4,5 milioane de euro pentru Casa Dianu! S-a semnat contractul de finanţare

0
718

casa (2)Contractul de finanţare pentru un amplu proiect ce va pune în valoare un monument de arhitectură al Craiovei şi, în egală măsură, un important fond de carte, documente şi manuscrise, donat de academicienii Basarab Nicolescu, Dan Berindei, Dinu C. Giurescu şi alte personalităţi ale culturii române, a fost semnat, ieri, între reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj (autoritate contractantă) şi Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (autoritate de management). Este vorba despre consolidarea şi restaurarea Casei Dianu, imobil administrat de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi care urmează să adăpostească Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc. Viitoarea instituţie va avea spaţii de lectură şi multimedia şi de petrecere a timpului liber, precum şi săli de concerte şi expoziţii pentru adulţi şi copii. Implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, pe o perioadă de 48 de luni de la data semnării, proiectul are o valoare nerambursabilă de aproximativ 4,5 milioane de euro, cofinanţarea Consiliului Judeţean Dolj fiind de circa 200 mii euro. Momentul a fost apreciat de preşedintele Ion Prioteasa ca „foarte important pentru Consiliul Judeţean şi judeţul Dolj” şi „istoric pentru întreaga cultură naţională” de managerul Bibliotecii „Aman”, Lucian Dindirică.

Fost sediu al Școlii de Artă „Cornetti”, revendicat de proprietari şi degradat de vremuri

Monument de arhitectură, situat pe strada „24 Ianuarie” nr. 4, Casa Dianu a fost construită la începutul secolului al XX-lea ca locuinţă pentru familia Dianu – un neam de moşieri numeros şi binecunoscut în Craiova vremii, care a dat şi o serie de intelectuali (magistraţi, profesori şi scriitori – fraţii Constantin N. Dianu şi Dumitru N. Dianu, Costel Dianu, Romulus Dianu), dar şi comercianţi (Ioan Dianu). În 1955, casa a fost naţionalizată, iar din 1964 până în 2008 – an în care a ajuns în proprietatea moştenitorilor, care o revendicaseră în 2001 – a fost sediul Școlii de Artă „Cornetti”.

Începând cu 2013, Casa Dianu a intrat în proprietatea Consiliului Judeţean Dolj, de anul trecut aflându-se sub administrarea Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”. Imobilul, care dispune de demisol, parter şi mansardă, nu se mai află azi în circuitul public, din cauza stării de degradare în care se găseşte. Pentru a-i reda strălucirea şi funcţionalitatea, Consiliul Judeţean Dolj şi Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” au făcut eforturi în ultima vreme, reuşind obţinerea finanţării pentru reabilitarea clădirii şi, apoi, organizarea în interiorul ei a unui Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc.

Muzeul va reuni cele mai valoroase fonduri de carte şi documente pe care le deţine biblioteca

casa (1) bisMuzeul va reuni cele mai valoroase fonduri de carte şi documente pe care le deţine biblioteca, majoritatea intrate în posesia instituţiei în anii trecuţi. Lucrările şi toate celelalte materiale donate de academicianul Basarab Nicolescu, manuscrisele şi documentele lui Mircea Eliade, nu mai puţin de 28 de dosare cuprinzând lucrări în manuscris, dactilograme şi, cel mai important, singurele file în limba română (112) ale Jurnalului pentru anii 1959-1962, vor fi, de asemenea, parte din colecţia noului muzeu.

Acestora li se vor adăuga donaţiile academicienilor Dan Berindei şi Dinu C. Giurescu, dar şi manuscrisele şi corespondenţa provenind din biblioteca lui Vintilă Horia de la Madrid, o colecţie valoroasă de carte cu profil ştiinţific şi religios donată de IT4S, reprezentat de Magda Stavinschi, preşedinte al Asociaţiei pentru Dialogul dintre Știinţă şi Teologie din România şi, mai recent, arhiva lui Paul Barbăneagră, respectiv Leonid Mămăligă, ultimii doi reprezentanţi de marcă ai exilului românesc din Paris.

Ion Prioteasa: „Se înnobilează Craiova cu o nouă instituţie de cultură”

„Un moment foarte important şi fast pentru Consiliul Judeţean Dolj şi pentru judeţ: un nou proiect european, de 4,5 milioane de euro, ne-a reuşit şi suntem foarte bucuroşi pentru acest lucru”, a declarat, ieri, la semnarea contractului de finanţare, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. „Prin acest proiect dorim să punem în valoare o casă deosebită din centrul Craiovei, care a aparţinut unei vechi familii boiereşti şi care a fost construită la sfârşit de secol XIX – început de secol XX, într-o perioadă de mare efervescenţă pentru Craiova – momentul primarului Nicolae Romanescu. (…) Astfel, se înnobilează Craiova cu o nouă instituţie de cultură: un Muzeul al Cărţii şi Exilului Românesc, având în vedere că reprezentanţii Bibliotecii Judeţene au reuşit să aducă în Craiova documente foarte importante din străinătate şi persoane care vorbesc despre această perioadă istorică şi culturală”, a mai spus Ion Prioteasa, adăugând că este nevoie de un proiect naţional pentru ca toate aceste vechi case de patrimoniu să fie salvate şi puse în valoare.

Marilena Bogheanu: „Va exista o perioadă suficientă de implementare, sperăm să găsim şi specialiştii”

Marilena Bogheanu, director al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – autoritate de management pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice –, a menţionat că proiectul are o valoare nerambursabilă de aproximativ 4,5 milioane de euro, iar cofinanţarea Consiliului Judeţean Dolj este de 2% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, adică circa 200 mii euro.

 „Casa Dianu este o clădire superbă, cu o arhitectură excepţională, şi era păcat să nu fie pusă în valoare. Mai mult, prin ce se va realiza acolo se va reuşi conservarea memoriei istorice şi culturale a regiunii noastre. Va exista o perioadă suficientă de implementare a proiectului, sperăm să găsim şi specialiştii – pentru că restaurarea presupune foarte mare atenţie la detaliile arhitectonice. În principiu, lucrările se referă la consolidare, la demisol, parter şi mansardă – care va fi transformată într-o zonă interactivă –, la restaurare şi la dotările necesare. Pentru că va fi un muzeu interactiv, vom avea echipamente moderne, iar copiii vor putea mult mai uşor să afle despre istoria neamului nostru folosind touchscreen-urile şi plasmele”, a subliniat Marilena Bogheanu.

***

Casa Dianu, viitor Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc, va intra într-un amplu proces de renovare şi reabilitare în valoare de 20.725.094,82 RON prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară 5: Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Domeniul major de intervenţie 5.1: Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe. Contribuţia financiară a Consiliului Judeţean Dolj este în valoare de 2%, restul sumei fiind asigurată prin fonduri europene nerambursabile. Termenul de execuţie şi implementare efectivă a proiectului este previzionat pentru o perioadă de 48 de luni. Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” este beneficiarul întregului proiect.

***

Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”:

contract (1)«Este un moment istoric nu doar pentru Craiova şi regiunea noastră, ci pentru întreaga cultură naţională. Este un moment istoric pentru că această instituţie care se înfiinţează astăzi, prin semnarea acestui contract de finanţare, este unică: va adăposti bunuri culturale din domeniul artistic sau literar produse în afara României în cei 45 de ani de comunism de la noi. Ele sunt recuperate astfel, fiind extrem de necesare pentru reconstituirea culturii noastre naţionale.

Acest Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc va avea două direcţii. La baza lui vor sta donaţiile academicienilor Dan Berindei şi Dinu C. Giurescu. În plus – o spun în premieră – vom avea o importantă zonă de Drept, constituită prin donaţia familiei Stănoiu, care are o bibliotecă extrem de importantă. După moartea soţului, care a fost judecător, Rodica Stănoiu – fostul ministru al Justiţiei – ne-a vizitat, luna trecută, şi a hotărât să doneze întreaga bibliotecă Bibliotecii „Aman”, pentru a face parte din acest muzeu. Apoi, din exil avem toate acele fonduri pe care le-am recuperat, dar şi altele, care sunt în curs de recuperare. Până acum avem constituite fondurile Basarab Nicolescu, Mircea Eliade (istoricul Cristian Bădiliţă ne-a promis că ne va dona tot mobilierul de la Paris al lui Mircea Eliade, în cazul în care acest muzeu va exista), Vintilă Horia, Leonid Mămăligă.

Tot în premieră vă spun că dl. Basarab Nicolescu l-a convins şi pe regizorul Andrei Șerban, stabilit la New York, să-şi doneze toată corespondenţa şi arhiva adunată în cei 50 de ani de exil. Totodată, suntem în tratative avansate cu două asociaţii româneşti, din Canada şi din Statele Unite ale Americii, continuatoare ale unor asociaţii din perioada exilului, pentru un viitor transfer de documente inedite la Craiova».