Cărțile au prins viață în proiectul „MyJob’sBooks”

0
455

Profesioniști din mai multe domenii de activitate – stewardesă, psihoterapeut, stomatolog, bibliotecar, hairstylist, lucrător în bancă, judecător, realizator radio și DJ, gamer profesionist, actor, audio visual designer, arhitect, restaurator – au fost, pentru câteva zile, „cărți” în Biblioteca Vie a proiectului „MyJob’sBooks”. „Cititori”: 30 de tineri, majoritatea liceeni, din Poiana Mare, Calafat și zona Vidin (Bulgaria), care au beneficiat de o altă perspectivă asupra unor meserii pentru care ar putea opta după terminarea studiilor. Evenimentul a facilitat explorarea mediului profesional printr-o abordare informală, permițând interacțiunea directă, față în față, dintre „cărțile vii” și „cititori” pentru a afla reușite ori eșecuri ale acestora în carieră. Experiența a fost una inedită și, totodată, benefică de ambele părți. Participanții s-au simțit liberi să pună întrebări, iar interlocutorii să le răspundă curiozităților, conștienți că în povestea lor aceștia și-ar putea găsi inspirația și motivația pentru alegerea viitoarei profesii. Proiectul „MyJob’sBooks” este implementat prin programul european Erasmus+ și implică tineri români și bulgari, care, între 20 și 27 iulie 2024, au desfășurat un program comun de activități pe malul Dunării, la Calafat, bazat pe metoda nonformală a Bibliotecii Vii, adaptată tematic.

Biblioteca Vie este o modalitate de a descoperi experiențele oamenilor și de a învăța din ele, în cadrul proiectului „MyJob’sBooks” fiind utilizată în folosul tinerilor care se pregătesc pentru a-și alege drumul către carieră. „Cărțile” din bibliotecă au fost, de fapt, profesioniști în domeniile lor, care au putut acționa ca modele pentru cititori. Pe plan profesional, prin relatarea experiențelor „cărților vii”, participanții au avut ocazia de a se informa în mod real și direct în legătură cu orice curiozități legate de domeniul de activitate discutat. Au aflat, astfel, răspunsuri sincere la întrebări precum: Care sunt studiile necesare pentru a practica o anume meserie? Cât de bine plătită este? Cât de ușor se obține un post în domeniu? Care sunt satisfacțiile sau dezamăgirile avute?

Cei 30 de tineri români și bulgari provin în majoritate din zone rurale și au vârste cuprinse între 15 și 18 ani, participarea la proiect dându-le posibilitatea de a „citi” diverse „cărți vii”, dar și de a se implica în jocuri și activități interactive, cu caracter nonformal.Inițiatorii proiectului – organizațiile „EU vreau” din Craiova și AVE din Vidin – apreciază că relația cu o „carte vie” a fost foarte utilă pentru tineri, stimulând în mod real motivația acestora de a-și continua studiile ori a urma o calificare sau de a nu abandona școala.

„MyJob’sBooks”are ca scop responsabilizarea tinerilor cu privire la rolul educației și beneficiile învățării/practicării unei meserii, pentru dezvoltarea personală și creșterea oportunităților pe piața muncii, valorificând potențialul propriu al acestora și experiențe acumulate de alții. Proiectul se desfășoară pe parcursul unui an, între 1 februarie 2024 și 31 ianuarie 2025, în parteneriat cu Primăria și Casa de Cultură Calafat, Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” din Poiana Mare, APLOMB Calafat și Casa de Cultură „Sf. Teofana Basarab” din Vidin.La final, cei 30 de tineri vor primi Certificatul Youthpass, document de recunoaștere a competențelor, cunoștințelor, abilităților și atitudinilor dobânditeprin participarea la aceste activități, în context nonformal.

„Sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia să particip la acest eveniment Erasmus+ pentru tineri și să le prezint profesia de psihoterapeut. M-am bucurat enorm să văd cât de curioși și de implicați au fost tinerii participanți, iar întrebările lor mi s-au părut foarte inteligente și profunde”, spune Magda Florescu, psihoterapeut, una dintre cele mai solicitate „cărți” din Biblioteca Vie. „Fascinată de complexitatea minții umane”, așa cum mărturisește, a activat în învățământ timp de peste 18 ani, ca profesor și director, apoi, din pasiune pentru înțelegerea emoțiilor și a comportamentului uman, a devenit psihoterapeut.

Bogdan Tiparu, președintele Filialei Oltenia a Ordinului Arhitecților din România, a fost, de asemenea, o carte deschisă pentru toți cei interesați de meseria de arhitect. „A fost, din punctul meu de vedere, o întâlnire constructivă și interesantă. Extrem de benefic este acest proiect, pentru că îți oferă șansa de a intra în contact cu profesioniști, care pot să fie niște modele vii pentru tinerii din ziua de azi”, spune acesta.

În egală măsură le-a stârnit curiozitatea tinerilor meseria de judecător, ca și povestea Irinei Pașea, care o practică, la 29 de ani, cu multă pasiune și succes, în prezent fiind președintele Judecătoriei Calafat. Explicațiilor și informațiilor extrem de interesante, Irina Pașeale-a adăugat invitația ca cei 30 de tineri români și bulgari să vadă sediul instituției pe care o conduce. Inedita vizită i-a bucurat cu atât mai mult cu cât majoritatea nu a avut niciodată contact cu acest mediu, necunoscând mijloace tehnice și procedee folosite aici ori delimitarea zonelor într-un astfel de spațiu.

O altă vizită a fost făcută la Biblioteca Municipală Calafat, unde participanții la proiect  au primit informații utile despre organizarea și serviciile instituției, oferite de bibliotecar Rodica Paliu, care i-a ajutat, totodată, să înțeleagă ce presupune această meserie. Programul activităților a inclus și activități de informare și orientare profesională împreună cu Anca Petcu, consilier principal la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Dolj.

Alte întâlniri de impact au fost pentru tineri cu stewardesa Florentina Mitran, de la care au aflat cum devii însoțitor de zbor și ce oportunități aduce cu sine acest job, și cu gamerul profesionist Mădălin Mirea – al doilea cel mai bun jucător român de Counter-Strike, în prezent membru al echipei internaționale OG, clasată pe locul 25 în Europa și locul 30 la nivel mondial. Talentul, energia și disponibilitatea actriței Geo Dinescu de a le răspunde la toate curiozitățile legate de meseria sa au făcut ca aceasta să se afle, de asemena, printre „cărțile” preferate de tineri. „A fost o noutate și pentru mine aceste concept de Bibliotecă Vie. Chiar dacă am mai susținur workshop-uri sau diferite conferințe, a fost diferit. Bucuria și curiozitatea copiilor confirmă încă o dată importanța comunicării directe și a schimbului de energie”, este de părere Geo Dinescu, în prezent manager al Teatrului pentru Copii și Tineret „Colibri” din Craiova.

În egală măsură au stârnit interesul tinerilor meseriile de restaurator – pe care Miruna Căminescu o practică temeinic și conștiincios în cadrul Muzeului Olteniei, de redactor muzical și DJ – în care Florin-Gabriel Andrei are o experiență pe peste 20 de ani și în care investește constant timp și energie, ori audio visual designer – în care Marin Fagu se perfecționează zi de zi, căci tehnologiile digitale, pe care le folosește cu creativitate în arta animației, evoluează continuu și deschid noi și noi căi de inovație.

Biblioteca Vie a creat cadrul de întâlnire și cu Andrada Teslici – medic stomatolog și rezident chirurgie stomatologică și maxilo-facială, cu Livia Giuvelea – lucrător în domeniul bancar, în poziția de Specialist Servicii Clienți Senior, și cu hairstylistul Nuți Cioablă – care își transmite pasiunea pentru meseria sa nu numai în salonul de înfrumusețeare pe care îl deține, ci și în cadrul cursurilor de hairsyle pe care le predă.

 

 

 

 

 

Denis-Gabriel Meleancă (17 ani), Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” Poiana Mare, clasa a XI-a: „În cadrul proiectului «MyJob’sBooks» am întâlnit cartea mea favorită – doamna judecător. Am înțeles lucruri noi din domeniul juridic și nu doar atât: am înțeles lucruri noi despre arhitectură, despre restaurare, pe care, dacă nu făceam parte din acest proiect, nu aveam cum să le aflu”.

Sebastian-Florin Bancă (18 ani), Liceul „Independența” Calafat, clasa a XII-a: „Experiența mea a fost una foarte plăcută! Am învățat lucruri noi, despre cum e să fii stewardesă, despre hairstyling, despre ce este nevoie ca să devii judecător, cum se operează pe un post de radio… Cel mai mult mi-a plăcut profesia de judecător. După toate meseriile care ne-au fost prezentate, aș alege să devin judecător, cred că ar fi foarte interesant!”.

Lucian-Ștefan Stamin (17 ani), Liceul Teoretic „George Șt. Marincu” Poiana Mare, clasa a XI-a: „Cartea care mi-a plăcut cel mai mult din Biblioteca Vie a fost gamerul, deoarece m-am regăsit în cariera lui și aș vrea și eu într-o zi să devin ca el. Mi-a mai plăcut și stomatologul, pentru că este din domeniul pe care vreau să îl urmez”.

Kamenov Aleksandar Sashkov (15 ani), Liceul „Tsar Simeon Veliki” Vidin, clasa a IX-a: „Am participat la acest proiect deoarece m-am gândit că va fi o bună ocazie de a întâlni persoane cu care să împărtășesc aceleași preocupări și am luat o decizie bună. Încurajez cât mai mulți tineri să se implice în astfel de proiecte, nu doar pentru că vor avea de câștigat pentru viitorul lor, ci și pentru că își vor face mulți prieteni. A fost distractiv și m-am bucurat de fiecare moment!”.

Tsankova Loreta Borislavova (17 ani), Liceul „Ekzarh Antim I” Vidin, clasa a XI-a: „Proiectul a fost foarte frumos, mi-a plăcut timpul petrecut aici. Am învățat mult de la fiecare persoană care a împărtășit câte ceva despre profesia sa. Am învățat, spre exemplu, despre meseriile de judecător și gamer profesionist, care mi-au plăcut, informațiile au fost foarte folositoare pentru mine. Cred că în viitor voi alege una dintre meseriile despre care am aflat în acest proiect”.

 

Nestorova Yana Iliyanova (15 ani), Liceul „Tsar Simeon Veliki” Vidin, clasa a X-a: „Am participat la acest proiect, mi-a plăcut și am învățat foarte multe lucruri despre meserii. Nu le știam și am fost surprinsă să le aflu. În special despre profesia de actor, care a fost favorita mea. Poate și eu voi deveni actriță. «Cartea» aceasta m-a ajutat să aleg între cele două profesii la care mă gândeam. Chiar a fost foarte de ajutor!”.