Eliberarea adeverinţelor, în sprijinul fermierilor

0
655

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj  informează că eliberează adeverinţe pentru beneficiarii Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă si beneficiarii Plăţii redistributive – Campania 2015, care sunt în eşantionul de control pe teren şi pentru care controlul pe teren nu este finalizat.

Cătălin Aurelian Roşculete

Potrivit actelor adiţionale, la solicitarea scrisă a fermierului, centrul judeţean APIA unde acesta a depus cererea în Campania SAPS 2015 va elibera o Adeverinţă, prin care confirmă faptul că, beneficiarul a depus cerere unică de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru anul 2015 şi că s-a efectuat controlul administrativ asupra cererii de plată, până la data emiterii Adeverinţei, conform reglementărilor în vigoare.

Valoarea creditului poate ajunge la 90% din suma convenită

De asemenea, în adeverinţă se va menţiona suprafaţa determinată pentru plată în cadrul schemei SAPS şi plăţii redistributive, dar şi faptul că, beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată la data emiterii acesteia, precum şi că îndeplineşte condiţiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislaţia în vigoare. Toate celelalte prevederi ale Convenţiei rămân neschimbate. Astfel, valoarea creditului va fi de până la 90% din suma cuvenită aferentă SAPS şi Plăţii redistributive. Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii garantează creditele acordate de bănci fermierilor, în cadrul acestui tip de convenţie.

Comisioanele creditului nu pot depăşi 1%

“În conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 703/ 23.07.2013 privind aprobarea condiţiilor în care se vor încheia Convenţiile dintre instituţiile financiare bancare şi nebancare şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în vederea finanţării de către acestea a activităţilor curente ale beneficiarilor plăţilor derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Banca trebuie să respecte nivelurile costurilor aferente acordării creditelor pentru beneficiarii plăţilor directe, astfel încât dobânda finală aplicată beneficiarului nu poate depăşi ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului să fie în limita de 1%”, ne-a precizat Cătălin Aurelian Roşculete, director executive al APIA Dolj.