Gerul face victime: Un bărbat a fost găsit mort în zăpadă

0
326

Gerul năprasnic a pus stăpânire în ultimele zile pe Craiova. Temperaturile ce au scăzut mult sub limita suportabilului i-au pus la mare încercare pe craiovenii care au avut curaj să iasă din case. Şi mai greu a fost de îndurat frigul pentru cei ce nu au un acoperiş deasupra capului. De altfel, medicii de pe ambulanţă, dar şi poliţiştii au bătut în lung şi-n lat oraşul pentru a identifica oamenii străzii şi pentru a-i transporta la adăposturile amenajate. Din păcate, frigul a făcut şi victime zilele acestea. Un bărbat a fost găsit mort în zăpadă, pe un câmp din imediata apropiere a casei în care locuia.

Din câte se pare, craioveanul avea probleme medicale, figurând în evidenţele doctorilor cu mai multe afecţiuni. Cel mai probabil a căzut în zăpadă şi a decedat din cauza gerului. O nepoată a bărbatului în vârstă de 52 a fost cea care l-a găsit îngheţat pe un câmp din apropierea casei în care locuia, situată pe Aleea 1 Şimnic din Craiova. A sunat imediat la 112, însă medicii care au sosit nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. „A fost solicitat un echipaj SMURD. Medicii nu au mai putut să facă nimic şi au constatat decesul. Din primele cercetări, pe corpul bărbatului nu au fost găsite urme de violenţă. Cadavrul a fost transportat la morgă pentru efectuarea necropsiei”, a declarat agentul Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Pacienţi transportaţi cu elicopterul spre Bucureşti

Zilele acestea au oferit, mai ales medicilor care lucrează în sistemul de urgenţă, şi alte situaţii deosebite  Două persoane au fost transportate de urgenţă cu elicopterul de pe Aeroportul Craiova la Bucureşti pentru a primi îngrijiri medicale. Sâmbătă, o femeie în vârstă de 47 de ani, care suferise un infarct miocardic, a trebuit transportată de urgenţă la Bucureşti. Deşi a fost resuscitată la Spitalul Judeţean din Craiova, pacienta, în stare gravă, a trebuit dusă cu elicopterul către un spital din Bucureşti. Un caz asemănător a fost cel al unui bărbat, tot din Craiova, care a trebuit transportat în condiţii similare către Capitală.

Şi medicii de la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova au avut mult de furcă zilele acestea. Nu mai puţin 77 de persoane au necesitat îngrijiri medicale după ce au alunecat pe gheaţă. În plus, un doljean a fost diagnosticat cu hipotermie după ce a stat foarte mult timp în frig. «De pe 26 ianuarie a.c. şi până astăzi (n.r. – ieri) s-au înregistrat 77 de cazuri de entorse, luxaţii şi fracturi. Foarte puţine dintre ele au avut nevoie însă de internare. O singură persoană a fost depistată cu hipotermie. Este vorba de un caz social. De altfel, au fost mai multe astfel de cazuri sociale care au venit să se adăpostească la Urgenţă şi, apoi, au fost preluate de Asociaţia „Vasiliada” sau de căminul de bătrâni de lângă spital», a precizat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Cod galben de ger până pe 3 februarie a.c.

Pentru că până pe data de 3 februarie a.c. este în vigoare o avertizare cod galben de ger, autorităţile sanitare avertizează populaţia ca în această perioadă cu temperaturi scăzute să respecte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea la frig. În cazul în care este totuşi necesară deplasarea, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie împotriva frigului: îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată, căciuli şi mănuşi.

De asemenea, trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi extreme de scăzute pentru a se feri de degerături. În acest caz, nu este indicată automedicaţia şi se impune consultarea unui medic.

Persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, sunt sfătuite să evite, pe cât posibil, deplasările. O atenţie deosebită trebuie acordată şi copiilor. Aceştia nu trebuie lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate. Trebuie evitate călătoriile pe distanţe lungi în maşini fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.