Proiectul ICAR răspunde provocărilor prin asigurarea accesului la servicii financiare adecvate

0
386

Uniunea Judeţeană a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor Dolj a lansat la începutul acestei săptămâni  proiectul „ICAR Incluziune prin micro – Credit si Ajutor Reciproc — strategie sustenabila a economiei sociale pentru ocupare si creare de intreprinderi sociale”. În contextul unei rate reduse de ocupare (aproximativ 60%) şi a unei rate mari a sărăciei (40.4% din populaţia României era în 2014 expusă riscului de sărăcie), Proiectul ICAR răspunde acestor provocări prin asigurarea accesului la servicii financiare adecvate şi la educaţie financiară şi antreprenorială, creând oportunităţi economice mai largi pentru aceste categorii.

     Casele de ajutor reciproc vin in sprijinul persoanelor vulnerabile, fiind institutii financiare nebancare IFN, fara scop patrimonial, organizate in vederea sprijinirii si intrajutorarii financiare a membrilor asociati. Uniunea Judeţeană a Caselor de Ajutor Reciproc ale Salariaţilor Dolj va înfiinţa o Casă de Ajutor Reciproc, în comuna Pieleşti, care va veni în sprijinul membrilor sai, persoane care nu au avut acces pana acum la credite bancare. În cadrul Casei de Ajutor Reciproc nou create vor fi angajate două persoane, iar 14 membri  beneficiază în perioada 27-29 aprilie  de un curs de antreprenoriat în economia socială autorizat de ăatre Autoritatea Naţională pentru Calificări. Ancuţa Vameşu, coordonator economie socială al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) a precizat cu această ocazie că  aceste comunităţi mici se confruntă atât cu o rată mare a sărăciei şi implică, de cele mai multe ori, costuri ridicate pentru instituţiile financiare care furnizează servicii pentru consumatori. Tocmai aceste costuri ridicate ale instituţiilor bancare pot favoriza dezvoltarea programelor de microcreditare oferite de către CAR.  “Sistemul CAR a dat dovadă în ultimii ani de buna organizare, acesta fiind motivul pentru care sistemul a rezistat. În contextul economic actual, CAR-urile au un rol important la nivelul comunităţilor, fiind un sistem financiar independent şi responsabil social”, a precizat Ancuţa Vameşu, coordonator economie socială al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).

11.4% din consumatorii chestionaţi au avut întârzieri în plata utilităţilor

          Problematica îndatorării se află pe agenda Uniunii Europene. Având în vedere că peste jumătate din populaţia zonei euro era la nivelul anului 2013 datoare la instituţii financiare, iar criza economică a amplificat acest fenomen, este important ca UE să dezvolte o Strategie împotriva supra-îndatorării.  În cadrul ultimei conferinţe organizate de către Comitetul Economic şi Social European (CESE), având ca temă efectele supra-îndatorării, Directoratul General pentru Justiţie şi Consumatori a prezentat un studiu cu privire la situaţia supra-indatorarii la nivelul gospodariilor. Conform rezultatelor, 11.4% din consumatorii chestionaţi au avut întârzieri în plata utilităţilor, fiind în situaţia de a se împrumuta.

Lipsa educaţiei financiare

         Casele de ajutor reciproc vin în sprijinul persoanelor vulnerabile, fiind instituţii financiare nebancare IFN, fără scop patrimonial, organizate în vederea sprijinirii şi intrajutorării financiare a membrilor asociaţi.  În cazul acestora, membrii primesc ajutor financiar reciproc şi microcredite pentru dezvoltarea activităţilor generatoare de venit sau pentru uz personal, încurajarea economisirii pentru familiile cu venituri mici – ajută la prevenirea şi abordarea tuturor aspectelor excluziunii – sărăcie, venituri mici, lipsa locurilor de muncă şi mai ales a cauzelor acestora lipsa educaţiei financiare şi a creditului accesibil, oferindu-le sprijin în gestionarea adecvată a bugetelor, combaterea supra-îndatorării şi efectelor unor practici de creditare iresponsabile social, şi eventual finantare pentru ocuparea pe cont propriu.