Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru: „Tarifele vamale impuse de SUA subminează relațiile transatlantice”

0
320

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a subliniat în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, faptul că tarifele vamale impuse de către președintele Donald Trump pot afecta comerțul global și chiar relațiile transatlantice. Declarația eurodeputatului român a fost făcută în contextul celei mai recente dezbateri privind tarifele vamale impuse de SUA în sectorul oțelului și aluminiului, în prezența Comisarului European pentru Comerț, Cecilia Malmström.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Trăim vremuri tulburi care s-ar putea să aibă un impact nu numai asupra relațiilor comerciale dintre Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și sistemul mondial de comerț, ci și asupra viitorului sistemului comercial multilateral, bazat pe reguli.

Piatra de temelie a fost reprezentată de relația comercială dintre UE și SUA. Însă, tot ceea ce Donald Trump cere înrăutățește relațiile transatlantice, de la comerț, până la politica externă. Aceste tarife pentru oțel și aluminiu ar putea duce la măsuri de tip represalii și un protecționism în întreaga lume.

Fără ezitare, nu pot spune astăzi decât că poziția cea mai clară a social-democraților este aceea de a sprijini și de a consolida sistemul multilateral și de a coopera cu toți partenerii pentru a ne asigura că avem un comerț liber și echitabil.”