Concertul de Anul Nou de la Viena, dirijat de Zubin Mehta, va fi transmis în direct de TVR 1

0
221

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena va fi dirijat în 2015 de Zubin Mehta și va putea fi urmărit în peste 80 de țări, a informat recent, Sony Classical, casa de discuri care va realiza înregistrarea acestui eveniment artistic. „Prin această nouă invitație, orchestra aduce un omagiu nu numai unuia dintre principalii dirijori ai timpului nostru, ci și marelui umanist Zubin Mehta”, se precizează într-un comunicat de presă de la Sony Classical, citat de EFE și preluat de Agerpres.

Zubin Mehta

„Va fi pentru a cincea oară când maestrul Mehta va fi pe podium, așa cum s-a întâmplat și la concertele de Anul Nou din 1990, 1995, 1998 și 2007”, adaugă sursa menționată. Dirijorul indian, născut la Bombay în 1936, are o îndelungată colaborare cu ansamblul artistic din capitala austriacă, începută în 1961. În 2001 el a fost numit membru de onoare al Filarmonicii din Viena.

Pe 1 ianuarie 2015, Concertul de la Viena va fi transmis în direct de TVR 1, cu începere de la ora 12.15, bucuria muzicii clasice fiind adusă în casele telespectatorilor de muzicologul Claudia Spătărescu. „Concertul de Anul Nou de la Viena demonstrează şi anul acesta că muzica poate fi gustată timp de două ore și jumătate în fragmente mici, pline de umor şi fantezie, interpretate cu stil, idei și o acuratețe impecabilă. Ca de obicei, valsurile lui Johann Strauss sunt preferatele Filarmonicii din Viena, însă, sub îndrumarea dirijorului Zubin Mehta, unul dintre cei mai iubiți dirijori ai momentului, vom asculta şi lucrări de Eduard Strauss, Josef Strauss sau Franz von Suppe. Nu rataţi începutul Anului Nou în atmosfera de poveste a Vienei muzicale de secol IX!”, se precizează pe site-ul TVR.

Primul concert de Anul Nou a avut loc la Viena la 31 decembrie 1939, edițiile următoare fiind organizate în prima zi a fiecărui nou an. Din 1959, concertul din Sala de Aur de la Musikverein este difuzat în direct de televiziunea austriacă (ORF) și preluat de rețeaua Eurovision. Repertoriul variază, dar include întotdeauna valsul „Dunărea Albastră” al lui Johann Strauss și se încheie cu „Marșul Radetzky”.