Meleşcanu: “Miza noastră europeană este preşedinţia Consiliului UE”

0
393

externe“Această întâlnire anuală a diplomaţiei române stă sub semnul reflecţiei asupra schimbării şi mizelor strategice pe care România le are în următorii ani. Ce s-a schimbat şi ce se va modifica în lume ne interesează în cel mai înalt grad, ca diplomaţi; implicaţiile, mai ales, ale acestor schimbări asupra intereselor şi conduitei noastre devin vitale.

Ritmul schimbărilor pare mai alert ca oricând, benefice sau nu, în cea mai mare măsură inevitabile. Ceea ce putem noi face este să înţelegem cât mai bine evoluţiile, să le modelăm pragmatic prin gestionarea implicaţiilor şi să ne adaptăm în consecinţă.Inteligenţa, orientată spre anticipare, managementul strategic şi tactic, dar şiadaptabilitatea definesc datoria noastră, promovarea intereselor noastre în lumea în schimbare.

Sunt onorat că îi vom avea alături, pentru a împărtăşi evaluările lor pe aceste teme, peministrul afacerilor externe al Luxemburgului, pe ministrul afacerilor externe al Ungariei şi pe ministrul afacerilor externe al Egiptului – o voce care va întări dimensiunea globală a dezbaterilor noastre de aici.

Anul acesta vă propun câteva accente speciale: pregătirea Marelui Centenar, Preşedinţia noastră a Consiliului UE în 2019, candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU – cu alegeri în 2019 şi candidatura noastră la OCDE. Acestea sunt jaloanele esenţiale ale mandatului dumneavoastră. În egală măsură, avem nevoie de o diplomaţie economică mai clar orientată spre rezultate. Avem o serie de sesiuni, unde aştept o prezenţă numeroasă a diplomaţilor  români pentru discuţii pe linie economică aplicată, directă şi onestă cu reprezentanţi ai companiilor.

Am dorit să organizăm şi o vizită la proiectul ELI de la Măgurele. Avem nevoie de o mai bună conectare a diplomaţilor noştri cu cele mai inovatoare şi recente proiecte ale României. Este mesajul nostru despre atu-urile României creative, ştiinţifice, dinamice, pe care aveţi datoria să o promovaţi în exterior prin proiecte clare de cooperare externă. Ultima zi va fi dedicată unei vizite în teritoriu pentru discuţii cu autorităţile locale şi judeţene şi pentru cunoaşterea unor proiecte de dezvoltare reuşite, vă poate inspira.

Doresc astăzi să parcurgem împreună ce s-a realizat şi ce obiective prioritare avem, mă refer la mizele majore nu doar pentru politica externă, ci pentru România anilor viitori.

În orizontul apropiat al Marelui Centenar, prezentul nostru, în care trăim, respiră istorie şi ne obligă să privim la acţiunile noastre dintr-o perspectivă extinsă. Ne bucurăm, în România de azi, de o dezvoltare, securitate şi bunăstare fără precedent în istoria noastră. Datoria noastră colectivă este să le apărăm, să le securizăm pe termen mediu şi lung, fiind pregătiţi şi pentru contexte care ne-ar putea fi mai puţin favorabile. Suntem datori să consacrăm o Românie viitoare, păstrătoare a ceea ce este particular şi autentic din valorile ei specifice şi, în acelaşi timp, între cele mai dinamice şi mai importante, pro-europene şi creative în cadrul UE. Îndemnul meu este să privim spre viitor.
Miza noastră europeană este preşedinţia Consiliului UE. Suntem angrenaţi în procese de dezbatere şi decizie istorice pentru Uniunea Europeană, în mod direct, şi implicit pentru viitorul României. Dezbaterea despre viitorul Europei nu s-a încheiat cu Declaraţia aniversară de la Roma, după cum ne atestă cele cinci documente de reflecţie propuse de Comisia Europeană. Viitorul Europei se modelează într-o măsură decisivă până la finalul anului 2017. Vocea noastră, argumentele noastre, trebuie reiterate şi auzite în plan european şi bilateral. Avem o imagine pro-europeană pe care trebuie să o folosim în continuare.

Interesul României este să revigoreze politicile de dezvoltare în perspectiva convergenţei economice şi a integrării europene mai profunde. Simultan, trebuie să ne aducem la zi profilul de ţară, să ne creştem cu inteligenţă influenţa, la standardele pe care întreaga noastră societate le merită şi le doreşte. În plan extern, trebuie să atingem nivelul de reputaţie, respect şi recunoaştere care să ne facă mândri ca ţară şi în calitate de cetăţeni ai României.

Ministrul delegat al afacerilor europene va dialoga cu dvs. privind priorităţile României pe diferite dosare europene. Agenda naţională în domeniu, în care ministrul delegat, MAE şi alte instituţii sunt profund implicate, rămâne axată pe teme de importanţă directă pentru cetăţeni: drepturile lor în calitate de cetăţeni UE, inclusiv în contextul BREXIT; aderarea la spaţiul Schengen; securitatea europeană, inclusiv a frontierei externe; politica de coeziune şi politica agricolă comună, mai ales pe fondul dezbaterilor legate de viitorul UE şi al bugetului european; aprofundarea Pieţei Unice; finalizarea MCV; gestionarea migraţiei; combaterea schimbărilor climatice; pilonul social european ş.a.m.d.

Trebuie să fim mult mai activi în promovarea intereselor naţionale ale României pe tema UE, precum şi în relaţiile bilaterale cu statele membre. 

Pregătirea şi exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE în semestrul I/2019 este în fruntea listei de priorităţi, fiind o oportunitate istorică pentru politica noastră externă, pentru noi ca ţară şi ca societate. Este o responsabilitate de o complexitate fără precedent. Am acţionat, încă din primele luni de mandat, pentru progrese în planul organizării interne adecvate, în definirea conceptului politic al Preşedinţiei şi în modelarea unui mediu extern cât mai favorabil propunerilor cu care vom veni şi care vor fi fixate foarte curând.

Rolul Reprezentanţei noastre la UE va fi crucial şi trebuie facilitat prin eforturi conjugate. Tuturor misiunilor diplomatice le revine un rol aparte: trebuie să vă angajaţi de pe acum în planificarea acestui mandat, construind premisele cele mai favorabile pentru exercitarea cu succes a Preşedinţiei în ţările în care vă desfăşuraţi activitatea în plan local.

În planul relaţiilor externe ale UE, trebuie să ne concentrăm pe implementarea Strategiei Globale de Politică Externă şi de Securitate a UE, cu accent pe dimensiunea rezilienţei, viitorul Politicii Externe şi de Securitate Comune, cooperarea NATO–UE, implementarea Politicii de Vecinătate Revizuite, pregătirea Summit-ului PaE din noiembrie, strategia UE pentru Siria, continuarea extinderii şi păstrarea Balcanilor şi a Mării Negre în atenţia UE, rolul UE în promovarea unui multilateralism eficace.

În ceea ce priveşte viitorul Politicii de Securitate şi Apărare, următoarele luni vor marca definirea noii abordări, în special cooperarea consolidată în domeniu. România îşi defineşte poziţiile asfel încât să participe şi să beneficieze din plin de acest proces, în logica unităţii şi întăririi UE”, a precizat, între altele, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, în deschiderea primei zile a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.