Astăzi, la Bruxelles – Preşedintele va anunţa reducerea trupelor din Afganistan şi va cere o păsuire pentru modificarea Constituţiei

0
274

Preşedintele Traian Băsescu participă astăzi, la Bruxelles, la Consiliul European informal dedicat crizei din zona euro. Într-o declaraţie de presă susţinută ieri la Palatul Cotroceni, şeful statului a susţinut că, înainte de a merge la Consiliul European, se va întâlni cu secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, pentru a discuta despre sistemul antirachetă şi despre conceptul de „smart defence”: „România s-a angajat să anchiziţioneze 48 de aeronave compatibile cu cele NATO, înainte de a intra în NATO. În conceptul de „smart defence” putem construi şi altfel: mai multe state din zonă să asigure capacităţile aeriene necesare, în special pentru patrulare aeriană pe timp de pace, dar şi intervenţii în afara teritoriului. Acest lucru ar degreva statele de cheltuielile pe care ar trebui să şi le asume. În regiune s-ar putea discuta ca un grup de state să îşi asume fiecare un număr de aeronave. Să spunem, în loc de 48 de avioane, să gândim la un număr mult mai mic de avioane, dacă şi alte state ar intra împreună cu noi în acest pachet (…)”.

Al treilea subiect pe care Traian Băsescu vrea să îl abordeze cu secretarul general NATO se referă la procesul de tranziţie din Afganistan: „România are circa 2.000 de militari, misiunile contingetului românesc au rămas aceleaşi şi după ce am mărit efectivele şi trebuie să stabilim şi cu aliaţii şi cu sistemele de comandă ale NATO un proces în care România să înceapă să-şi diminueze participarea. Nu se pune problema pentru 2012 (…). Avem în vedere ca, începând cu 2013, să trecem la o reducere considerabilă a contingentului pe care îl avem în Afganistan (…)”.

La Consiliul European informal, România are de gând să propună discutarea problemei delocalizării producţiei UE către Asia, a anunţat preşedintele ieri: „Am convingerea că Europa are probleme de creştere şi forţă de muncă neangajată în primul rând datorită proceselor severe de delocalizare a producţiei către alte zone din afara UE. (…) În ceea ce ne priveşte, încă nu avem un proces de delocalizare alarmant, cu excepţia Nokia. Problema noastră e să creăm IMM-uri. (…) Poate că ar trebui să găsim stimulente fiscale pentru ca marile industrii să nu se mai delocalizeze în Asia, lăsând un gol imens în forţa de muncă şi în colaborarea cu IMM-urile (…)”. Tot la  Consiliul European de mâine, Băsescu vrea să obţină din partea şefilor de stat şi de guvern ai UE o păsuire în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei pentru România – în vederea introducerii “regulii de aur” privind deficitul structural de maximum 0,5% – în sensul ca termenul de 1 ianuarie 2013 să fie prelungit. „Pentru noi ar fi foarte dificil, având în vedere situaţia politică, să fim puşi în faţa termenului 1 ianuarie 2013. E un an în care vom avea, probabil, două rânduri de alegeri, va trebui un efort”, a explicat acesta.

În final, şeful statului s-a referit la discuţia pe care a avut-o ieri cu premierul Emil Boc, pe tema misiunii de evaluare a FMI şi Banca Mondială, spunând că singurul lucru rămas de negociat ar fi termenele pentru liberalizarea preţurilor la energie termică şi gaze: „În actualul acord, liberalizarea e prevăzută pentru economie în 2102, pentru populaţie în 2015. Concluzia cu premierul Boc a fost că trebuie să încercăm o reprogramare pentru populaţie, la gaze, la orizontul anilor 2020, şi, în consecinţă, şi preţul pentru agenţii economici va trebui să ajungă la 2015 – 2016”.