Avion al companiei malaysiene AirAsia cu 162 de oameni la bord s-ar fi prăbuşit în largul insulei indoneziene Belitung

0
201

Un avion de tip Airbus A320-200 aparţinând companiei malaysiene low-cost AirAsia cu 162 de persoane la bord (155 de pasageri şi 7 membri ai echipajului) a dispărut ieri între Indonezia şi Singapore, au anunţat autorităţile locale şi compania, relatează AFP. Anterior, pilotul avionului ceruse să „devieze” de la planul de zbor din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. După cum a declarat şeful departamentului de relaţii publice al Serviciului de salvare al Indoneziei, Supriandi Minggu, citat de Ria Novosti, zborul QZ8501 s-ar fi prăbuşit în largul insulei indoneziene Belitung, după ce s-a confruntat cu turbulenţe. „Avionul Airbus A320 al companiei AirAsia — care efectua zborul QZ 8501, din Surabaya în Singapore — a căzut în apele din apropierea insulei Belitung” — a spus Supriandi Minggu pentru ziarul local „Republika”. La bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, 3 sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al Singapore, potrivit AirAsia. Este vorba despre 138 de pasageri adulţi, 16 copii şi un sugar. Cercetând listele de pasageri ale avionului dispărut a reieşit că 23 de persoane care se înregistraseră pentru acest zbor nu s-au îmbarcat, din motive deocamdată neclarificate, potrivit publicaţiei „Strait Times”. Printre acestea se află 11 bărbaţi, 8 femei şi 4 copii. Ministerul Transporturilor al Indoneziei nu a confirmat deocamdată prăbuşirea aeronavei AirAsia. „În acest moment, nu putem afirma nimic cu tărie, cu excepţia faptului că s-a pierdut comunicarea cu avionul”, a declarat directorul general al aviaţiei civile indoneziene, Djoko Murjatmodjo, pentru publicaţia locală „Detiko”, citată de Ria Novosti. Zborul QZ8501 a părăsit aeroportul internaţional Juanda din Surabaya, pe insula indoneziană Java, la ora 05h20 şi trebuia să aterizeze pe aeroportul Changi din Singapore la ora 08h30 (00h30GMT). Potrivit unui comunicat al Direcţiei aviaţiei civile din Singapore, contactul a fost pierdut în spaţiul aerian indonezian, la „200 de mile nautice (circa 350 km) în sud-estul frontierei, între regiunile de informaţii de zbor Jakarta şi Singapore”.

Autorităţile indoneziene – ţară care a preluat conducerea operaţiunilor de salvare – au trimis imediat un avion Boeing 737, două elicoptere şi şase nave de salvare la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan, locul unde se presupune că ar fi căzut aeronava, relatează Jakarta Globe. „Vom verifica pentru început acest loc, iar când vom găsi obiectivul, vom contacta imediat serviciul de căutare şi salvare. Avem bănuieli serioase că aeronava s-ar putea afla aici”, a declarat un reprezentant al forţelor aeriene militare indoneziene, Hadi Tjahjanto. Autorităţile din Malaezia, Singapore şi Australia au oferit asistenţă autorităţilor indoneziene în operaţiunea de căutare. Căutările au fost suspendate pe perioada nopţii, urmând să fie reluate în această dimineaţă.

Aeronava era exploatată de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est. „Avionul era în stare bună, dar condiţiile meteorologice nu erau foarte bune”, a declarat directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene, Djoko Murjatmodjo, într-o conferinţă de presă, pe Aeroportul din Jakarta. Potrivit acestuia, aparatul a depăşit deja cu câteva ore limita de timp pentru epuizarea combustibilului. Celule de criză au fost activate pe aeroporturile Changi de la Singapore şi de la Surabaya pentru primirea rudelor pasagerilor.