Prefectul de Dolj, interesat de stadiul lucrărilor agricole de sezon

0
444

Culturi agricole deficitare – mazărea de grădină şi cartoful de toamnă. Pornind de la această realitate, dezvoltată pe parcursul discuţiilor din cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, în care reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Dolj au prezentat stadiul derulării campaniei agricole de primăvară, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a luat cunoştinţă de pulsul lucrărilor agricole de sezon.

„Toată lumea spune că a crescut foarte mult preţul la cartof – hrana săracului. De o bună perioadă de timp, ştim foarte bine, au fost aduse din import, la preţ de dumping, cantităţi importante de cartofi de toamnă, care altădată se cultivau pe suprafeţe mari şi în judeţul Dolj. Uite că le-a reuşit treaba, în momentul de faţă producătorii noştri au intrat într-un con de umbră. Preţul cartofilor poate sări uşor de 3 lei/kg şi e foarte mult. O să facem şi la Ministerul Agriculturii propuneri – inclusiv acesta e un aspect care nu trebuie neglijat la nivelul judeţului Dolj – pentru culturile extra timpurii, de cartofi, să solicităm sprijin, în sensul susţinerii cultivatorilor”, a spus Nicolae Giugea.

În prezentarea făcută, Ştefan Grigore, şeful Biroului Inspecţii din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Dolj, s-a referit, pe larg, la starea de vegetaţie a culturilor agricole înfiinţate în toamnă (grâu, orz şi rapiţă). A evidenţiat faptul că există pierderi la răsărire, îndeosebi acolo unde s-a tergiversat nepermis însămânţatul, şi nu s-a respectat tehnologia specifică. Pe ansamblu, situaţia nu este îngrijorătoare şi precumpănitor, în momentul de faţă, este declanşarea, pe un front larg, a lucrărilor agricole de primăvară. A fost deja fertilizată suplimentar o suprafaţă  apreciabilă, cultivată cu cereale păioase, cu precădere în exploataţiile agricole mari. Au fost efectuate arăturile pentru însămânţările de primăvară pe suprafaţa de 150.000 de ha, lucrarea fiind în plină desfăşurare. De asemenea, s-a declanşat plantatul cartofilor timpurii, programul fiind de 1.500 h, la nivelul judeţului. Bineînţeles, în localităţile cu tradiţie legumicolă, se pregăteşte răsadul necesar, pentru înfiinţarea culturilor.

Semnalele sunt încurajatoare şi nu există temeri că, şi în acest an, Doljul va  produce o mare cantitate de legume din toate sortimentele, mai mult, constituind şi un furnizor pentru alte pieţe.

 

Din suprafaţa arabilă a Doljului, respectiv 488.621 ha, în toamna anului 2010 au fost însămânţate 203.609 ha, respectiv: grâu + secară + triticale – 164.397 ha; orz boabe – 8.012 ha; rapiţă de ulei – 28.968 ha; orzoaică de toamnă – 2.232 ha.

 

Conform informaţiilor furnizate de Direcţia pentru Agricultură Dolj, în această primăvară urmează a fi însămânţate 263.547 ha, cu următoarele culturi: orzoaică de primăvară – 3.678 ha; ovăz – 3.500 ha; orez – 1.500 ha; porumb şi sorg boabe – 123.019 ha; floarea-soarelui – 41.853 ha; soia – 300 ha; leguminoase boabe – 813 ha; total cartofi – 3.428 ha; legume de câmp + solarii – 10.160 ha; pepeni verzi – 5.400 ha; plante de nutreţ – 13.500 ha; ogoare – 61.053 ha.