Trump susţine că “nu va mai permite” Chinei “să nu facă nimic” în privinţa Coreii de Nord

0
186

armePreşedintele american Donald Trump a atras atenţia sâmbătă că nu va mai permite Chinei ‘să nu facă nimic’ în privinţa Coreii de Nord, după ce Phenianul a efectuat vineri cu succes un nou tir cu rachetă intercontinentală, potrivit AFP.

Sunt extrem de dezamăgit de China. Foştii noştri lideri stupizi le-au permis să facă miliarde de dolari din comerţ pe an, şi totuşi ei nu fac NIMIC pentru noi în privinţa Coreii de Nord, doar vorbe“, a scris Trump pe Twitter.

Nu vom permite ca acest lucru să continue. China ar putea uşor să rezolve această problemă”, a adăugat preşedintele american.

Ambiţia Coreii de Nord de a deveni o putere nucleară reprezintă o problemă sensibilă pentru Donald Trump, care este în dezacord cu Beijingul în legătură cu modul de gestionare a relaţiei cu regimul de la Phenian. În mai multe rânduri, preşedintele american a presat China să contracareze ambiţiile recalcitrantului său vecin, însă Beijingul a răspuns că dialogul este singura cale de a influenţa poziţia Phenianului.

China, principalul aliat al Phenianului, a condamnat tirul cu rachetă, subliniind că ea “se opune încălcării de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”. Beijingul “speră că toate părţile vizate vor da dovadă de prudenţă şi vor evita intensificarea tensiunilor”.

Însă secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat la rândul său că, “în calitate de susţinători economici ai programului nucleare balistic” al Phenianului, Beijingul şi Moscova au o “responsabilitate specială” în agravarea acestei ameninţări.

Ca răspuns la testul nord-coreean, două bombardiere americane ale Air Force au zburat sâmbătă, într-o misiune de 10 ore, deasupra Peninsulei Coreene, au anunţat Forţele Aeriene din Pacific, potrivit DPA.

Cele două bombardiere B-1B s-au alăturat unor avioane de luptă din Japonia şi Coreea de Sud în această misiune.