Zilele Craiovei au luat startul pe ritmuri populare

0
401

zilele craiovei (3)„Zilele Craiovei” au debutat, ieri, pe platoul din faţa Casei Băniei, acolo unde meşteşugarii populari îşi amintesc că a avut loc chiar prima ediţie a acestei sărbători. Startul a fost dat pe acorduri de muzică populară, pe scenă urcând dansatori inimoşi care au oferit, totodată, şi o frumoasă prezentare a costumului popular. Meşterii populari au oferit apoi – la fel cum o vor face şi astăzi şi mâine – lecţii preţioase despre cum se confecţionează un instrument muzical, ocarina, sau cum se modelează lutul.

Pe esplanada Casei Băniei, într-un decor natural splendid – parcul fiind o explozie de trandafiri înfloriţi, în această perioadă – au urcat pe scenă tineri dansatori, pasionaţi de tradiţiile populare. Primii care au evoluat au fost elevii de la Şcoala Goimnazială nr. 32 „Alexandru Macedonski” – coordonaţi de profesorul Ionuţ Feraru. Îmbrăcaţi în frumoase costume populare, micuţii au jucat şi au cântat, aducând prospeţime şi multă bună dispoziţie. „În fiecare dintre aceste trei zile, vor urca pe scenă ansambluri recunoscute din judeţ – «Hora Desnăţuiului», «Rozele Calafatului», «Bârsăncuţa» – care vor avea reprezentaţii în intervalul 17.00 – 19.00, pe scena amenajată pe platoul de pe faţada nordică a Casei Băniei. Aducem şi două grupuri de copilaşi de la şcolile craiovene”, a precizat Irinel Cănureci, şeful Secţiei de Etmografie a Muzeului Olteniei.

În programul de după-amiaza, au evoluat dansatorii profesionişti din diferite localităţi ale Doljului, care au venit special pentru a le împărtăşi craiovenilor frumuseţea jocului popular românesc, iar astăzi este invitat grupul de dansatori a Liceului Teoretic „Henri Coandă” – coordonaţi de profesor Tanţa Păuna.

Colţul meşteşugarilor

zilele craioveiPe parcursul a trei zile, tot pe esplanada Casei Băniei, pasionaţii de tradiţii se pot iniţia şi în tehnici de confecţionare a diferitelor obiecte populare. Cei care le vor împărtăşi din cunoştinţele lor preţioase, dobândite de-a lungul întregii vieţi, sunt meşteşugarii autentici, care au acceptat invitaţia de a participa la atelierele demonstrative organizate în cadrul Zilelor Craiovei.

Unul dintre meşteşugari este Cosma Popescu. Învăţător pensionar, acesta este pregătit să arate tuturor cum se fabrică ocarina, un instrument muzical de suflat care, în ciuda simplităţii formei, necesită un meşteşug special. „Confecţionez ocarine de aproximativ şase decenii şi nu pot să spun că fac ocarina perfectă, e loc şi pentru mai bine. Meşteşugul acesta l-am moştenit de la tatăl meu care cânta şi lucra aceste instrumente. Se poate face şi din lemn, dar este mult mai greu, materialul obişnuit fiind lutul”, explică meşterul popular. Pe măsuţa de lucru improvizată se găseşte o pungă cu lut frământat şi un vas cu apă. ”Am nevoie de matriţă cu care lucrez cele două zilele craiovei (1)părţi componente. După cum vedeţi, ocarina este încheiată aici, pe mijloc. După care i se dă forma respectivă şi îi facem orificiile pentru suflat”, continuă lecţia, cu multă bunăvoinţă, meşterul nostru. De la dânsul aflăm că, spre deosebire de fluier, care are şase sau şapte orificii, ocarina are zece, detaliu care îi dă muzicalitatea specifică. ”Ultima etapă este să aşezi ocarina pe scara muzicală ton-semiton. Îţi trebuie ureche muzicală, ca la orice instrument, orificiile mai mari fiind pentru ton, iar cele mici sunt pentru semi-ton…”, dezvăluie meşteşugarul Cosma Popescu care, acasă, în comuna Terpeziţa, îşi dedică mult timp copiilor dornici să deprindă acest meşteşug, al confecţionării instrumentelor muzicale.

În cadrul Zilelor Craiovei, vă puteţi întâlni, aşadar, cu meşterul de ocarine, Cosma Popescu, dar şi cu alţi oameni talentaţi: Ştefan Truşcă de la Oboga, meşter olar şi iconarii Doru Dragomir şi Cătălin Ostroveanu. Miercuri  se deschide atelierul de bijuterii, susţinut de meşteşugarul Costinela Iacob.