Primarul Lia Olguța Vasilescu: Craiovenii vor bea apă plată !

0
432

Compania de Apă Oltenia a semnat ieri, contractul de servicii, de peste 9,75 milioane lei, pentru proiectarea celei de-a doua aducţiuni de apă din sursa Izvarna (judeţul Gorj) şi pentru extinderea sistemului de canalizare menajeră în municipiul Craiova. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută alături de viceprimarul Dan Daşoveanu, că apa din sursa Izvarna este de o calitate superioară, nu necesită tratare, ci doar dezinfecţie cu doze reduse de clor pentru a fi distribuită ca apă potabilă, iar realizarea acestei conducte se ridică la 123,64 milioane euro, proiectul urmând să fie finanţat din fonduri europene de către Ministerul Mediului.

„Azi(nr.ieri) s-a semnat contractul de servicii vizând obiectivele prezentate prin CAO SA, în calitate de beneficiar şi asocierea SC Fichtner Environment SRL – SC Interdevelopment SRL, în calitate de prestator. Valoare acestui prim contract de servicii este de 9.750,553 lei fără TVA şi se va realiza proiectarea firului II Izvarna-Craiova, precum şi completarea Sistemului de canalizare menajeră în Craiova. Investiţia alimentare cu apă a oraşului Craiova din Sursa Izvarna  îş are originile la nivelul anilor 1957-1958, când s-au făcut demersurile necesare în scopul realizării acesteia, pentru nevoile oraşlui. În cadrul acestei investiții s-au realizat, între 1964-1967, lucrări de anvergură, cuprinzând, în principal, captarea celui mai mare izvor de formaţuni costice din România, 1.000-1.100 de litri/sec şi o adâncime magistrală cu diametrul de 1 m și lungime de 117 km, care era la vremea respectivă cea mai mare din ţră.”, a subliniar Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei

Cea mai mare investiţie pentru Craiova din ultimii 60 de ani

Edilul Craiovei a mai spus că la ora actuală, nimeni nu bea apă de Izvarna în Craiova, deşi aşa s-ar crede… „Nu bea nimeni apă de Izvarna. Este o singură fântână în Craiova, cea de la Marlorex, pe care noi am inaugurat-o acum trei ani, unde există apă de Izvarna şi, de asemenea, la Fabrica de Bere, dar, în rest, cetăţenii sunt alimentaţi cu o combinaţie între Izvarna şi apă din Jiu”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu. În aceste condiţii, al doilea fir de aducţiune din sursa Izvarna va asigura apă de calitate suficientă cantitativ pentru 385.933 de locuitori ai Craiovei şi reprezintă cea mai mare investiţie pentru Craiova din ultimii 60 de ani. Valoarea investiţiei este de 123.640.000 de euro, fără TVA. „Relizarea Firului II de aducţune din sursa Izvarna, ce va asigura apă de calitate suficientă cantitativ, pentru 385.933 de locuitori, reprezintă cea mai mare investiție pentru Craiova din ultimii 60 de ani. Valoarea investiţiei este de 123.640.000 de euro, fără TVA. Un astfel de contract, de o asemenea valoare, vizând aducţiuni de apă, nu s-a mai semnat în alte localități din România. Sursa Izvarna constituie varianat de asigurare a deficitului pentru Craiova și alte localități din județele Dolj și Gorj, cea mai bună din punct de vedere cantitativ, calitativ și economic”, a mai spus primarul Craiovei.

Cartierele Craiovei vor beneficia de apă în proporţie de 100%

Potrivit Olguţei Vasilescu, până la finalul acestui an cartierele Craiovei vor beneficia de apă în proporţie de 100% şi de canalizare în proporţie de 90%, iar în etapa de programare 2014-2020 primăria a propus ca investiţii prioritare extinderea sistemul de canalizare la nivelul întregului oraş, valoarea acestei investiţii fiind estimată la 25.231.277 euro fără TVA. Termenul de finalizare  pentru proiectarea celor două obiective menţionate este trimestrul I al anului 2016, urmând ca lucrările de execuţie să înceapă până în iunie 2016. „Aşadar, în 2017, la robinetele tuturor craiovenilor va curge apă de Izvarna. De anul viitor va începe și execuția acestei lucrări, care este cea mai importantă din România, pe finanțarea Ministerului Mediului. Aproximativ 12% din banii care s-au alocat României ajung la Craiova, ceea ce este foarte mult, e o sumă mare….”