Ieri, la Preajba, într-un ambient plăcut, şi-a făcut promovarea o organizaţie neguvernamentală, care îşi propune o implicare în viaţa comunităţii, prin diferite programe de dezvoltare şi de incluziune socială. Şi până acum, chiar dacă nu avea personalitate juridică, Asociaţia de Dezvoltare Comunitară „ALMA”, fiindcă despre ea este vorba, a fost prezentă, prin asociere cu alte ONG-uri, în foarte multe proiecte, uar viitorul sună bine, cu atât mai mult cu cât există şi sprijinul administraţiei publice locale, iar voluntariatul este principala componentă a activităţii desfăşurate.
Sunt tineri, plini de viaţă, dispuşi să facă orice le stă în putinţă pentru a le asigura membrilor comunităţii un dram de bunăstare. Fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Comunitară „ALMA” şi au primit, de curând, şi personalitate juridică. Ieri, la Preajba, sat component al comunei Malu Mare, şi-au prezentat realizările de până acum şi şi-au expus planurile de viitor. Totul porneşte de la voluntariat , iar cinci din membrii „ALMA” au fost prezenţi la lansarea oficială a Asociaţiei: Mihaela Olaru (preşedinte), Irina Vasile (vicepreşedinte), Laura Pîrlogea (secretar), Darius Matache (din partea etniei rrome) şi Ovidiu Vrăjitoru , voluntari. „Scopul nostru este acela de a dezvolta durabil comunitatea din Malu Mare, prin creşterea nivelului de trai, consolidarea societăţii civile, promovarea valorilor socio-culturale, implicarea copiilor şi tinerilor în activităţi de formare şi susţinerea membrilor comunităţii în vederea aplicării în cadrul programelor de învăţare pe tot parcursul vieţii. ALMA este semnificaţia cuvântului „suflet”, iar pentru noi se traduce în „Atingem Lumea Muncind Altruist”, ceea ce ne duce cu gândul la altruism, pe acest concept bazându-se organizaţia noastră. Am început ca şi grup informal de iniţiativă, dar, pentru a putea accesa fonduri şi a încheia parteneriate durabile, am hotărât să obţinem personalitate juridică. Ne-am dat seama de acest lucru atânci când al participat în Proiectul „Grow Up”, derulat de Asociaţia „Allons y”, în parteneriat cu Asociaţia „Evolve”, care voza sensibilizarea cetăţenească în problemele integrării rromilor”, a precizat Mihaela Olaru.
Trecut şi viitor
Cât timp au fost constituiţi drept „grup de iniţiativă”, tinerii s-au implicat în mai multe proiecte. „Anul trecut, de 1 iunie, am participat la serbarea copiilor, oferindu-le dulciuri, şi, împreună cu Asociaţia „Terre des hommes”, le-am asigurat o excursie la Mraconia (jud. Mehedinţi). Tot cu această organizaţie am derulat Programul „After – school”, la care au participat 15 copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate, iar alţi 150 de şcolari au beneficiat de mai multe programe. Cu sprijinul Asociaţiei „Mereu pentru Europa”, în cadrul Programului „PROFEM – Promovarea femeilor pe piaţa muncii din regiunea Sud-Vest Oltenia”, 150 de memei au beneficiat de cursuri de formare, în diverse specialităţi (lucrător în comerţ, florar-decorator, manichiurist-pedichiurist, etc). Vom desfăşura cât mai multe programe, iar, în aprilie, în timpul Săptămânii „Şcoala altfel”, cu 50 de copii din cadrul Liceului Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian” din Malu Mare, vom organiza o educaţie sanitară şi de mediu. De asemenea, vom fi prezenţi în Centrul social pentru vârstnici „Sf. Andrei”, din localitate, lângă bătrâni şi vom încerca să-i apropiem de familiile lor”, a spus Laura Pîrlogea.
Planuri pentru comunitatea rromă
O parte importantă a fost integrarea rromilor în societate, iar cel care s-a implicat cel mai mult a fost Darius Matache, absolvent al studiilor superioare de drept. „Am reuşit să facem, zic eu, lucruri bune pentru comunitate. Am organizat cursuri de calificare: confecţioner textile – Proiectul „OPTIMAL – Înfiinţarea şi dezvoltarea unei Reţele de Centre de Incluziune Socială pentru Romi ”, Asociaţia pentru Dezvoltare şi Promovare Socio-Economică „CATALACTICA”, respectiv „tâmplari binale” în cadrul Proiectului „Economie socială – oportunitate şi sprijin pentru persoanele defavorizate”. Câţiva dintre absolvenţi au şi locuri de muncă, la Malu Mare, iar obiectivzul este ca, în maximum cinci ani, să avem, din etnia rromă, zece absolvenţi de studii superioare. Deja, doi dintre ei sunt studenţi ai Academiei de Poliţie”, a menţionat Darius Matache.
Sprijin din partea administraţiei publice locale
Elanul şi ambiţia tinerilor au găsit sprijin şi în reprezentanţii administraţiei publice locale. „Sunt mândru că avem asemenea tineri care vor să ajute comunitatea. La mine, vor găsi întotdeauna un sprijin şi dorec să fie cât mai multe astfel de iniţiative. Cu toţii avem nevoie de o implicare în binele comunităţii. Nu le pot dori acestor tineri decât să aibă cât mai multe succese ”, a declarat Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare.