UE: Polonia cere limitarea cerealelor ucrainiene care intră pe piaţa blocului comunitar

0
1208

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a ajuns la o înţelegere cu liderii mai multor ţări care se învecinează cu Ucraina, în privinţa unei scrisori adresată Ursulei von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, pentru instituirea tuturor instrumentelor de reglementare –cote, tarife- menite să limiteze sau blocheze importurile de cereale ucrainiene. Baza de alegători a PIS, principalul partid de guvernământ, se află în mediul rural şi oraşele mici, unde nemulţumirea pentru invazia cerealelor ucrainiene este maximă.

Comentariile lui Morawiecki au venit tocmai în timp ce ministrul său al Agriculturii, Henryk Kowalczy, se întâlnea cu reprezentanţii fermierilor polonezi, care au respins până acum ajutoarele propuse de guvern ca fiind insuficiente.

„Sunt datoraţi bani pentru fiecare hectar de cereale, pierderile trebuie acoperite”, a declarat Michal Kolodziejczak, fondatorul grupului Agrounia, înainte de întâlnirea cu reprezentanţii guvernului.

El a cerut compensaţii de cel puţin 6 miliarde de zloţi (1,39 miliarde de dolari) pentru a acoperi pierderile.

„Nu voi pleca până când nu vom obţine nişte soluţii bune aici. Vor trebui să ne scoată afară cu poliţia”, a mai spus el.

Cifra invocată de acesta este de 10 ori mai mare decât programul de 600 de milioane de zloţi aprobat luni de Comisia Europeană şi despre care guvernul de la Varşovia spune că va ajuta la compensarea fermierilor.

Ministrul Agriculturii Kowalczy a fost escortat recent de poliţie pentru a putea părăsi un târg agricol din oraşul Kielce după ce a fost acostat de un grup de fermieri furioşi. La un alt eveniment fermierii au aruncat cu ouă înspre acesta.

Polonia a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei după începerea războiului, fiind ţara care a făcut presiuni majore asupra partenerilor occidentali pentru a livra tancuri Kievului şi primi aprobarea să îi trimită avioane de luptă.