Tradiţie, credinţă şi comuniune
Luna aprilie a fost, pentru comunitatea macedoneană din România, o perioadă încărcată de emoţie, spiritualitate şi trăire autentică a tradiţiilor străbune. Sfintele Sărbători Pascale au fost marcate în toate filialele Asociaţiei Macedonenilor din România (AMR) prin activităţi diverse care au reunit credinţa, cultura şi arta populară: ateliere de creaţie, gastronomie tradiţională şi momente de reflecţie spirituală.
Copiii şi adulţii au participat cu bucurie la realizarea de decoraţiuni specifice: coroniţe de primăvară, ornamente colorate şi ouă încondeiate, toate realizate cu respect faţă de metodele şi simbolurile moştenite din vechime. Aceste activităţi nu doar că menţin vie identitatea culturală a macedonenilor din România, ci şi întăresc spiritul comunitar. Duminica Floriilor, care aminteşte de intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, a deschis Săptămâna Mare, o perioadă de post, curăţenie interioară şi rugăciune.
Joia Mare a fost întâmpinată cu evlavie. În Filiala AMR Mehadica, dar şi la Bucureşti, Craiova, Caransebeş, Timişoara au fost pregătite bucate de post după reţete macedonene, precum: ciorbă de praz, ardei uscaţi umpluţi cu orez care amintesc de simplitatea şi curăţenia sufletească specifică acestei perioade.
Vinerea Mare a fost un prilej de reculegere. Membrii AMR au continuat pregătirile Pascale cu decoraţiuni lucrate manual şi ouă încondeiate, păstrând tradiţiile transmise din generaţie în generaţie.
Sărbătoarea Paştelui aduce cu sine bucuria Învierii, dar şi reconectarea la valorile autentice: iertare, speranţă, comuniune. Curăţenia casei simbolizează purificarea sufletului, iar hainele noi purtate în Ziua de Paşte sunt un semn al renaşterii spirituale.
În comunitatea macedoneană, Paştele este înconjurat de tradiţii vii şi superstiţii păstrate cu sfinţenie. Se spune că în noaptea Învierii, apa proaspătă adusă în casă are puterea de a alunga răul. Se fac urări, se rostesc dorinţe legate de dragoste, iar semnele primite în aceste zile sunt considerate purtătoare de înţelesuri profunde.
Săptămâna Luminată, care urmează Paştelui, este una de sărbătoare continuă. Este timpul în care iertarea devine realitate, iar comunitatea se uneşte în spiritul credinţei şi al tradiţiei. Pentru macedonenii din România, Paştele este o sărbătoare de suflet, o dovadă a legăturii neîntrerupte dintre trecut şi prezent prin credinţă, iubire şi iertare.