Caravana Muzeală a ajuns la peste 1000 de elevi și profesori

0
398

Proiectul de educație culturală non-formală “Caravana Muzeală” a adunat 995 de elevi din clasele I-VIII,din 14 şcoli din județul Dolj, precum şi 52 de cadre didactice în cadrul a 66 de ateliere derulate de Muzeul Olteniei Craiova. Copiii provin din comune defavorizate din punct de vedere socio-economic, unde rata șomajului depășește cu mult media pe țară, mulți părinți fiind plecați la muncă în străinătate. Proiectul desfășurat în perioada septembrie 2020 – iunie 2021 este finanțat de către Fundația Orange cu 32.000 lei, în cadrul programului anual ”Susține un ONG!”, program ce încurajează implicarea socială a angajaților Orange.

Activitațile au adus vizibilitate culturii și obiectelor de patrimoniu din Oltenia prin relocarea spațiului muzeal în zone rurale.În cadrul atelierelor desfășurate, au fost susținute mini-lecții despre patrimoniul cultural adaptate elevilor de gimnaziu.Iar activitățile educative și creative, aplicate pe tematici specifice de istorie, etnografie, științele naturii, și-au atins obiectivul asumat de a remodela percepția școlarilor despre elemente definitorii de cultură și civilizație, despre legătura acestora cu muzeul și obiectele lui. “Mi-a plăcut foarte foarte mult! Activitatea a fostde nota 10, am învățat despre patrimoniu cultural și am avut libertatea de a face din lut animale fantastice. Cel mai mult mi-a plăcut să scriu cu pana de păun/gâscă și cu peniță.” a spus Cristina, elevă la Școala Gimnazială Castranova, Dolj.

Proiectul a avut multiple rezultate benefice pentru comunitatea locală:pornind de la accesibilizarea muzeului, prin joacă și interactivitate, până la promovarea și valorificarea patrimoniului cultural, îmbunătățirea accesului persoanelor defavorizate la servicii de informare și educare în domeniul cultural. “Prima inițiativă de parteneriat public-privat a Muzeului Olteniei, în domeniul educației culturale, axată pe derularea de ateliere în afara spaţiului muzeal, chiar în mijlocul comunităților rurale defavorizate, unde accesul la acest tip de educație este extrem de limitat, a demonstrat că are un potențial imens, obținându-se rezultate extraordinare. Am reușit să găsim soluțiile optime pentru a conecta conținutului valoros propus de comunitatea de specialiști ai Muzeului Olteniei, cu publicul din mediul rural, care așteaptă doar o interfață unificatoare, instrumente adecvate (programe de educație dedicate) și un ghidaj prietenos (conținut complementar) prin lumea obiectelor patrimoniului cultural.” a declarat Carmen Magdalena Păun, Șef Birou Marketing, Muzeul Olteniei Craiova.

Cele 14 unități școlare unde a ajuns Caravana Muzeală sunt: Școala Gimnazială Dobrești, Școala Gimnazială „Eufrosina Popescu” Botoșești Paia, Școala Gimnazială Gogoșu, Școala Gimnazială Calopăr, Liceul Tehnologic „Constantin Ianculescu” Cârcea, Școala Gimnazială Moțăței, Școala Gimnazială „Petrache Cernătescu” din Cernătești, Școala Gimnazială Castranova, Școala Gimnazială „Eliza Opran” din Ișalnița, Școala Gimnazială Desa, Școala Gimnazială Malu Mare, Școala Gimnazială Sadova, Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” Bârca, Școala Gimnazială Ghidici.