Caravana teatrului şi folclorului românesc în Bulgaria

0
314

În perioada 4-8 aprilie, în regiunea Vidinului din Bulgaria (localităţile Gâmzova, Pocraina, Kosava şi Kutova) se va desfăşura o caravană a teatrului şi folclorului românesc, organizată de Institutul Cultural Român (ICR) prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor, în parteneriat cu Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria „AVE”.

Dedicată în special copiilor din comunităţile de români locale, caravana cuprinde o serie de reprezentaţii ale spectacolului „Prietenii Motanului Încălţat”, producţie a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” din Craiova, în regia Iuliei Cârstea şi scenografia Eugeniei Tărăşescu-Jianu. În acelaşi context, instituţia craioveană organizează în această perioadă, la sediu, o campanie de strângere de cărţi de poveşti în limba română, care vor fi donate copiilor din Timocul Bulgăresc. Între donatori s-au aflat până acum Grădiniţa „Gândăcelul”, Biserica Baptistă „Prodeo” din Craiova şi câteva persoane particulare, însă pentru sporirea numărului de volume campania va continua până la sfârşitul acestei luni.

Caravana include şi patru ateliere de ţesut pânză de casă la război, susţinute de Cristina Niculescu, împreună cu alte trei ţesătoare. Cristina Niculescu este singurul meşter popular din România care încă lucrează pânza de borangic în război, având peste zece ani de experienţă în tehnicile tradiţionale de ţesut.

«Prin joc şi artă teatrală copiii românilor din Bulgaria se vor familiariza cu limba română literară şi vor face cunoştinţă cu personajele din poveste, iar meşterii populari din România vor oferi, din colecţia personală, cu titlu gratuit, membrilor ansamblului popular românesc „Vidinul” o serie de costume populare, specifice zonei Olteniei», menţionează ICR.

 Conform aprecierilor liderilor asociaţiilor româneşti din Bulgaria, comunitatea românească este a doua minoritate după cea turcă, numărând circa 120.000-150.000 de persoane, aflate în diferite etape de asimilare. Cea mai mare parte a comunităţii româneşti se află în nordul Bulgariei şi de-a lungul Dunării, între Vidin şi Balcic, zona Plevnei şi Veliko Târnovo, Sofia, Dupniţa, Giumaia, Pazargik, Velingrad ş.a. Aceleaşi date plasează în zona din vestul Vidinului 33 de sate cu populaţie românească sau preponderent românească. Deşi numărul românilor din Bulgaria este semnificativ, educaţia în limba română nu există decât în etapa-pilot, într-un număr limitat de clase.