Primăria Craiova ar putea schimba vinietele de parcare

0
594

Autorităţile locale se pregătesc să schimbe modalitatea de acordare a vinietelor pentru parcarea pe domeniul public al Craiovei. Luând modelul parcării cu plată prin SMS, unde verificările se fac cu ajutorul unei baze de date electronice, municipalitatea îşi propune să elibereze, începând cu anul viitor, autocolantele cu pricina doar în baza numărului de înmatriculare al maşinii.

Dacă vrei să parchezi fără probleme în Craiova, regulamentul local spune că trebuie să achiţi o taxă de parcare, de 40 lei, la Direcţia de Taxe şi Impozite a Primăriei. Ți se eliberează vinieta de parcare pe care, obligatoriu, trebuie să o afişezi la loc vizibil, de regulă pe parbriz, pentru a le arăta poliţiştilor locali că s-a plătit deja taxa de parcare. Cu alte cuvinte, eşti în regulă, poţi parca pe oricare din locurile amenajate de pe domeniul public, în afara celor din zona centrală, respectiv strada „A.I Cuza”, unde s-a insitituit parcarea cu plată prin SMS. Regulamentul prevede, în caz contrar, amenzi usturătoare: de 500 şi 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 la 2.500 de lei pentru persoanele juridice pentru „parcarea autovehiculelor fără a avea achiziţionată vinieta sau vinietă eliberată pentru alt autovehicul“, dar şi pentru „parcarea autovehiculelor fără a avea afişată vinietă, cu vizibilitate din exterior sau modul de expunere a acesteia nu a permis descifrarea elementelor de identificare“.

Dacă pierzi vinieta, rişti să ţi se ridice maşina

În cazul în care vinieta nu este expusă la loc vizibil, regulamentul spune că acea maşină poate fi ridicată şi dusă la autobaza RAT Craiova, acolo unde ajung toate maşinile parcate ilegal, fie în locuri nepermise – pe treceri de pietoni şi trotuare – fie nu şi-au achitat taxele de parcare. Consilierii liberali au arătat însă, în şedinţa CLM Craiova, de săptămâna trecută, că sunt destul de multe cazuri în care craiovenii pur şi simplu şi-au pierdut sau au uitat să îşi mai ridice vinieta de la ghişee. Deşi au plătit taxa, aceştia se află în situaţia de a fi amendaţi oricând de poliţiştii locali, care fac razii în parcarile de pe domeniul public. La fel de bine, le poate fi ridicată şi maşina, constatându-se că se încalcă prevederea din regulament cu privire la afişarea vinietei.

De ce Poliţia Locală nu poate face, deocamdată, verificări

Interpelat de liberali în această chestiune, primarul Mihai Genoiu a explicat de ce este absolut necesară această practică. Portivit acestuia, plata vinietelor, care s-a efectuat la ghişeele Direcţiei de Taxe şi Impozite, nu poate fi verificată cu tableta, după modelul parcării cu plată prin SMS, deoarece autocolantul nu este conexat cu numărul de înmatriculare al maşinii, acordându-se generic proprietarului, indiferent dacă acesta are una sau două maşini. ”Vinietele, care intră în sarcina Poliţiei locale, nu pot fi verificate cu tableta, precum plata prin SMS pentru locurile de parcare. Nu pot fi verificate pentru că poliţistul nu poate să ştie dacă pentru ea proprietarul a plătit sau nu vinietă, dacă nu are abţibildul în geam. În evidenţa de la Taxe şi Impozite, dacă-i dăm acces Poliţiei locale, se vede ROL-ul proprietarului, care proprietar poate să aibă una, două sau mai multe maşini înregistrate. Poliţistul nu are de unde să ştie maşina, să coreleze numărul ei cu ROL-ul de la Taxe şi Impozite”, a explicat, în mod concret, edilul Craiovei.

Se caută o nouă modalitate de eliberare a vinietei

Autorităţile locale doresc, în schimb, să modifice această procedură de eliberare a vinietelor de parcare şi să preia, până la un anumit punct, modelul de verificare care se aplică la parcarea cu plată prin SMS. Potrivit primarului Mihail Genoiu, Primăria Craiova a făcut deja solicitări către Poliţia Rutieră, în sensul să se permită funcţionarilor publici să înscrie, pe autocolantul respectiv, şi numărul de înmatriculare al autovehiculului. Acest amănunt ar face posibilă verificarea în baza de date dacă proprietarul şi-a plătit sau nu taxa de parcare pentru maşină. „S-au făcut deja solicitări către Poliţia Rutieră, în care cerem să ne dea posibilitatea să corelăm baza de date de la Taxe cu cea de la Poliţie, în aşa fel încât vinieta să poarte numărul maşinii. În momentul în care te duci să o ridici de la Taxe şi Impozite, să poţi să o obţii cu tot cu număr de înmatriculare. În acel moment s-a eliminat problema, pentru că Poliţia Locală poate să intre cu tableta şi să verifice direct pe număr”, a precizat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.