Clean Recycle raportează un volum de business de 3.8 milioane EUR la jumatatea anului 2022

0
342

Clean Recycle, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa locală de transfer de responsabilitate în domeniul ambalajelor (OIREP), raportează un volum de business de 3.8 milioane de euro şi 56.000 de tone de deşeuri de ambalaje colectate la jumătatea anului. Compania estimează o cifra de afaceri de 10 milioane de euro pana la finalul anului şi un volum total de peste 170.000 tone de ambalaje procesate pentru marii generatori de deşeuri de pe piaţă.

 La nivelul anului trecut, compania a asigurat transferul de responsabilitate (colectarea, reciclarea, raportarea) a 160.000 tone de deşeuri din ambalaje de pe piaţa din România, în special de la companii din domeniul FMCG şi retail. Clean Recycle gestionează activitatea de transfer de responsabilitate pentru un număr de peste 700 de companii, care pun anual pe piaţa peste 160.000 tone de ambalaje din sticla, PET, hartie, carton si altele.

Deşi România a făcut progrese în ultimii ani în ceea ce priveşte activitatea de colectare separată şi reciclare, cifrele de ţară sunt mult în urmă faţă de media europeană, în condiţiile în care ţintele impuse de Uniunea Europeana cresc gradual. Conform datelor Eurostat, România reciclează de 4 ori mai puţin decât media ţărilor europene. Până în 2025, România trebuie să atingă o rată de reciclare de 55%, dar ţara noastră nu a atins nici ţinta anterioară de 50%, stabilită pentru 2020.  În luna februarie 2022, România a fost dată din nou în judecată de Comisia Europeană, pentru că nu a închis toate cele 68 de gropi de gunoi, conform unei decizii din 2018 – în acest moment, România trebuie să mai închidă 42 de gropi de gunoi ilegale.

“Pe de altă parte, Sistemul Garanţie – Returnare (SGR), prin care fiecare dintre noi ar trebui să putem returna o sticlă sau o doză de aluminiulă un magazin din apropiere, este o mare incertitudine. Întreaga piaţă a operatorilor de transfer de responsabilitate (OIREP) se pregătea de implementarea sistemului de la 1 octombrie 2022, iar acum nu este clar dacă se va putea implementa chiar şi din 2023. Activăm pe o piată în care actele normative nu sunt corelate între ele, în care o legislaţie şi un sistem insuficient de bine puse la punct ar putea dinamita întregul sistem de reciclare – şi aţa fragil în România,” declara Cosmin Monda, fondator si CEO, Clean Recycle.

Sistemul garanţie-depozit, un model complex preluat din practica ţărilor europene,ar trebui să fie o modalitate prin care diferitele părţi angrenate în lanţul producător – consumator-reciclator organizează un sistem de returnare voluntară a ambalajelor – atât de unică folosinta cât şi reutilizabile – prin folosirea unui stimulent financiar (garanţie). În prezent însă, SGR rămâne neclar la nivel de industrie, în condiţiile în care statul român ar urma să fie acţionar în cadrul acestui sistem, iar actele normative şi deciziile oficiale de la Ministerul Mediului sunt neclare.

Conform Comisiei Europene, până în 2035, România trebuie să reducă până la 10% cantitatea de deşeuri municipale depozitate – în prezent însă, românii depozitează 70% din gunoiul pe care îl produc, faţă de media europeană de 24%. Pe de altă parte, volumul total de ambalaje este în creştere, datorat în principal creşterii consumului general al populaţiei – în special pe segmentul deşeurilor de ambalaje din sticla şi plastic.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP). Compania gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţa deseuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială,  farmaceutice s.a.