Doljeni excluşi de la plata subvenţiei la hectar fiindcă au dat foc miriştilor

0
131

Proprietarii de terenuri care dau foc miriştilor rămân fără subvenţia pe suprafaţă. În Dolj, câţiva agricultori au fost deja excluşi de la plată, după ce, în urma unor sesizări, specialiştii APIA au constatat că beneficiarii schemei de plată unice pe suprafaţă şi-au incendiat miriştile fără acordul prealabil al Agenţiei de Mediu.

De altfel, şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Oltenia”, col. Liviu Răducan, a ridicat problema sancţionării celor care dau foc vegetaţiei uscate, întrucât cazurile de acest fel s-au înmulţit îngrijorător: “Am avut foarte multe intervenţii la incendii pe câmp, oamenii au dat foc la vegetaţia uscată. Vreau să îl rog pe domnul Emil Călugăru, pentru că am înţeles că s-a dat un ordin pentru cei care dau foc la mirişti să nu mai primească subvenţie, să explice care sunt consecinţele pentru agricultorii care recurg la această soluţie”.

Directorul APIA Dolj spune că există un protocol încheiat încă din anul 2009 între APIA şi Agenţia de Mediu, în cazul în care se constată incendieri la mirişti. “Noi suntem obligaţi să dăm curs controalelor în teren. Asta înseamnă excluderea de la plată pentru suprafeţele care sunt incendiate, aşadar în situaţiile de nerespectare a bunelor condiţii agricole şi de mediu. Am avut câteva cazuri, câteva sesizări, le-am dat curs şi s-a dovedit că au fost constatări reale şi excluderi de la plată pe suprafeţele respective. Din câte ştim noi, protocolul este în vigoare. Acum, la fel de adevărat este că nu toate aceste informaţii despre astfel de incendii ajung la noi în timp util şi, de multe ori, când ajungem noi terenul este curăţat, arat, discuit”, a spus Emil Călugăru.