Festivalul „Puppets Occupy Street”: Artişti în premieră la Earth Edition 2018!

0
660

Festivalul „Puppets Occupy Street” – Earth Edition 2018 a intrat în linie dreaptă: în mai puţin de o lună, Craiova se va afla sub ocupaţia păpuşarilor, poveştilor, păpuşilor! Companii de teatru private şi artişti independenţi din 17 ţări vor prezenta în cele opt zile de festival aproape 400 de evenimente, oferite gratuit publicului şi găzduite concomitent în 21 de spaţii. Alături de invitaţi pe care i-au mai putut vedea şi aplauda la ediţiile trecute, craiovenii vor întâlni şi artişti aflaţi în premieră la festival. Grecia şi Belgia sunt două dintre ţările care aduc pentru prima dată arta animaţiei la Craiova. „Puppets Occupy Street” va avea loc 25 august – 1 septembrie 2018, fiind organizat de Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” şi finanţat de Primăria şi Consiliul Local Municipal Craiova.

SoulMade Theatre – Bulgaria

În 2018, păpuşari din lumea întreagă, păpuşi uriaşe, care alegorice, spectacole pe străzi, în parcuri, grădini, pieţe publice, ateliere, expoziţii pun Pământul în centrul universului „Puppets Occupy Street” şi anunţă închiderea conceptului cu poveşti, întâmplări şi creaţii care au pus în valoare elementele primordiale, Apa, Focul, Aerul, sub semnul cărora s-au aflat ultimele trei ediţii ale festivalului, spun organizatorii evenimentului. Spectacole, ateliere, concerte, parade, expoziţii, arte plastice, arte vizuale sunt secţiunile care fac parte din programul Earth Edition 2018.

După cum a precizat managerul Teatrului „Colibri”, Adriana Teodorescu, la această ediţie vor participa companii de teatru private şi artişti independenţi din 17 ţări: Australia, Italia, Spania, Franţa, Rusia, Turcia, Grecia, Argentina, Croaţia, Germania, Elveţia, Belgia, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Polonia şi, bineînţeles, România.

În premieră, în ediţia dedicată Pământului, regăsim Belgia, reprezentată de Compania Buguel Noz, care va spune poezia Focului şi a Pământului, într-un spectacol cu marionete, muzică şi dans, cu momente de magie pură. Grecia completează, de asemenea, în premieră, harta ţărilor care aduc arta animaţiei în Festivalul „Puppets Occupy Street” şi se reprezintă prin companiile Koutourou şi Bufos Puppet Theatre

Din Turcia va bucura publicul craiovean cu ateliere şi spectacole deja cunoscuta companie Ucaneller Kuklaevi, care vine în festival din anul 2016. Au aplicat pentru a doua oară şi actorii ruşi de la Teatrol-theater. Rusia se va mai reprezenta anul acesta şi prin compania Eskizy v prostranstve, aflată pentru prima dată la Craiova. Cuceriţi de publicul craiovean au fost şi actorii trupei SoulMade Theatre Company din Bulgaria, care se vor regăsi şi în 2018 în programul festivalului. Patru companii spaniole de teatru de animaţie stradală şi-au anunţat participarea la această a V-a ediţie a festivalului: Picuentos, Manzanas Traigo, Forani Teatre şi Circ Xic.

De asemenea, revin, pentru al cincilea an consecutiv, cu bucurie şi foarte implicaţi, aşa cum o fac încă din 2014, actorii companiilor de teatru MAG Bucureşti, Tărâmul Poveştilor – Dollo, SOSONUTI şi Marionet Studio din Arad.

„Puppets Occupy Street” este primul festival de arta animaţiei din România care se desfăşoară exclusiv în spaţii neconvenţionale, creat pentru comunitate, ce aduce la un loc companii de teatru private şi teatre de stat, dar şi directori de festivaluri, încurajând astfel parteneriatul public-privat. Prima ediţie s-a desfăşurat în anul 2014. Ediţia din 2015 a avut ca temă Apa, cea din 2016 – Focul, cea din 2017 – Aerul, urmând ca cea de anul acesta să se deruleze sub genericul Pământului. Ediţia de anul trecut a cuprins 255 de evenimente şi a adus la Craiova companii de teatru private şi artişti independenţi din 12 ţări.

Nuţi Dorobanţu – SOSNUTI Arad
Geo Dinescu – Compania MAG, Bucureşti
Forani Teatre – Spania
Eskizy v prostranstve – Rusia
Bufos Puppet Theatre – Grecia