Două colegii craiovene participă la Concursul de Ştiinţe “Chain Reaction”

0
363

Peste 25 de licee din 11 oraşe din România s-au înscris în Concursul de Ştiințe “Chain Reaction”, care are ca obiectiv principal promovarea ştiinţei în rândul tinerilor într-un mod cât mai atractiv pentru aceştia. Din Craiova participă în proiect Colegiile Naţionale “Fraţii Buzeşti” şi “Carol I”.

Metodele interactive şi lucrul în echipă îi vor ajuta pe elevi să descopere că Fizica şi Chimia sunt interesante şi distractive şi că aceste materii nu înseamnă doar memorarea unor formule, ci şi realizarea practică a diferite reacţii şi experimente. «BASF îşi doreşte de fiecare dată să deruleze campanii care să îi determine pe tineri să redescopere Chimia din perspectiva unui domeniu creativ şi distractiv, cu aplicaţii reale în viaţa de zi cu zi. Astfel, a luat naştere Concursul de Ştiinţe „Chain Reaction” pentru elevii de liceu. Aceştia vor putea afla mai multe despre reacţiile chimice şi fizice pe care le întâlnesc zilnic, într-un mod amuzant, non-formal. Concursul poate fi considerat de tineri o călătorie de învăţare, deopotrivă interesantă şi distractivă, în care vor fi implicaţi elevi din 27 de licee din 11 oraşe din ţară», a declarat Luminiţa Teodorescu, Managing Director BASF România.

Membrii echipei, aleşi în funcţie de performanţele şcolare

Concursul de Ştiinţe “Chain Reaction” se va desfăşura în 27 de licee din 11  oraşe din ţară (Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Craiova, Constanţa, Cluj-Napoca, Galaţi, Iaşi, Ploieşti), în perioada aprilie – iunie 2013. Din fiecare liceu poate participa câte o echipă formată din cinci-șapte elevi (cu vârste între 14 şi 18 ani), coordonată de profesorul de Chimie. Membrii echipei sunt aleşi în funcţie de performanţele şcolare şi rolul pe care fiecare elev îl poate avea în cadrul echipei. «Prin activităţi creative şi lucrul în echipă, tinerii pot descoperi cel mai bine acest vast domeniu al Chimiei şi Fizicii. Concursul „Chain Reaction” este un proiect care provoacă elevii atât la nivel teoretic, cât şi practic, acesta fiind motivul pentru care am fost foarte încântaţi când am primit invitaţia companiei BASF de a ne implica. Ne bucurăm că numeroase licee din ţară s-au înscris în acest proiect şi aşteptăm cu interes să descoperim sistemele de reacţie în lanţ pe care le vor realiza», a menţionat Sorin Roşca, preşedintele Societăţii de Chimie din România.

Premii de 1.500 de euro pentru proiectul câştigător

Proiectele înscrise de liceele participante vor trece apoi printr-un proces de selecţie şi jurizare. În prima fază, acestea vor fi înscrise pe site-ul Chemgeneration.com şi prezentate pentru vot publicului. În urma votului publicului vor rămâne 10 echipe finaliste ale căror proiecte vor fi evaluate de un juriu de specialitate. Juriul va fi format din nume importante din domeniul Chimiei şi Fizicii din România. La final, va fi premiat proiectul câştigător, atât membrii echipei împreună cu profesorul coordonator, cât şi liceul din care provin aceştia, cu premii în valoare de 1.500 de euro. De asemenea, va exista şi un premiu al publicului, acordat echipei care a primit cele mai multe voturi din partea vizitatorilor site-ului www.chemgeneration.com. Concursul “Chain Reaction” se desfăşoară şi la nivel internaţional, în Cehia şi Serbia, în prima parte a anului 2013 şi în alte şapte ţări din Europa Centrală în toamna acestui an.