preţul gigacaloriei către populaţie trebuie să fie majorat cu câteva procente, ca urmare a faptului că, de la 1 ianuarie 2017, Complexul Energetic Oltenia a crescut preţul de livrare către oraş. În expunerea de motive înaintată de SC Termo se arată că, de la începutul acestui an, CEO a livrat apa fierbinte cu care se produce gigacaloria din punctele termice deja cu un preţ mărit, de 123,83 lei pe gigacalorie, fără TVA, faţă de 120,83 lei, inclusiv TVA, la cât livrase în anul 2016. De notat faptul că, în 2016, la o negociere purtată între SC Termo şi CEO, cel din urmă a acceptat să ajute operatorul local şi a oferit o reducere cu aproape 10 lei a preţului de livrare a gigacaloriei.
Totodată, în calculul preţului final al gigacaloriei, cei de la SC Termo au inclus şi pierderile tehnologice, care sunt cauzate de vechimea conductelor şi care sunt suportate, dintotdeauna, tot de cetăţeni. Ultima dată, valorile acestor pierderi au fost oficializate printr-o hotărâre de consiliu, dată în 2016 şi care reglementează pierderi de 21,05% la energia termică distribuită prin centralele termice şi de 19,31% la energia termică livrată populaţiei prin punctele termice.
Plătim pierderile pe reţea şi cotizăm la SACET
Începând cu sfârşitul lui 2016, mai există şi a treia componentă, ce se adaugă la preţul final pe care-l plătesc craiovenii pentru fiecare gigacalorie consumată. Este vorba de cotă SACET, de 5% din tariful de producere şi distribuţie a energiei termice. Cota de dezvoltare a sistemului de alimentare centralizată cu energie a fost introdusă de municipalitate anul trecut, după ce un control al Camerei de Conturi a recomandat societăţii să-şi constituie un cont special, în conformitate cu legea, din care să se achite modernizările de reţele. Autorităţile şi-au propus ca, din cota SACET, să înlocuiască un număr de minim 1.090 contori de energie termică, în decursul anilor 2016-2017, care necesită o sumă de 2,94 milioane de lei, bani care se colectează de la populaţie prin această cotă.
Primăria suportă o subvenţie lunară, dar nu şi această mărire
Chiar şi aşa, preţul gigacaloriei plătite de craioveni ar fi mult mai mare, dacă municipalitatea nu ar suporta, la rândul său, o parte din costurile de producere a căldurii în tot oraşul. În realitate, gigacaloria se produce mult mai scump. După ce CEO aplică preţul său de producere, iar SC Termo pe al său de distribuţie, rezultă un cost final de 262,71 lei pe gigacalorie. Ca să ajungă la craioveni la preţul de 220,50 lei pe gigacalorie, cât era până acum, municipalitatea achita către Termo, în fiecare lună, diferenţa de bani de la bugetul local, acest lucru însemnând o subvenţie care se acordă tuturor craiovenilor care primesc căldură din sistemul centralizat. De menţionat şi că, la 1 ianuarie 2015, CEO a venit cu o majorare de tarif de 6%, dar atunci municipalitatea a considerat că poată să acopere, tot de la buget, şi această sumă, fără ca să se reflecte în facturile craiovenilor, ceea ce nu se mai poate acum.