Trei muzicieni francezi pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
259

Luna ianuarie se încheie la Filarmonica „Oltenia” cu o seară franceză, care – spun cu convingere reprezentanții instituției – sigur va captiva publicul cu muzica lui Maurice Ravel – Concertul în Re major pentru mâna stângă și Concertul beethovenian nr.1 în Do major pentru pian, op. 15. Programul mai cuprinde și Poemul simfonic „Preludiile” de Franz Liszt. La pupitrul Orchestrei Simfonice craiovene a fost invitat, din nou, reputatul dirijor Francois-Robert Girolami, din Franța, iar soliști sunt doi tineri pianiști, de asemenea francezi, care au mai evoluat pe scena Filarmonicii „Oltenia” și în aprilie 2014: frații Melanie Bourdoncle și Nicolas Bourdoncle. Concertul începe, ca de obicei, la ora 19.00, iar un bilet costă 15 lei (10 lei pentru elevi, studenți, pensionari).

Francois Robert Girolami este un dirijor cu o vastă deschidere repertorială, atât pentru domeniul artei lirice, cât şi pentru creaţia simfonică. Distins pedagog, preocupat în egală măsură de cariera didactică, la Paris deţine actualmente statutul de director al unei instituţii de învăţământ muzical superior. Originar din Haute-Corse, şi-a desăvârşit studiile muzicale în capitala Franţei la Conservatoire National Superieur de Musique (unde a obţinut mai multe premii) şi la Ecole Normale de Musique. Interesant de remarcat este faptul că mai înainte de a se consacra în exclusivitate carierei artistice, Francois Robert Girolami a obţinut Diploma de licenţă în filosofie, o perioadă predând această disciplină de studiu la mai multe licee, precum şi la Universitatea din Provence.

Pe parcursul carierei muzicale a fost invitat să dirijeze numeroase ansambluri europene, abordând majoritatea repertoriului de operă pe scenele marilor teatre şi festivaluri de profil. Începând din anul 1981 este invitat frecvent să dirijeze concerte în România – la Filarmonica din Sibiu, unde deţine în prezent statutul onorific de director artistic asociat. Continuând pe parcursul anilor ’90 o fructuoasă colaborare cu diferite orchestre filarmonice din România, cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” a organizat în 2013 un turneu de concerte în Corsica.

Melanie Bourdoncle s-a născut în anul 2000 la Aix-en-Provence (Franţa). Paşii către muzică i-au fost îndrumaţi încă de mică de tatăl său, Michel Bourdoncle, sub supravegherea căruia a şi început studiul pianului. În anul 2010 a fost admisă la Conservatorul „Pierre Barbizet” din Marsilia. De asemenea, a avut ocazia să urmeze cursurile de măiestrie artistică organizate de pianistul Dang Thai Son. Pe parcursul anilor de studiu a participat în Franţa la audiţii şi a susţinut recitaluri solistice şi ca membră în diferite formaţii de muzică de cameră. În România, în noiembrie 2013 a debutat ca solistă în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

Născut la Aix-en-Provence (Franţa) în anul 1998, Nicolas Bourdoncle a început studiul pianului şi a deprins primele noţiuni de teoria muzicii la o vârstă fragedă, sub îndrumarea tatălui său. Ulterior, în 2005 a devenit student al Conservatorului „Darius Milhaud” din oraşul natal (clasa de pian). În perioada 2009-2011 şi-a continuat pregătirea de specialitate la Conservatorul „Pierre Barbizet” din Marsilia. În anul 2009 a debutat ca solist în compania Orchestrei Filarmonicii din Odesa (Ucraina), moment succedat de numeroase alte concerte şi recitaluri susţinute în Franţa, România, Ucraina, Rusia, Canada, Vietnam, Mexic. Din 2013 este student la Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse din Paris, la clasa pianiştilor Roger Muraro şi Isabelle Dubuis.