Anul 2022 se încheie cu veşti bune anunţate de premierul PNL, Nicolae Ciucă! 2023 vine cu noi investiţii!

0
1560

Sfârşitul de an aduce veşti bune de la Guvernul condus de preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. Este anunţată o finanţare masivă pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe, cu 90% bani europeni, 7 la sută, de la autoritatea locală şi doar 3% de către asociaţiile de proprietari. Asta înseamnă facturi mai mici, fără împovărarea cetăţenilor. Programul face parte din “Politica de Coeziune pentru perioada 2021-2023”, pe care premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Partidului Naţional Liberal, l-a anunţat:

“Am demarat un nou program de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Noutatea stă în finanţarea masivă, din fonduri nerambursabile, pe care am acordat-o pentru izolarea termică a cât mai multor imobile. Astfel, 90% din valoarea lucrării se va acoperi din fonduri europene, urmând ca restul de 7% din sumă să fie plătit de către autoritatea locală şi doar 3% de către asociaţiile de proprietari. În total, este vorba despre 1,25 miliarde euro, bani proveniţi din programele cuprinse în Politica de Coeziune pentru perioada 2021-2023.”, a transmis Nicolae Ciucă.

Aşadar, pentru criza energetică pe care o traversăm, această măsură aduce un sprijin major pentru oamenii care vor avea facturi mai mici la încălzire. În paralel, Ministerul Dezvoltării are în derulare o serie de programe pentru creşterea eficienţei energetice, precum “Valul Renovării”, pentru care au fost alocate aproximativ 5,5 miliarde euro.

Nu sunt singurele veşti bune anunţate la final de an, cu propagare pentru 2023. În plus, investiţiile străine directe au ajuns la un nivel record pentru primele zece luni ale acestui an. Potrivit estimării BNR, 2022 va fi anul cu cele mai importante investiţii străine. Acest indicator ne arată că marii investitori văd, foarte clar, perspectivele de creştere pe termen lung ale economiei româneşti şi includ România în calculele care implică plasarea de capital.

“O spun cu toată convingerea: România este o ţară cu o economie stabilă şi performantă, iar acest lucru este confirmat de încrederea pe care o au investitorii în capacitatea de dezvoltare a ţării. Intrarea masivă în ţară a investiţiilor se observă în rata de creştere a economiei naţionale, multiplele oportunităţi de afaceri care apar pe piaţa internă, dar şi crearea de noi locuri de muncă în perioada următoare, atât de necesare creşterii nivelului de trai al tuturor. Am majorat plafonul total al garanţiilor din programul IMM Invest Plus la 20,25 miliarde lei, pentru anul 2023. Acesta a fost crescut de la 17,75 miliarde lei, cât a fost alocat pentru anul 2022. Scopul acestei măsuri este finanţarea mediului de afaceri, pentru a avea capacitatea de a se dezvolta sustenabil, de a creşte cantitativ şi calitativ productivitatea şi, nu în ultimul rând, de a genera noi locuri de muncă. Astfel, guvernul pe care îl conduc oferă companiilor un acces mai uşor la finanţarea necesară investiţiilor sau la credite pentru capital de lucru, toate fiind garantate de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, în numele statului român.”, a dat asigurări Nicolae Ciucă, preşedintele PNL.

În ceea ce constă Programul IMM Invest Plus, acesta se adresează companiilor cu o capitalizare medie, inclusiv profesioniştii, şi are o serie de programe derivate, pentru anumite sectoare economice: Agro IMM Invest şi Rural Invest (ambele destinate agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi industriei alimentare), IMM Prod (pentru sectoarele productive ale economiei), Garant Construct (construcţii, birouri de arhitectură şi primării) şi Innovation (exportatori). Într-o perioadă economică dificilă, susţinerea mediului de afaceri este o prioritate, pentru că doar în acest mod protejăm companiile locale în faţa provocărilor internaţionale şi pregătim România pentru perioada următoare.

Sunt strategii coerente, cu viziune, care aduc eficientizare energetică, care atrag noi locuri de muncă şi care susţin mediul de afaceri, prin creşterea investiţiilor şi oportunităţile oferite. Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, continuă astfel şi în 2023 politica dezvoltării.