Proiectul “Reabilitare şi extindere aducţiune fir II Izvarna-Craiova”, faza pe exproprieri

0
539

Ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Dolj s-a aprobat cu unanimitate de voturi documentaţia tehnico-economică, aferentă coridorului de expropriere pe teritoriul judeţului Dolj pentru obiectivul de investiţii “Reabilitare şi extindere aducţiune fir II Izvarna-Craiova”.

Operatorul Regional, SC Compania de Apă Oltenia, are în derulare Proiectul “Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Dolj, în perioada 2014-2020”, în baza Contractului de finanţare încheiat între Ministerul Mediului în calitate de Autoritate de Management şi SC Compania de Apă Oltenia, în calitate de beneficiar. “Proiectul urmăreşte dispoziţiile din cadrul POIM prin derularea unor investiţii specifice în domeniul apei potabile şi apei uzate. În “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj în perioada 2014-2020” sunt incluse investiţii în infrastructură de apă şi canalizare aflate în zona administrative teritorială a judeţelor Dolj şi Gorj, pentru judeţul Dolj fiind necesare exproprierea pentru cauză de utilitate publică, a unei suprafeţe de teren de 1.742.835 mp, din care 351.628 mp – intravilan domeniul privat; 1.248.022 mp – extravilan domeniul privat şi diferenţa de 143.185 mp – teren cu destinaţie specială”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Reducerea pierderilor de apă din sistem prin lucrări de reabilitare

Traseul aducţiunii traversează 9 unităţi administrative teritoriale în judeţul Gorj ( Tismana; Godineşti, Calnic, Teleşti, Rovinari, Bâlteni, Plopşoru, Brăneşti şi Tânţăreni) şi 7 unităţi administrative teritoriale în judeţul Dolj ( Filiaşi, Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus şi Craiova). Investiţia propusă va aduce la atingerea următoarelor obiective : asigurarea necesarului de apă atât pentru populaţie, cât şi pentru consumul public, industrial şi comercial, cu acoperirea necesităţilor de apă tehnologică, pentru funcţionarea propriului sistem de alimentare cu apă; optimizarea procesului de tratare în staţiile de tratare existente, în scopul asigurării calităţii apei potabile la standardele Directivei UE cu privire la apa potabilă. Tot la capitolul obiective mai pot fi trecute: reducerea pierderilor de apă din sistem prin lucrări de reabilitare, acolo unde au fost depistate pierderi în urma măsurătorilor şi nu în ultimul rând, reducerea consumului de energie prin distribuţia gravitaţională acolo unde aceasta este posibilă sau dotarea staţiilor de pompare cu pompe având caracteristici superioare. Valoarea investiţiei este de 253.377.964 lei, echivalentul a peste 52 milioane de euro, iar durata de realizare: 48 de luni.