Până la data de 1 iulie 2012 – Contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi neachitate vor fi urmărite şi încasate de ANAF

0
357

Începând cu data de 1 iulie 2012, competenţa de administrare a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri revine Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.  Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul executiv al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu a precizat că declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale se realizează prin depunerea unei declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, precum şi a declaraţiei de venit estimat şi a declaraţiei privind venitul realizat, pentru contribuţia de asigurări sociale şi de sănătate.

„Au obligaţia completării şi depunerii la organul fiscal competent, adică, mai precis, la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află adresa unde îşi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu, a declaraţiei privind venitul asigurat persoanele care se autorizează pentru activităţile respective după data de 1 iulie 2012. Stabilirea obligaţiilor de plată privind contribuţiile sociale se realizează de organul fiscal competent, prin decizia de impunere”, a precizat Eugen Călinoiu, directorul executiv al DGFP Dolj.

ANAF va prelua şi procedurile de executare silită aflate în derulare

Directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, a spus că pentru veniturile persoane fizice obţinute anterior datei de 1 iulie 2012, competenţa în administrarea contribuţiilor sociale datorate, precum şi în soluţionarea eventualelor contestaţii împotriva actelor administrative prin care s-a făcut stabilirea acestora revine caselor de asigurări sociale. „Ca urmare, persoanele fizice care au realizat venituri anterior datei de 1 iulie 2012 şi pentru care aveau obligaţia plăţii contribuţiilor sociale, dar nu le-au declarat, sunt obligate să completeze şi să depună declaraţia de asigurare la casele teritoriale. Contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice şi neachitate până la data de 1 iulie 2012 vor fi urmărite şi încasate de ANAF, care va prelua şi procedurile de executare silită aflate în derulare”, a subliniat Mihai Antonescu.

Veniturile din activităţi  agricole… plăţi anticipate semestrial

Tot în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă s-a mai discutat şi despre persoanele care au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate şi care sunt obligate să efectueze în cursul anului plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale, cu excepţia celor care realizează venituri cu regim de reţinere la sursă. Contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice, stabilite de organul fiscal în decizia de impunere, se plătesc trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25, inclusiv, a ultimei din trimestru. Pe de altă parte, persoanele care realizează venituri din activităţile agricole datorează în cursul anului contribuţia de asigurări sociale de sănătate, sub forma plăţilor anticipate semestrial, respectiv până la 25 septembrie, inclusiv, şi 25 noiembrie, inclusiv. „Persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit datorează contribuţii sociale individuale, reţinute la sursă de plătitorii veniturilor respective”, a mai precizat Eugen Călinoiu.

Decizie de impunere anuală

Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează în anul următor celui de realizare a venitului, se anunţă de organul fiscal prin decizia de impunere anuală şi se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei. Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, a mai spus că persoanele care nu realizează venituri, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară. „Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru această categorie de persoane fizice se efectuează lunar, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia”, a subliniat Mihai Antonescu.