Bolnavii, obligaţi să înghită doar medicamentele ieftine

1
368

Chinuiţi de boli şi apăsaţi de grijile vieţii de zi cu zi, pacienţii români primesc lovitură după lovitură din partea statului. Mai nou, bolnavii ar putea fi nevoiţi să plătească din propriul buzunar şi tratamentul, care până acum era gratuit. De la 1 septembrie a.c. vor fi decontate doar cele mai ieftine medicamente de pe piaţă, diferenţa până la preţul existent în farmacii urmând să fie suportată de pacienţi.

În Dolj, bolnavii se aşteaptă la ce e mai rău. De la 1 septembrie vor trebui să aleagă dacă vor continua tratamentul pe care l-au urmat şi până acum – şi atunci vor plăti din propriul buzunar costurile suplimentare – sau se vor rezuma la pastilele cele mai ieftine de pe piaţă. Statul nu va mai deconta însă decât 20% din preţul medicamentelor scumpe. Doar în situaţia în care aceste pastile nu au înlocuitor pe piaţă vor fi decontate în continuare. Modificările se aplică pacienţilor care primesc tratament gratuit prin programele naţionale de oncologie, diabet, tuberculoză, transplant sau HIV/SIDA. „Oricum era greu şi până acum. Cu pensiile mici pe care le primim, abia dacă ne permitem să luăm medicamentele de care avem nevoie. Acum văd că şi ce era gratuit nu vor să mai dea. Păi, acum mă gândesc că medicamentul cel mai ieftin este şi cel mai prost de pe piaţă. Nu mai dă nimeni doi bani pe noi. Cred că până la urmă o să ne lase să murim ca nişte câini”, a mărturisit Florica S., o pensionară în vârstă de 67 de ani din Craiova.

Farmaciştii aşteaptă noile reglementări

Farmaciştii doljeni spun, în schimb, că deocamdată nu ştiu la exact la ce să se aştepte. Cel puţin, până în momentul în care Ministerul Sănătăţii va publica în Monitorul Oficial noile reguli de decontare ale medicamentelor. „Până în prezent nu este nimic explicit. Nu ştim exact ce se va întâmpla. Într-adevăr, pentru că se cunoştea de mai mult timp de posibilitatea modificării legislaţiei în domeniu, farmaciile şi-au făcut stocuri mai mici de medicamente. Deocamdată nu ştim însă conţinutul acestor reglementări. Nici dacă vor fi adoptate prin Ordin de ministru, Ordonanţă sau Hotărâre de Guvern”, a explicat Elena Călin, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din judeţul Dolj.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun însă că intenţionează ca prin această decizie să încurajeze consumul de medicamente generice. Tocmai din acest motiv a fost modificată metodologia de calcul a preţurilor de decontare pentru pastilele care se acordă, gratuit, bolnavilor în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Calcule pe spatele pacienţilor

Deloc surprinzător, măsura este din punctul de vedere al autorităţilor una binevenită, întrucât susţine în continuare decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronic. Când vine vorba de motivele aduse în discuţie acestea nu privesc atât binele pacientului, cât aspectele financiare: folosirea medicamentelor generice, adică a acelor medicamente cu costuri mai mici, în detrimentul medicamentelor inovative. Conform primelor calcule realizate de reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în urma aplicării noilor măsuri se vor putea realiza economii în valoare de aproximativ 150 de milioane de lei pe an în cadrul programelor de sănătate.

În cazul în care pe lista de medicamente C2, pe lângă pastilele inovative există mai multe medicamente generice cu aceeaşi substanţă activă, începând cu data de 1 septembrie a.c., toate acestea se vor deconta la un preţ de maxim 120% faţă de preţul cu amănuntul, adică din farmacie, al celui mai ieftin medicament.

Denumirile Comune Internaţionale – substanţele active – din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecţiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecţiuni oncologice, hemofilie sau transplant. Potrivit autorităţilor, forma finală a actului normativ cuprinde o serie importantă dintre propunerile şi observaţiile primite în cele aproximativ două luni de dezbateri publice.

În lista C2 sunt incluse peste 1.400 de medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internaţionale.

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.