Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat ieri că în cursul zilei predă mandatul, întrucât îi expiră interimatul la conducerea instituţiei. Şi, pentru că trebuia să îşi facă raportul, a decis să analizeze şi activitatea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), tocmai ieri, când instituţia urma să ia în discuţie posibilul plagiat al premierului Victor Ponta şi la o zi după ce a emis un ordin prin care Consiliul General al CNATDCU a fost desfiinţat. Întrebat de ce a ales să vină tocmai ieri la CNATDCU, Liviu Pop a spus că a fost o problemă de comunicare între Corpul de control al ministrului Educaţiei şi reprezentanţii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi trebuia să le explice acestora din urmă ce prevede ordinul de ministru emis joi şi i-a asigurat că vor rămâne toţi şi în viitorul Consiliu. La CNATDCU a ajuns şi Corpul de control al ministrului Educaţiei.
Membrii CNATDCU au fost convocaţi la şedinţă, ieri, pentru a analiza posibilul plagiat al premierului Victor Ponta, deşi, printr-un ordin de ministru emis joi, a fost desfiinţat Consiliul General, după ce conducerea nu a prezentat, până pe 28 iunie, aşa cum solicitase ministrului Educaţiei, raportul de activitate conţinând resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici, şi numărul controalelor efectuate în universităţi privind modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare, numărul sesizărilor primite şi analizate, poziţia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numărul tezelor de doctorat analizate. Prin acest ordin, care a fost publicat ieri în Monitorul Oficial, a fost propusă mărirea componenţei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar aceştia să fie reprezentanţi de la toate universităţile, după cum a declarat, pentru Mediafax, ministrul Liviu Pop.
Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, de la Bruxelles, că va înainta Preşedinţiei propunerea de numire a Ecaterinei Andronescu în postul de ministru al Educaţiei, în condiţiile în care interimatul lui Liviu Pop expiră astăzi. Întrebat ce va face dacă Andronescu, care este în proces cu ANI, va fi declarată incompatibilă, premierul a răspuns că „ştiu că nu s-a redactat hotărârea şi urmează să existe un recurs. Când există o hotărâre definitivă, la fel ca şi domnul Diaconu (n.r. – Mircea Diaconu, fostul ministru al Culturii), dacă este de achitare, rămâne, dacă este de condamnare, părăseşte funcţia”.