Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după evaluarea conducerilor DNA şi a Parchetului General: Nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a lui Lazăr şi Kovesi

0
72

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ieri, după evaluarea conducerilor Parchetului General şi DNA că momentan nu este oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr şi a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar cele două instituţii vor fi monitorizate.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader gesticuleaza catre jurnalisti, luni 27 Februarie 2017, la finalul sedintei Curtii Constitutionale, cu privire la un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si DNA. ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO
Ministrul Justitiei, Tudorel Toader gesticuleaza catre jurnalisti, luni 27 Februarie 2017, la finalul sedintei Curtii Constitutionale, cu privire la un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si DNA. ALEXANDRU DOBRE/MEDIAFAX FOTO

Toader a declarat că a finalizat evaluarea activităţii Parchetului General şi a DNA, după anchetarea OUG13 şi decizia CCR, susţinând că fiecare instituţie trebuie să îşi respecte competenţele. El a arătat că raportul are 19 pagini, subliniind că acesta a fost realizat în deplină concordanţă cu legea. Toader a anunţat că evaluarea a făcut-o singur, fără nicio presiune. El a arătat că reperele în realizarea evaluării au fost informările pe care le-a solicitat celor două instituţii, dar şi întâlnirile pe care le-a avut cu şefii celor două parchete.

 “Am întocmit un raport de evaluare care are 19 pagini. Evaluarea a survenit în contextul în care pe de o parte Guvernul a adoptat OUG 13, pe de altă parte DNA a procedat la anchetarea circumstanţelor, oportunităţii, legalităţii, constituţionalităţii procedurii în care a fost adoptată respectiva OUG. Am solicitat informări de la cele două autorităţi de la DNA şi Parchet pe care le-am primit. Am avut întâlniri punctuale cu şefii celor două instituţii, am văzut că s-au făcut speculaţii legat de momentul în care au venit cei doi procurori şefi. Vă asigur că cei doi au venit în mai puţin de 10-15 minute din momentul în care i-am invitat la discuţii. Suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o pură coincidenţă”, a declarat Tudorel Toader.

Acesta spune că instituţiile trebuie să îşi respecte competenţele. “Fiecare autoritate să rămână în matca sa. Fiecare autoritate trebuie să respecte competenţele. Statul de drept are o arhitectură bine conturată. Autorităţile au competenţe complementare”, a mai spus Toader.

Ministrul Tudorel Toader a catalogat drept derapaje ancheta pornită de DNA în ceea ce priveşte OUG 13. “Acţiuni cel puţin exagerate din partea DNA, derapaje care au născut reacţii negative. Cert este că societatea românească a trăit această emoţie colectivă, a avut această preocupare, pe de o parte privind legiferarea, pe de altă parte principiile statului de drept.(…) Pentru că nu este permis ca în numele apărării unei valori să încalce o altă valoare protejată”

L-a informat pe premierul Sorin Grindeanu cu privire la evaluare

Anterior, Toader l-a informat pe premierul Sorin Grindeanu cu privire la evaluarea pe care le-a făcut-o procurorilor şefi Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr.  Întrevederea dintre Sorin Grindeanu şi Tudorel Toader, de la Palatul Victoria, a avut loc mai devreme decât îşi propuseseră cei doi, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. În timpul întrevederii, la Palatul Victoria a ajuns şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care, la începutul lunii martie, îi ceruse demisia procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. “O să mă întâlnesc azi cu domnul ministru, înainte de conferinţă şi de evaluarea pe care o va prezenta public domnul ministru”, a declarat, anterior, premierul Sorin Grindeanu.