Craiovenii au dat buluc la analize gratuite – Coadă pentru sănătate

0
490

În ciuda vremii ploioase, craiovenii au făcut, ieri după-amiază, coadă la intrarea în Teatrul Naţional “Marin Sorescu” pentru a beneficia de un set de analize gratuite, oferite în cadrul campaniei “Expoziţia de sănătate”. Timp de o oră, atât cât durează un tur complet pe la toate standurile, cei interesaţi au avut ocazia să afle ce trebuie să mănânce, câtă cafea să bea, câte ore să doarmă şi cum pot să se trateze de insomnie. Mâine şi poimâine, vizitatorii pot să-şi testeze, în plus, şi nivelul glicemiei şi al colesterolului.

Aşa cum era de aşteptat, campania gratuită “Expoziţia de sănătate”, organizată până pe 1 aprilie în holul principal al Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, s-a bucurat de succes încă din primele clipe. Cu doar câteva momente înainte de a tăia panglica inaugurală, pe scările teatrului aştepta deja un grup mare, majoritatea fiind persoane vârstnice, cu afecţiuni medicale mai vechi şi fără posibilităţi financiare pentru a-şi urmări evoluţia bolii. După ce au depăşit cu brio momentul intrării, fără a se mai îmbulzi ca în alte dăţi, au pătruns în holul amenajat ca o mare sală de consultaţii. Precauţi, pentru a evita îmbulzeala, organizatorii au hotărât ca vizitatorii să intre în grupuri de câte şapte-opt persoane. Conform protocolului, încă de la intrare sunt preluaţi de câte un ghid medical, care înmânează fiecăruia câte o fişă pe care sunt menţionate toate etapele prin care trebuie să treacă. Odată legitimaţi, aventura în lumea sfaturilor medicale poate să pornească…

Tur de informare

În prima parte a „consultaţiei”, vizitatorii sunt informaţi despre influenţa pe care o au cei opt factori esenţiali pentru a avea un stil de viaţă sănătoasă. Primul este soarele, considerat o armă împotriva microbilor. Aici, craiovenii  au primit sfaturi foarte utile în viaţa de zi cu zi, atât cu privire la beneficii, cât şi la efectele nedorite. Indispenabile supravieţuirii fizice, totuşi, razele solare în exces pot constitui un risc pentru sănătate. Printre efectele nedorite se numără arsurile solare, insolaţia, urticaria solară şi, cel mai grav, cancerul de piele. La următorul stand, craiovenii au fost învăţaţi cum trebuie să respire. „Ştiţi să respiraţi corect?”, s-a dovedit o întrebare dificilă, la care asistentul nu a primit nici un răspuns. „Un om dintr-un milion ştie să respire corect. E bine să reţineţi că respiraţia prin nas este cea mai sănătoasă”, li s-a explicat oamenilor.

Piramida alimentelor, un exemplu pentru masă

Deşi păreau lucruri simple, vizitatorii au recunoscut că nu deţineau aceste informaţii. De pildă, la un alt stand, au fost avertizaţi să aibă grijă ce alimente consumă la masă. „Fructele şi legumele sunt prietenii inimii noastre. Ar fi bine să vă obişnuiţi să mâncaţi mai multe legume şi fructe proaspete şi mai puţină carne. Grăsimile animale produc colesterolul, care este foarte dăunător pentru sănătatea noastră”. De asemenea, craiovenii au fost sfătuiţi să consume cât mai puţină sare, să nu bea apă în timpul mesei pentru a nu îngreuna digestia, să facă o pauză între gustări de 5-6 ore. Pentru a fi cât mai convingători, organizatorii au instalat o piramidă a alimentaţiei chiar în mijlocul holului, pentru a arăta, pe înţelesul tuturor, care este proporţia corectă dintre grupele de alimente, precum şi cantitatea pe care trebuie să o consume zilnic.

Vârstnicii s-au interesat de beneficiile apei

Bătrânii au aflat că, la vârsta lor, apa are un rol esenţial pentru sănătate întrucât există tendinţa ca, odată cu îmbătrânirea, corpul să piardă din cantitatea de apă. Pentru a fi mai sănătoşi şi chiar pentru a-şi prelungi viaţa, vizitatorii au fost sfătuiţi să bea cât mai multă apă, ba chiar să se ajute de un program riguros. „După trezire, sunt recomandate două pahare de apă, apoi încă două la ora 10.00 sau 11.00. Faceţi acelaşi lucru la mijlocul după-amiezei, pe la ora 15.00 sau 16.00. În sfârşit, încheiaţi ziua cu încă un pahar de apă proaspătă seara”. Cele şapte pahare de apă pot să facă minuni: previne deshidratarea, infecţiile şi reduce stresul cardiovascular. După spusele specialiştilor, apa ajută la recuperarea siluetei de altădată, vizitatorii, în special doamnele, fiind rugate să nu mai apeleze la pastile pentru a slăbi, înlocuindu-le cu cât mai multă apă. Mulţi dintre cei prezenţi s-au plâns medicilor că au insomnii şi au primit sfatul să bea un pahar cu lapte călduţ înainte de culcare şi să scape de gândurile negre.

„Nu consumaţi mai mult de două ceşti de cafea pe zi”

Craiovenii au aflat şi care sunt cei mai puternici inamici ai sănătăţii lor. Medicii le-au spus că trebuie să se păzească de ţigări, cafea şi să nu abuzeze de alcool. „Cel mai mare pericol în viaţă e alcoolul. Omul spune că o friptură nu poate să meargă fără un pahar de vin, ceea ce e bine, dar problema apare atunci când după acel pahar urmează altul şi altul”. Pentru a scăpa de dependenţă este nevoie în principal de voinţa celor care vor să renunţe. Organizatorii campaniei de sănătatea le-au sugerat oamenilor să socializeze mai mult, să se plimbe în aer liber, obligatoriu 15 minute, şi, în felul acesta, uită de necazurile pentru care e tentat să recurgă la alcool. În ceea ce priveşte consumul de cafea, organizatorii i-au avertizat pe oameni că, indiferent cât de mult le-ar plăcea aroma acesteia, nu trebuie să consume mai mult de două ceşti pe zi, iar aceasta să nu fie pregătită prea tare.

De azi se testează colesterolul şi glicemia

În partea a doua a campaniei, fiecare vizitator are parte şi de aplicaţii practice. Fiecăruia i se calculează procentul de grăsime din organism, aflând în felul acesta cât trebuie să slăbească sau, în mai rare cazuri, să se îngraşe. De asemenea, celor prezenţi li se măsoară tensiunea arterială şi, după caz, primesc sfaturile adecvate. Începând de astăzi, cei care vor trece pragul expoziţiei vor avea parte şi de măsurarea nivelului de glicemie şi al colesterolului, ieri, în prima zi, doritorii fiind informaţi să nu mănânce cu cel puţin patru ore înainte de efectuarea analizelor. În final, craiovenii sunt invitaţi pentru o evaluare computerizată, bazată pe toate testele şi analizele recoltate. Li se calculează, astfel, vârsta inimii, riscul de ateroscleroză, riscul de diabet, vârsta sănătăţii, nivelul stresului. Tot acum le sunt trasate şi câteva recomandări cu privire la controlul greutăţii.

Au profitat de gratuităţi

Deşi au fost uşor frustraţi că nu li s-au efectuat din prima zi toate analizele anunţate, cei aflaţi printre primii beneficiari ai campaniei au încheiat turul de sănătate cu zâmbetul pe buze. „Sunt mulţumită de tot ce am aflat, nu-mi pare rău că am venit. Vă spun sincer că, la început, mă gândisem doar la analize, dar nu strică să mai aflăm şi noi câte ceva. Mie mi-au zis că am probleme cu greutate, trebuie să mai slăbesc vreo 20 de kilograme ca să ajung la 60”, a mărturisit Steliana Brâncuşi, din Craiova. Cea care a însoţit-o era la fel de încântată de experienţa pe care tocmai o încheiase, şi ea dispusă să vină şi a doua zi după restul de analize: „M-a cam pus pe gânduri faptul că mi-au găsit tensiunea cam mare. Mă aşteptam eu, dar acum, dacă au zis doctorii, trebuie să am mai multă grijă. Nu ştiam tot ce s-a spus aici şi sunt foarte multe lucruri care cred că pot fi respectate dacă ai puţină voinţă”, a adăugat craioveanca Nicoliţa Cică.

 

„Dorim să înfiinţăm un club de sănătate la Craiova, care să se întrunească de două luni pe lună, la Casa Studenţilor. Este o iniţiativă care deja a prins contur la Piteşti, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea şi ne-am gândit că ar fi bine să ia fiinţă şi aici, la Craiova, unde sunt atâţia medici buni”, a declarat Florin Răduţ, din partea Asociaţiei „Amicus”. Campania „Expoziţie de sănătate” se desfăşoară până pe data de 1 aprilie, între orele 15.00 şi 19.00, în holul Teatrului Naţional „Marin  Sorescu”. Organizatorii sunt Asociaţia pentru Sănătate, Educaţie şi Familie – Filiala Oltenia, în colaborare cu Primăria Craiova, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Dolj, Asociaţia Studenţească „Amicus”, Casa Studenţilor din Craiova şi Sanovita.

RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE