Cardiologia de la Filantropia, renovată de Primăria Craiova

0
715

Clinica de Cardiologie a Spitalului Filantropia fost inaugurată, ieri, de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, la iniţiativa căreia s-au făcut lucrările de reabilitare. Investiţia s-a ridicat la suma de aproximativ 500.000 de lei, banii fiind alocaţi în totalitate de la bugetul local, şi a constat în refacerea totală a clădirii, începând cu acoperişul şi terminând cu grupurile sanitare. Totodată, Cardiologia a fost dotată şi cu aparatură medicală nouă.

Clinica are 35 de paturi şi îngrijeşte 1300 de pacienţi pe an, aceştia fiind bolnavi cronici, iar saloanele se aflau într-o stare de degradare foarte mare. Primarul Lia Olguţa Vasilescu a precizat, cu această ocazie, că Secţia de Cardiologi nu se va mai muta în noul spital municipal (cel care se va ridica în curtea Spitalului de Boli Infecţioase), iar în aceste condiţii era normal să se investească.

„Pentru noul spital municipal, noi deja am început partea de proiectare. Până în luna iunie, întreg spitalul va fi finalizat pe partea de exterior, urmând să se intre la interioare şi la dotări până în luna noiembrie a anului viitor, exact cum am estimat”, a declarat Olguţa Vasilescu .

Un ecograf care a venit după 30 de ani de aşteptare

Clinica de Cardiologie a fost renovată cu suma de 494.228 lei, care a fost alocată integral de la bugetul local. Cu aceşti bani, s-a schimbat acoperişul şi au fost consolidate şi reabilitate toate saloanele. Au fost achiziţionate 35 de paturi noi, saltele, lenjerii şi frigidere. Saloanele au fost echipate cu sistem de semnalizare-avertizare pentru pacienţi. În plus, toată secţia a fost dotată cu aparatură medicală modernă, printre care un ecograf şi un electrocardiograf.

„Lucrez în acest spital din 1983, deci sunt peste 30 de ani, timp în care nu s-au făcut decât mici renovări, dar niciodată o astfel de reparaţie completă. A fost dat la casat de la lenjerie şi până la aparatură, astfel că totul este absolut nou aici. Aparatura, grupurile sanitare sunt ca la noi acasă. Va trebui să ducem muncă de educaţie cu pacienţii care vor trebuie să se comporte în cardiologie ca şi acasă”, a declarat dr. Doina Cârstea, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Filantropia.

Potrivit şefului de clinică, saloanele au pus probleme din cauza vechimii, fiind momente în care a plouat prin tavan şi a căzut tencuiala peste pacienţi. „Sunt chestiuni de bucătărie internă, dar acum ne mândrim cu una dintre cele mai moderne secţii din oraş. Avem şi aparatură de ultimă oră, test de efort care se face la bicicletă, electrocardiografe noi, tensiometre noi şi bomboana cu care noi ne lăudăm este ecograful pe care noi ni l-am dorit de 30 de ani. Este prima dată când secţia noastră beneficiază de un electrocardiograf cu doppler color, aşa cum sunt dotate toate celelalte cardiologii din orice oraş din ţară”.

Fostul sediu al DNA, ocupat de pacienţii de la Filantropia

Ambulatoriul Spitalului Filantropia a suferit şi el din cauza stării avansate de degradare, fiind mutat pentru moment în fostul sediu al DNA, de pe strada „Mihai Viteazul”. ”Le-am permis să se mute, dar va trebui să facem o hotărâre de Consiliu Local, în luna ianuarie, în care să şi predăm amplasamentul spitalului. Deocamdată, fiind clădirea primăriei, nu este nici un fel de probleme cu partea de utilităţi pentru că oricum trebuia să plătească, fiind clădirea ei. Clădirea este funcţională, arată foarte bine, iar noi ne gândeam că putem să mutăm acolo unul dintre cele două sedii ale primăriei, de anul viitor, când vom începe reabilitarea”, a precizat primarul muncipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu. Managerul Spitalului Filantropia, dr. Alice Gavrilă, a precizat, la rândul ei, că încă de ieri a fost demarată operaţiunea de mutare a cabinetelor în fosta clădire a DNA-ului.

Ambulatoriul spitalului va fi reabilitat în 2016

Ambulatoriul Spitalului Filantropia va fi refăcut în anul viitor, lucrările urmând să înceapă imediat ce va fi aproba bugetul, undeva în jurul datei de 4 februarie.

”Am găsit o locaţie pentru fiecare cabinet, circuitele sunt pentru un ambulatoriu de specialitate. Lucrările vor începe imediat ce vom aproba bugetul, undeva în jurul datei de 4 februarie. După aprobarea bugetului naţional trebuie aprobat bugetul Consiliului Judeţean şi abia după putem să aprobăm şi noi bugetul. Ei vor cere cât este suma necesară şi va fi făcută licitaţie. Să sperăm că se şi prezintă cineva şi, dacă se şi prezintă, să sperăm că are şi oferta conformă cu caietul de sarcini. Altfel, noi degeaba promitem că se face, avem bani, dar că nu existe firme care să participe la licitaţii”, a menţionat Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a explicat că se vor face reparaţii capitale în acelaşi mod în care s-au făcut şi la Clinica de Cardiologie. „Se va lua clădirea şi se va reface complet pentru că nu vrem să mai facem cârpeli. Cârpelile ne ţin un an sau doi, după care iar cade tavanul şi trebuie făcute noi investiţii. Se face totul nou, inclusiv consolidarea. Clădirile sunt foarte vechi şi degeaba le dăm o mână de var”, a mai spus primarul Craiovei.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU