Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este parte a unui proiect internaţional – „The Art of Ageing” – realizat împreună cu mai multe teatre europene de renume, sub egida European Theatre Convention.
Proiectul internaţional „The Art of Ageing” este realizat prin colaborarea a mai multe organizaţii şi teatre europene majore, printre care Theater und Orchester Heidelberg, Deutsches Theather Berlin, Staatstheater Karlsruhe, Staatstheater Braunschweig din Germania, Nottingham Playhouse din Anglia, Gavella Drama Theatre Zagreb din Croaţia, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Naţional Timişoara – sub egida European Theatre Convention.
„The Art of Ageing” urmăreşte să descopere noi forme de expresie, noi posibilităţi şi reacţii în faţa acestui fenomen, noi metode teatrale care să răspundă acestor nevoi. La proiect vor participa tineri regizori, actori şi dramaturgi pentru a dezvolta căi de colaborare între teatre care să atragă atât generaţiile tinere, cât şi pe cele în vârstă. O astfel de metodă este teatrul-documentar, discutat recent de către oameni de teatru la Berlin, cu ocazia conferinţelor organizate de Goethe Institut.
Proiect despre valorile familiale, împreună cu Staatstheater Braunschweig
Printre activităţile ce vor fi desfăşurate în cadrul proiectului, se numără şi un prolog ţinut de iniţiatorul acestuia, scriitorul Etel Adnan – în vârstă de 87 de ani – dar şi un simpozion ştiinţific şi un proiect multimedia de documentare care îi va ajuta pe membri să ţină legătura şi să comunice din diferite ţări. Diversele spectacole ce vor rezulta din colaborări se vor axa pe ideea de integrare a seniorilor în societate cât mai bine, de a-i menţine activi şi participanţi, şi de a demonstra că viaţa unui om nu este definită doar de vârsta sa.
Cu o durată de doi ani, „The Art of Ageing” a început în 2013, şi va include un program complet de muncă teatrală academică şi creativă. Teatrele alese pentru proiect, fiecare un exemplu de artă teatrală contemporană inovatoare, vor colabora între ele. Astfel, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova colaborează cu Staatstheater Braunschweig din Germania, cu care va realiza un proiect despre valorile familiale şi „lucrul emoţional”. Proiectul va începe în septembrie, el concentrându-se pe tendinţele de emigrare în Europa din ultimii ani. Tot mai multe femei pleacă să lucreze în străinătate, unde locurile de muncă cele mai comune sunt îngrijirea copiilor şi a bătrânilor. Documentarea pentru proiect se va face de către ambele teatre, fiecare având responsabilitatea de a discuta cu mame care vin în Germania pentru a munci şi care sunt astfel o perioadă de timp absente, departe de proprii copii. Conversaţiile rezultate vor fi transformate în replici pentru o piesă de teatru ce va fi jucată de actori craioveni la ambele teatre acasă.
Reprezentanţii teatrului german prezenţi, în septembrie, la Craiova
Regizoarea spectacolului este Julia Roesler, iar Silke Merzhäuser este cea care va scrie textul. Cele două, alături de traducătorul Alex Sterescu, vor sosi la Craiova în perioada 5-11 septembrie şi vor avea interviuri cu familiile care se încadrează în specificul proiectului. Aceste familii au fost identificate cu ajutorul Fundaţiei World Vision Romania, partener al proiectului anunţat.