Un moment emoţionant, ca de fiecare dată când istoricul Adrian Cioroianu se reîntoarce la Colegiul Naţional „Elena Cuza”, de care îl leagă cei mai frumoşi ani de studiu. Ieri, diplomatul român şi-a dat întâlnire cu elevii, pe care i-a îndemnat stăruitor să se aplece spre lectură, iar între cărţile alese să aşeze şi istoria, care oferă modele demne de urmat în viaţă. Cu acest prilej, istoricul Adrian Cioroianu şi-a lansat şi ultima sa carte, dedicată monarhiei române şi tipărită la Editura „Scrisul Românesc” din Craiova. Evenimentul a făcut parte din Caravana „Aspire for Teachers”, care se află la cea de-a V-a ediţie, în Bănie.
În sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Elena Cuza”, a avut loc, ieri, o dublă lansare de carte, istoricul Adrian Cioroianu şi prof. univ. dr. Florea Firan oferindu-le tinerilor care studiază la Craiova posibilitatea de a lectura două cărţi deosebit de valoroase. Cea semnată de diplomatul român este o pagină de istorie, povestită pe înţelesul tinerilor, în 100 de pagini, care marchează simbolic împlinirea a 100 de ani de la făurirea statului unitar român. Volumul se intitulează „Aproape un secol de dinastie. Povestea monarhiei române de ieri, pentru tinerii de azi şi de mâine” (Editura „Scrisul Românesc, 2018) şi surprinde, aşa cum se anunţă încă din titlu, istoria monarhiei din România. Prezentându-şi volumul, Adrian Cioroianu a mărturisit că nu l-a scris din perspectiva unui monarhist, ci pentru a oferi modele celor care au răbdarea să mai citească, iar între lecturile lor să aleagă şi pagini de istorie. „Nu am scris această carte din perspectiva unui monarhist, nici nu mai ştiu ce mai înseamnă a fi monarhist în România de azi, dar am tot respectul faţă de această familie. Care nu a fost nici cea mai inteligentă a Europei, nu a avut nici cea mai mare avere, dar trei dintre cei patru regi ai României au fost în situaţia de a face aproape ce şi-au dorit şi au reuşit”.
„Oamenii perseverenţi vor reuşi”
În faţa elevilor în care s-a regăsit, istoricul Adrian Cioroianu s-a destăinuit, împărtăşindu-le din experienţa sa, pe care a acumulat-o şi datorită studiului intens al istoriei. „În viaţă, nu câştigă cei cu notele cele mai mari, nici cei mai frumoşi oameni, nici cei mai inteligenţi, nici cei care ştiu să recite cel mai frumos. Câştigă cel care încearcă şi a doua oară, şi a treia oară ceva ce nu îi iese din prima. Şi reuşesc, de regulă, cei mai perseverenţi. Este singura calitate care ne defineşte şi al cărui bilanţ îl stabilim la urmă de tot. Oamenii perseverenţi, încăpăţânaţi vor reuşi. Cheia, dragi copii, este aceasta: fiţi încăpăţânaţi pe ce vă doriţi şi, pe cât se poate, încercaţi să faceţi ce vă place. Şi atunci fericirea vă este asigurată!”.
Istoricul român a făcut apoi o pledoarie pentru lectură, îndemnându-i, în repetate rânduri, pe tineri să-şi dedice timpul, pe cât mai mult posibil, cititului, abandonând obiceiul de a-şi petrece orele în faţa televizorului sau al calculatorului. „Puneţi mâna pe carte şi citiţi cât mai mult: citiţi şi ce vă dau profesorii, citiţi şi ce vreţi voi. Este cea mai sigură manieră de a vă deschide mintea. Fiecare carte este un fel de cărămidă şi trebuie să vă imaginaţi că mai urcaţi o treaptă, cu fiecare carte. Există trepte mai mici sau mai mari, există scări de lemn, de marmură, de bloc sau de palat, dar nu contează, trebuie să urcaţi”.
„Nu rămâneţi în pivniţa facebook-ului!”
Profesorul Adrian Cioroianu a atins, în pledoaria sa pentru lectura în bibliotecă, şi pericolul fenomenului „fake news”, care se răspândeşte cu repeziciune în mediul online şi i-a sfătuit pe elevi să fie responsabili când îşi selectează sursele de informare. „Nu rămâneţi în pivniţa aceasta în care vă invită tv-ul, facebook-ul. Ştiţi câte ştiri false istorice văd, în fiecare dimineaţă, când mă uit şi eu să văd ce mai spun prietenii mei? Există pe facebook, de pildă, o idee că scenariştii de la serialul «Games of Thrones» au furat intriga din istoria dacilor. Cine a lansat această idee au făcut-o ca să pescuiască nişte fraieri, aceştia fiind cei care distribuie mai departe. Şi s-ar putea ca cineva să vă facă un portret. Toate aplicaţiile din telefoanele noastre, mai ales cele gratuite, nu poţi să beneficiezi la infinit de un lucru gratuit dacă tu nu dai nimic în schimb. Gândiţi-vă ce daţi în schimb: timpul, tinereţea, ochii, sinapesele, credulitate şi poate şi mai mult… S-ar putea ca prin simpla distribuire a unor date să vi se facă un portret”, a avertizat Cioroianu.
Pe de altă parte, reputatul istoric a subliniat faptul că, în opinia sa, nu există o teorie a conspiraţiei, lucru demonstrat de către istorie. „Nu vreau să spun că există conspiraţii, nu există nici un grup de oameni care să tragă sforile undeva. Istoria toată ne demonstrează că nu a existat niciodată. Poveşti cu masoneria, cu iluminati, puteţi să le citiţi dacă vă interesează, dar sunt apă de ploaie. Nu există nici un fel de masonerie care să conducă lumea, Soros, un bătrân pe care toată lumea îl acuză că are un număr de ani şi un număr de bani şi, evident, în funcţie de banii pe care îi are, dispune şi de mai multe posibilităţi… Dar nu vă imaginaţi că cineva trage sfori ca să conducă popoarele. Statele sunt mai bine conduse sau mai prost conduse, din interiorul lor. Nu există popoare bogate şi popoare sărace, ci există popoare bine conduse şi popoare prost conduse”, a accentuat Adrian Cioroianu.
LAURA MOŢÎRLICHE şi MARGA BULUGEAN
Prof. univ. dr. Florea Firan şi-a lansat, în cadrul evenimentului de ieri, ultima sa carte, „Amprente şi voci”, care cuprinde schiţe şi portrete ale marilor scriitori români, chiar şi din diasporă. Criticul literar a vorbit, în cuvinte frumoase, şi despre cartea semnată de istoricul craiovean, dar şi despre omul Adrian Cioroianu: „Este o mare bucurie, pentru noi, profesorii cu o activitate îndelungată, să ne întâlnim mereu cu tinerii. Adrian Cioroianu este un eminent fost elev al acestei şcoli, cu care se mândreşte totdeauna, alături de profesorii pe care îi nominalizează. Este un lucru formidabil. Vine o perioadă de nostalgie, când ne amintim locul naşterii, copilăria, primii ani de şcoală, adolescenţa, cu aripioarele şi avântul respectiv, studenţia şi primii ani de muncă, atunci când intrăm la luptă cu viaţa. Adrian Cioroianu este un model pentru tineret, din orice punct de vedere. prin această carte a reuşit să prezinte adevărata istorie a României sub cei patru regi ai săi”.
Prof. univ. dr. Sorin Damean, decanul Facultăţii de Istorie din Craiova, a prezentat, din perspectivă istorică, volumul dedicat de Adrian Cioroianu monarhiei române: „În cele 100 de pagini ale cărţii, Adrian Cioroianu a reuşit – este foarte greu să sintetizezi – să redea istoria celor patru regi, Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea şi Mihai I, ultimul reprezentat al dinastiei care s-a stins anul trecut, la 5 decembrie. Monarhia română este un simbol al trecutului noastru, al modernizării României şi a integrării ei în marea familie a statelor suverane europene. Meritoriu este faptul că Adrian Cioroianu a reuşit să scrie această carte pe înţelesul tuturor, mai ales al tinerilor care astăzi nu mai au răbdare să citească tomuri întregi. Această reuşită este un lucru minunat pentru noi, toţi. Este o carte care se citeşte pe nerăsuflate, vă garantez că, de la prima şi până la ultima pagină, cartea vă va atrage şi veţi dori, la finalul ei, să aflaţi mai multe lucruri, mai detaliate, despre regii României, cei care au reuşit, în 80 de ani, să aducă România acolo unde îi este locul, între naţiunile civilizate ale Europei”.
Prof. Alexandrina Năstase, directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, a prezentat proiectul „Aspire of Teachers”, invitându-i pe tineri să aplice, pe site-ul asociaţiei „Aspire Academy”, pentru a-şi dezvolta şi mai mult personalitatea. „Când vorbesc despre „Aspire”, mă refer la cinci tineri entuziaşti din Diaspora, români, absolvenţi ai învăţământului preuniversitar de la noi şi ulterior ai unor universităţi de top din SUA (Harvard, Princeton), Coreea de Sud sau din Germania, care au decis acum câţiva ani să revină în România şi să aducă în faţa concetăţenilor, iniţial doar tineri, ceea ce au primit în vest. Au comparat cu ceea ce era la noi şi au considerat că pot să împărtăşească. Atunci s-a înfiinţat Asociaţia „Aspire Academy”, care oferă cursuri de dezvoltare pentru leadership şi antreprenoriat, în primul rând tinerilor. De aceea, vă recomand să căutaţi pe site-ul asociaţiei, unde veţi vedea ce cursuri le sunt oferite liceenilor, studenţilor, tinerilor antreprenori şi, de doi ani de zile, chiar şi profesorilor. Noi nu căutăm doar elevii super-inteligenţi, adică, acele genii. Geniile sunt de regulă unu la mie, dar şi ceilalţi pot să ajungă lideri şi acest lucru se învaţă. Scopul Asociaţiei este acela de angajament social, de voluntariat. Tot ceea ce se desfăşoară în cadrul Asociaţiei este pe bază de voluntariat. Toată lumea are un job principal şi un job de suflet, adică, rolul său în asociaţia Aspire. De aceea, faptul că noi trei reprezentanţi, ai generaţiei de 50 de ani, absolvenţi ai învăţământului preuniversitar craiovean, eu, absolventă de Fraţii Buzeşti, domnul profesor Liviu Cotfasă, directorul Colegiului Naţional „Elena Cuza” şi absolvent de „Carol I”, domnul ambasador, Adrian Cioroianu, absolvent de „Elena Cuza”, am ales să venim în faţa voastră şi să vă prezentăm câteva din ideile noastre. Deşi, Aspire promovează metodele alternative de predare – învăţare, asta nu înseamnă că noi spunem prin asta că nu suntem de acord cu tehnologia, tehnologia are rolul ei, dar nu este singurul lucru important”.