Întâlnire istorică Japonia-Coreea de Nord

0
224

Japonia şi Coreea de Nord au început ieri, la Beijing (China), primele discuţii în ultimii patru ani, în fapt o simplă reluare a contactelor, în condiţiile în care chestiuni sensibile continuă să împiedice o normalizare a relaţiilor între cele două ţări, informează AFP. Aceste prime discuţii, confirmate pentru France Presse de surse oficiale japoneze, au ca unic scop să pregătească agenda viitoarelor întâlniri. Un oficial de rang înalt conduce delegaţia niponă la aceste discuţii, care se desfăşoară la ambasada Japoniei şi care vor dura cel puţin o zi. „Există mai multe aspecte nerezolvate între Japonia şi Coreea de Nord, şi (…) am decis să avem discuţii interguvernamentale”, declarase, la mijlocul lunii august, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Osamu Fujimura. „Lucrăm la ideea de a soluţiona trecutul nefericit şi restabilirea relaţiilor normale”, a afirmat atunci Fujimura, adăugând că Tokyo a informat Washingtonul şi Seulul în legătură cu această iniţiativă.

Contactele par că s-au restabilit între Japonia şi Coreea de Nord, după o întâlnire între reprezentanţi ai Crucii Roşii din cele două ţări, în cursul căreia cele două asociaţii au fost de acord să colaboreze pentru repatrierea rămăşiţelor soldaţilor japonezi care au murit în nordul peninsulei coreene la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Această reuniune Tokyo-Phenian ar putea semnala o foarte uşoară apropiere în relaţiile dintre cele două ţări, care nu au legături diplomatice, acestea fiind în mod regulat tensionate, chiar ostile.

Drumul este însă lung. Ieri, agenţia oficială nord-coreeană KCNA, în numele a două organizaţii de tineri şi studenţi, a acuzat Japonia că „îşi continuă politica de agresiune imperialistă”. Ultima întrevedere dintre oficiali guvernamentali japonezi şi nord-coreeni datează din 2008. Tokyo a anunţat atunci că Phenianul a fost de acord să redeschidă o anchetă privind soarta japonezilor răpiţi de Coreea de Nord în anii 1970 şi 1980, cu scopul de a preda limba şi cultura japoneză unor agenţi nord-coreeni.