Şomerii şi angajatorii, la masa dialogului

0
431

Organizat la sfârşitul săptămânii trecute, la Craiova, “Dialogul Muncii” a stârnit interesul a aproximativ 100 de persoane aflate în căutarea unei slujbe, care s-au întâlnit cu mai mulţi angajatori din Dolj, la sediul Centrului pentru Reintegrarea Şomerilor din Craiova. La întâlnire au fost prezenţi reprezentanţii societăţilor comerciale Recon, Sud Oil şi Manpower, cu posturi disponibile în meserii diverse, precum confecţioner textile, operator producţie, strungar, muncitor legumicultor, lăcătuş, mecanic auto, inginer agronom stagiar, îngrijitor fitosanitar, dulgheri, zidari, tâmplari.

Specialiştii în resurse umane prezenţi la eveniment au descris, pe larg, activitatea societăţilor comerciale pe care le reprezintă, activitatea pe care ar urma să o desfăşoare viitorii angajaţi, condiţiile de angajare şi au preluat CV-urile beneficiarilor CRS care au optat pentru un post sau altul dintre cele ofertate. Beneficiarii CRS care s-au înscris pentru cursul de tâmplar universal vor efectua stagiul de instruire practică la SC Recon, firmă interesată să angajeze personal calificat în acest domeniu. Tot la sfârşitul săptămânii trecute, a început cursul de confecţioneri textile o nouă grupă, cele 14 persoane urmând să susţină, ulterior, interviurile de angajare la SC Modexim. În acest moment, la CRS Craiova, şomerii ce fac parte din grupul-ţintă al proiectului “Munca pe primul loc” pot opta pentru unul din următoarele cursuri gratuite: operator IT, antreprenoriat, secretariat-birotică, competenţe sociale şi civice, comunicare în limba engleză, casier-verificator bani, confecţioner textile, electrician de joasă şi medie tensiune, operator maşini cu comandă numerică, mediator, îngrijitoare copii, tâmplar universal, fochist.

Angajatorii apelează la CV-urile primite aici

“Dialogul Muncii” este un eveniment iniţiat şi organizat de Centrul pentru Reintegrarea şomerilor Craiova în cadrul proiectului “Munca pe primul loc” şi se desfăşoară în ultima zi de vineri a fiecărei luni în localităţi diferite din judeţele Olteniei. Angajatorii vin cu oportunităţi concrete, dar sunt încurajate şi discuţiile libere legate de ceea ce caută un angajator la un candidat sau cum trebuie să se prezinte un candidat la un interviu de angajare. Exerciţiul este util şi de o parte şi de alta, pentru ca la final angajatorul să-şi formeze profilul candidatului potrivit pentru postul disponibil, iar candidatul să treacă de provocarea interviului pentru a se putea prezenta mai bine în momentul în care se va participa la unul real. Angajatorii pleacă de la eveniment cu CV-urile solicitanţilor şi, în cazul în care vor apărea în firmă posturi după o lună, două de la întâlnire, apelează la acestea. „Din experienţa ediţiilor anterioare, participanţii îşi pot găsi un loc de muncă fie pe parcursul evenimentului, fie ulterior desfăşurării lui. Angajatorul pleacă de la aceste evenimente cu CV-urile persoanelor care-şi caută un loc de muncă şi, în cazul în care vor apărea în firmă posturi după o lună, două de la întâlnire, apelează la CV-urile primite aici”, au precizat reprezentanţii CRS Craiova.

Asociaţia Şanse Egale pentru Fiecare Craiova a fost înfiinţată în 2002, iar din 2010 implementează, împreună cu partenerii săi – Tinguely International BV, Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii Craiova şi Institutul Social Oltenia –  proiectul “Munca pe primul loc”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, “Investeşte în oameni”! Axa prioritară 5 „Promovarea masurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.1 „Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”.


Centrul pentru Reintegrarea Şomerilor Craiova a fost înfiinţat la începutul anului 2011 în cadrul proiectului “Munca pe primul loc” şi îşi propune să sprijine un număr de 3.000 de şomeri (inclusiv persoane inactive) din regiunea S-V Oltenia, prin oferirea de servicii de informare, consiliere profesională şi mediere, precum şi de servicii de formare profesională. CRS Craiova are, până în prezent, înregistraţi peste 3.300 de beneficiari, dintre care peste 300 au fost angajaţi.