Expoziția „Manierismul ca stare” a artistului Cătălin Bălescu va fi vernisată la Muzeul de Artă Craiova

0
374

Muzeul de Artă Craiova vă invită joi 31 mai 2018, ora 18.00, la deschiderea oficială a expoziției artistului Cătălin Bălescu – „Manierismul ca stare” și lansarea catalogului care documentează acest proiect. Expoziția cuprinde lucrări de pictură, desen și obiect din ultima perioadă de creație a artistului, alături de un eșantion de lucrări reprezentative pentru perioadele anterioare,  care reflectă o anumită constantă expresivă ce îi traversează opera.

Considerând manierismul, prin opțiunea pentru citatul cultural, prin abordarea fragmentară a unor forme cu un conținut definit în alte epoci și în alt context, drept o constantă a secolului XX, Cătălin Bălescu afirmă că  tot ceea ce s-a structurat și este definit ca postmodernism, nu este, în esență, decât o nouă formă de manifestare ciclică a manierismului.

Cu ocazia vernisajului vor lua cuvântul prof. univ. dr. Cristian Robert Velescu, prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, Emilian Ștefârță – managerul Muzeului de Artă Craiova, Mihaela Velea – șef seviciu Muzeul de Artă Craiova.

Cătălin Bălescu este profesor la Universitatea Națională de Arte București, Departamentul de pictură  unde, din anul 2012, deține funcția de rector. În anul 2017 a obținut Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Activitatea sa prodigioasă este concretizată prin numeroase participări la expoziții din țară și străinătate, dintre care cele mai noi sunt: Studii pentru manierism – Muzeul de Artă Timișoara (2016), Memory and Dream – 6th, International Biennale Beijing, China (2015), Galeria Fundației Maimeri, Milano (2014), Trienala internațională de desen și gravură – ediția a III-a, Bangkok, Thailanda (2012).

Expoziția „Manierismul ca stare”  poate fi vizitată în perioada 1 iunie- 20 iulie 2018, de marți până duminică, între orele 10.00 și 17.00. Intrarea este liberă în prima zi de marți a fiecărei luni.