Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, bilanţ la sfârşit de an

0
985

În ziua de 29 decembrie, a.c., inspectorul şcolar general al învăţământului doljean, prof. Daniel Alexandru Ion, a venit în faţa mass – media şi a prezentat un bilanţ al anului care se încheie în curând. A avut oarece emoţii, puse şi pe seama oboselii cumulate în ultimele trei luni, de când este coordonatorul învăţământului doljean, dar a fost foarte deschis comunicării. Ţinuta sa, în faţa camerelor de luat de vederi, a reportofoanelor, a adus puţin aminte de Lavinia Craioveanu, fost inspector general al învăţământului judeţean – la fel de deschisă dialogului. Sigur, şi alţii, care au fost la butoanele învăţământului doljean, au avut o deschidere în acest sens.  Revenind la actualitate, inspectorul general a prezentat situaţia actuală, una mai mult decât  mulţumitoare, şi a vorbit şi de ceea ce aşteaptă în 2022, speranţele fiind foarte mari.

   Prof. dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al învăţământului doljean, a prezentat , într-o conferinţă de presă, situaţia actuală a educaţiei preuniversitare din judeţ. A fost foarte volubil, nu s-a eschivat şi a vorbit “cu subiect şi predicat”: “Încep, referitor la acest an calendaristic, cu rezultatele obţinute la examenele naţionale. Astfel, la Bacalaureat am avut un procent de promovabilitate de 66,75%, faţă de 64,3% în anul precedent. La Evaluarea Naţională, pentru absolvenţii clasei a VIII- a, , procentul de promovabilitate a fost de 71%, unul peste media naţională. A fost un an dificil, din cauza COVID – 19. Cadrele didactice au depus eforturi pentru a-i îndruma pe copii. S-a mers şi pe online, ştim cu toţii, s-a mers şi pe cursuri “faţă în faţă”, şi pe unele mixte, dar am ieşit, zic eu, bine. În prezent, cele mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar fac cursuri la clasă. În ceea ce priveşte rata de vaccinare a personalului didactic, avem un procent de aproape 80%. Dar, facem un apel atât către cadrele didactice, nedidactice, auxiliare, cât şi către părinţii copiilor să se vaccineze, fiindcă este, deocamdată, singura metodă de a contracara COVID – 19. În ceea ce priveşte testele de salivă, destinate copiilor, acestea au fost distribuite în şcoli şi s-a aplicat metodologia ” .

Proiecte europene la ISJ Dolj

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a aplicat, în acest an,  mai multe proiecte europene, în principal fiind vorba de dotarea instituţiilor de învăţământ cu tehnică modernă (tablete, laptop-uri, etc.), pentru ca elevii să poată învăţa. În acelaşi timp, s-au depus aplicaţii pentru Programul “Erasmus” , de educaţie şi formare a adulţilor; de învăţământ profesional şi tehnic (VET); şi de educaţie şcolară, cu toate disponibile pentru schimburi şi cooperare la nivel european. “Acordarea acreditării Erasmus confirmă faptul că solicitantul a elaborat un Plan Erasmus, pentru a se dezvolta în perioada 2021 – 2027. ISJ Dolj a consiliat unităţile şcolare pentru obţinerea acreditării şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj pentru obţinerea acreditării ca lider de consorţiu, implicând lcoli din comunităţi defavorizate. În prezent, sunt 6.531 de beneficiari ai programului de activităţi remediale, 93 de unităţi şcolare fiind implicate “, a mai menţionat Daniel Ion.

A fost un concurs, vine altul , dar … “La Mulţi ani!”

Din septembrie până în decembrie, s-a desfăşurat concursul de ocupare a funcţiilor de director, respectiv director – adjunct la instituţiile de învăţământ preuniversitar din Dolj, în cadrul examenului organizat la nivel naţional. Referitor la acest concurs, Daniel Ion a specificat: “Ştim cu toţii rezultatele. Au rămas 58 de posturi vacante, 39 pentru directori, care, până la organizarea viitorului concurs, dar nu mai departe de 31 august 2022, vor fi ocupate prin detaşare în interesul învăţământului. Este foarte importantă stabilitatea pe post. Referitor la anul viitor, ne dorim depăşirea barierelor impuse de COVID – 19, să se efectueze cursuri în clase, să nu mai avem online, iar celor care lucrează în sistemul educaţional, inclusiv părinţilor copiilor, pentru că şi ei fac parte din sistem, le urez un an nou fericit şi multe , multe bucurii!”